måndag 23 juli 2012

Rapport från Fortum

I torsdags i förra veckan släppte Fortum sin halvårsrapport, något som följts av ett formidabelt kursras, vad döljer sig i rapporten?

Huvudkontoret
Jag köpte ju mina första Fortum-aktier för 14,26 euro styck förra månaden och under min korta tid som aktieägare har jag sett kurser mellan 15,40 euro ner till nuvarande 12,80 euro per aktie. Med andra ord har det varit en enorm volatilitet under en månad, och det för ett "stabilt försörjningsbolag". Vad stod i rapporten då:
 • Jämförbart rörelseresultat sjönk med 7 procent
 • Vinst per aktie för första halvåret sjönk till 0,77 euro per aktie (varav 0,67 euro är jämförbart resultat) från 1,49 euro motsvarande period förra året, här ligger dock en stor del i förklaringen i engångseffekter föregående år från bolagsförsäljningar
 • Framförallt lägre elpriser i Norden har sänkt resultatet
 • Även Q3 spås bli svagt, och det finns ett antal framtida politiska regleringar och skatter som kommer att missgynna bolaget på sikt, framförallt den finska "windfall"-skatten. Nu är försörjningsbolag lite som bönder, det pågår hela tiden en missnöjeslobby för att hålla stången mot politikerna, så man bör som ägare vara van vid denna typen av information/gnäll.
Om man ser till vinsten de senaste tolv månaderna var den 1,46 euro per aktie inklusive några positiva engångseffekter. Min investering byggde på ett antagande på 1,40 euro (se bevakningslistan), så det går inte att klaga på den vinstnivån. Däremot finns det såklart en risk att vinsten på kort och medellång sikt sjunker något ytterligare, elpriserna är dock ganska volatila så det blir väldigt spekulativt att försöka förutspå vinstnivåerna framåt.

Det jag tror många ryggar tillbaka inför, och som skulle kunna förklara det tunga prisfallet på aktien, är risken att den höga utdelningen på 1 euro per aktie sänks. Detta är absolut ingen omöjlighet och det är något som kan skrämma en stor grupp utdelningsinvesterare som äger aktien. Själv tror jag att 12,80 är ett bra tillfälle att köpa ytterligare andelar och om inget radikalt händer de närmaste dagarna så blir det nog ett inköp till.

18 kommentarer:

 1. Ja,då blir vi två som köper.Jag köper på mig aktien under 13 euro och hoppas och tror att det blir ett riktigt bra köp.Faller dividenden till ex. 0,80 ger den 6,25 %, inte illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre! Jag köpte för 14,5 euro förra veckan och tänker köpa fler om den faller mera!

   Radera
 2. Fyra, tänkte gå in på nytt vid 12,6. Är man kortsiktig så förstår jag att minus 10% på en vecka är mindre roligt. Men vad jag förstår har man gjort en hel del stora investeringar i år och kommer fortsätta med det 2013. Dessa kommer ge fin utdelning i längden. Jag tror att Fortum behåller 1€ i utdelning nästa år också, men vi får se.

  SvaraRadera
 3. Skrev de inte något om utdelningen i q2an? att den skulle bibehållas. Eller iaf att den var 1€ reagerade på att det nämndes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg det också, ett lite pinsamt feltryck tror jag.

   Radera
 4. Det enda jag kunde hitta angående utdelning var följande:

  The Annual General Meeting decided to pay a dividend of EUR 1.00 per share for 2011. The record
  date for the dividend payment was 16 April 2012 and the dividend payment date was 23 April 2012.

  Jag hittade inget om nästa utdelning

  Mvh/XO

  SvaraRadera
 5. Länk hos Avanza där styrelsen föreslår en utdelning om 1EUR för helåret.

  https://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1917916&fromPage=newsModule

  Hittar dock inte heller något på Fortums IR-sida. Kanske en misprint av Nyhetsbyrån Direkt eller ett utspel från Fortums sida för att minska kursfallet vid rapporten? Lite foliehattsvarning från min sida kanske - men känns ju rent spontant som att föreslagen utdelning borde finnas att hitta på Fortums hemsida om det nu skulle stämma.

  SvaraRadera
 6. Notera oxå att finska börsen har fallit med 5% sen i torsdags och det spelar säkert även in på Fortums stora börsfall.

  SvaraRadera
 7. Det finns ingen officiell föreslagen utdelning. Det som står är;

  "Fortums Annual General Meeting is planned to take place for 9 April 2013 and
  the possible dividend related dates planned for 2013 are:
  - The ex-dividend date 10 April 2013
  - The record date for dividend payment 12 April 2013
  - The dividend payment date 19 April 2013"

  finns även lite om hur merparten av utdelningen finansierades i år osv. d.v.s. genom att lån.

  mvh//Daniel

  SvaraRadera
 8. Det som oroar mig med Forum är Rysslandssatsningen, varför inte bara dela ut istället för dyra tillväxtsatsningar? diworsification...

  SvaraRadera
 9. Rysslandsatsningen är väl en väldig liten del av fortum.

  SvaraRadera
 10. 12,9 euro, på väg ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 13,26 nu, det är otroligt svårt att säga vart ett pris är "på väg" ;-)

   Radera
 11. Jag gillar Fortum men jag avskyr euron och dess tillhörande samarbete. På lång sikt tror jag att Fortum är en utmärkt investering till dagens kurs men euron får mig att tveka! Hur förhåller ni er till detta? Eller ni kanske till och med tror på eurons framtid?

  SvaraRadera
 12. Även om euron skulle försvinna upphör ju inte företaget Fortum att existera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär min syn på saken. Fortum äger idag tillgångar som värderas i kronor, euro och rubel. Om redovisningsvalutan skulle bli finska mark istället skulle bolaget och dess tillgångar ändå finnas.

   Radera
  2. Fortums försäljning sker väl till stor del i kronor, skulle inte det kunna ha en dämpande effekt vid fortsatt sjunkande Euro? Jag tänker mig en positiv valutaeffekt där Fortums resultat pga försäljning i Sek hålls på en någorlunda nivå medan bolaget vid dagens pris blir billigare pga en svag Eur. Kan det ligga något i det tankesättet eller är det too far off?

   Radera
 13. nja retail har sakert mkt forsaljning i sek, men bolaget redovisar i euro, sa antar att de valuta sakrar sek exponeringen. Dessutom satts priset i langa loppet av elpriset i centraleuropa, vilket ar i eur. Elpriset dar bestams dessutom mest av kol (usd), gas(eur), co2(eur). Slutsats, sjunker euron mot seken sjunker vardet pa fortum i sek.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.