torsdag 5 juli 2012

Rapport från Industrivärden

Idag kom Industrivärden med sin rapport för Q2 och som vanligt är de flesta siffrorna som presenteras bara olika summor av hur börskurserna i innehaven och i bolaget självt rört sig under våren.

Så här skulle jag mäta ledningens prestation under perioden, märkligt nog gör man inte själva samma uträkning:
 • Aktieportföljen har stigit till 59,75 miljarder från 56,90 trots en nettoförsäljning om 0,43 miljarder. Värdestegring plus försäljning ligger alltså på (59,75+0,43)/56,90 - 1 = 5,8 procent
 • Inkluderar man utdelningarna om 1,35 miljarder blir avkastningen på aktieportföljen 8,1 procent, att jämföra med SIXRX som steg med 7,0 procent, överavkastning på 1,1 procent över halvåret alltså
I rapporten väljer företaget att jämföra den egna aktiens pris med SIXRX, vilket naturligtvis är högst relevant för mig som ägare, men det ger i mina ögon inte den bästa värdemätaren på ledningens insats. C-aktien som jag äger har stigit i pris med 13 procent.

Med den inbyggda hävstång som bolaget numera har, har substansvärdet stigit med 9,0 procent, vilket innebär att aktiens stigande pris till viss del beror på en sänkning av substansrabatten.

Om man tittar bortom siffrorna och försöker finna något intressant i texten så noterar jag:
 • De försäljningar som jag kommenterat tidigare kommenteras nu med att de skett till följd av "korta derivataffärer till goda resultat", det finns säkert goda skäl att genomföra dem inom de egna innehaven, men det ser inte snyggt ut när det leder till flaggningsmeddelanden...
 • Den korta handeln gav återigen positivt resultat som täckte merparten av förvaltningskostnaderna (51 av 58 miljoner), vilket är positivt. I balansräkningen ser man att omsättningstillgångarna är små, så det är förhoppningsvis ingen HQ-katastrof på gång
 • Konverteringskurserna till C-aktier för konvertibellånen ligger nu på ca 113 kronor för lånet som löper ut 2015 och 160 kronor för det som löper ut 2017. Vi får väl se vart C-aktiens pris tar vägen fram till dess. Dagens lån har inga villkor till belåningsgrad eller kreditrating, detta kan dock vara aktuellt framöver vid omteckning eller nya konvertibellån eftersom skuldsättningsgraden nu är uppe i 27 procent.
Om man ska summera läget tycker jag det är bra att försäljningarna berodde på tradingen och att tradingen som sådan binder lite kapital åtminstone enligt balansräkningen. Jag gillar Industrivärdens innehav och bolagets ledning tycks inte gjort några nya Volvo-misstag på sistone, så sammantaget var det en bra rapport i mina ögon.

9 kommentarer:

 1. Jag reagerade mest på att Chefen gnällde på alla andra över uteblivna räntesänkningar och annan stimulans det får rapporten lukta för min del inte minst om man minns vissa för mig konstiga portföljköp sedan 2008 men så kan jag inget alls om företag och ekonomi. Jag tror de tog en rövare tänkte boosta lite extra men det är mitt personliga sätt se på det.

  Jag har haft och kommer troligtvis även i framtiden emellanåt ha Industrivärlden även om jag inte har några just nu men jag hoppas de inte försöker sig på samma aktivitet med Lundbergs som jag valt plantera som ett håll till pensionen bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyrén är inte min favorit, men jag valde aktivt att inte gnälla på honom den här gången ;-).

   Radera
 2. Vi kommer snart att åka ner rejält och då kommer jag att placera in de återstående 60%.

  Egentligen ganska enkelt att köpa billigt & sälja dyrt.

  Billiga aktier nu....

  Petrogrand
  C-Rad
  Africa Oil

  Bör ha en uppsida på 200% på 12 mån enligt mina analyser.

  SvaraRadera
 3. @Allhjälpen, jag letar alltid efter billiga företag så jag kontrollerade nyckeltalen för företagen. Tyvärr gav ingen av dem varken vinst eller avkastning så jag misstänker att det snarare handlar om att spekulera för spänningens skull än att verkligen tjäna pengar. Därför analyserade jag istället vilken annan tillfredställe jag skulle kunna få genom att spendera pengar på C-rad


  För en aktie (17 kr) skulle jag i dagsläget få en andel i en förlustverksamhet som motsvarar -2,68 kr per aktie.

  För mig motsvarar 17 kr 34 paintballbollar eller en mycket god flaska starköl. Jag är inte så där jättebra på paintball men jag tror att för cirka två C-rad aktier skulle jag både kunna träffa en kompis på ett smärtsamt ställe och sedan skratta åt saken över en god öl.För mig känns det alltså som att jag kan få väldigt mycket mer roligt genom att spendera pengar på annan sysselsättning.

  Med andra ord är åtminstone C-rad ointressant ur ett investerarperspektiv och mycket dyr ur ett underhållningsperspektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Järnvargen,

   Instämmer med föregående talare; jag drog rejält på smilbanden när jag läste.

   Allhjälpen,

   Önskar dig ett innerligt lycka till, men hoppas att du inte enbart handlar med de tre bolagen. Känns aningen lurigt att förutspå "oväntade geologiska formationer" för en lekman som mig... :-)

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. Carolus!
   Jag trodde Allhjälpens inlägg var ett skämnt. Menar du att det var på allvar??
   Är svaret ja så är situationen långt allvarligare än jag trodde.
   Mvh
   Lars

   Radera
  3. Hej Lars,

   Det är möjligt att det är ett troll och att jag tog det utlagda betet lite väl snabbt...

   Mvh

   Carolus

   Radera
 4. Nyren uttalade sig i båstad angående styrelsens arvoden skall öka rejält! Blev rädd då jag anser tänket brukar snabbt reducera bolaget till nada eller näst intill så jag var kvickt bort till Lundbergs och hoppas verkligen jag slipper se hans namn i det bolaget så får han sabba Industrivärlden bäst han vill om chefen nu fortsätter tycka det är en präktig prick. Skenande bonusar och arvoden helt utan substans är en varningssignal för mig de ledande verkar tunnelseende hur maximera bonusen.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.