onsdag 11 juli 2012

Rapport från Avanza

Ett bolag som står på kandidatlistan men ännu inte hittat in i portföljen är Avanza, som idag släppte sin halvårsrapport för 2012.

De hårda siffrorna är inte så trevliga för Avanzas ägare. Intäkterna sjönk med 14 procent och resultatet med 33 procent jämfört med samma period föregående år. Resultatet per aktie under perioden var 3,44 kronor, något som indikerar att utdelningen på 10 kronor är, eller bör vara i fara. För något år sedan ansågs en vinsttillväxt på 15-20 procent årligen vara en självklarhet för Avanza och nu krymper istället vinsten. Naturligtvis blir fallet högt för ett sådant bolag och börsvärdet har tappat nästan 50 procent från topparna under 2010-2011.

De sjunkande intäkterna beror främst på minskad handelsaktivitet för Avanzas kunder, aktiviteten har sjunkit med 16 procent. Med huvudsakligen fasta kostnader blir den operationella hävstången stor och resultatet faller alltså med det dubbla. Nye VD:n ägnar inte många meningar åt problemen med resultaten vilket jag tycker är svagt, istället pekar han på framtida möjligheter och tillväxt mätt i antal kunder.

Det går helt enkelt inte särskilt bra för Avanzas kunder, avkastningen över alla konton under första halvåret är 2 procent. Om alla kunderna köpt Avanza ZERO istället hade man fått det tredubbla - och jag tror inte det är tillfälligheter. När förhoppningsbolag spricker, vilket de gjort på löpande band denna vår, är det nästan alltid Avanza- och Nordnet-kunder som lider. Denna typ av brända kunder som ofta är väldigt aktiva står förmodligen för en stor del av Avanzas intäkter.

Som ägare eller köpare av Avanza-aktier får man ställa sig frågan om bolaget gått in i ett nytt normalläge med en lägre intäktsnivå, nu när det gamla normalläget med kraftig resultattillväxt spruckit. Jag personligen tror att Avanza är i lite samma läge som H&M, man flyttar fram positionerna just nu och skaffar större kundbas (jämför med H&Ms butiker) men ett antal omvärldsfaktorer sätter press på marginalerna för stunden. I det långa loppet kommer några av dessa faktorer att åter bli gynnsamma och bolaget kan då tjäna mer pengar än tidigare. Jag misstänker dock att storbankerna är mer vaksamma mot Avanza numera och kommer, om bolaget fortsätter ta marknadsandelar, att förbättra sina erbjudanden och bli tuffare konkurrenter.

I min bevakningslista satte jag normal intjäningsförmåga för Avanza till 8,30 kronor per aktie, 3,44 kronor pekar kanske på att jag varit lite optimistisk men sex månader är lite för kort tid för att revidera. Jag tycker dagens kurs i Avanza, cirka 130 kronor i skrivande stund, är riktigt attraktiv trots den svaga lönsamheten just nu.

34 kommentarer:

 1. Bra sammanfattning! Känns som de är något osäkra på framtiden. Om mentaliteten på börsen vänder kommer det återigen att gå bra för Avanza.

  Simma lugnt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Luppen!
   Jag är inte förvånad över utfallet alltså att den stora majoriteten av kunderna hade mått mycket bättre i en indexfond.
   Jag är helt säker på att det inte är en tillfällighet.
   Mvh
   Lars

   Radera
  2. Luppen!
   Fick faktiskt gå till bokhyllan och se hur Burton Malkiel formulerar saken:" Systematically beating the market remains really hard, and the EMH remains an extremely useful working hypotesis".
   Mvh
   Lars
   P.s Hoppas nu att en och annan hemmasnickrare ställer sig frågan varför just han skulle vara så mycket smartare än spekulanterna i Avanzakollektivet som ALLA försöker att outsmart the market!!!

   Radera
  3. Lars, jag menar såklart att förklaringen ligger i att de allra flesta inte har (och förmodligen aldrig kommer att) praktiserat sund värdebaserad investering utan fallit i någon av många spekulationsfällor: TA, trading, trendspaning etc.

   Radera
 2. Jag sitter med en liten post i Avanza och kommer sitta kvar med den. Jag väljer dock att inte öka då jag tror kursen skall ner rejält innan det går upp igen. Jag gissar på en utdelning på runt 5kr och med en direktavkastning på 5% så "bottnar" kursen runt 100-lappen??? Kanske är jag överdrivet pessimistisk.

  Jag tror i alla fall starkt på bolaget på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt!
   Du sitter i en aktie som du inte vill köpa mer i och som du tror kommer att falla i värde!! VARFÖR BEHÅLLER DU DEN???
   Mvh
   Lars
   P.s Gissar och tror gör du i kyrkan.
   Get out because you can always get in som det brukar heta.

   Radera
  2. Utan att vara lika drastisk som Lars måste jag hålla med. Om du verkligen har anledning att tro att priset ska ner bör du ju sälja så fort som möjligt.

   Radera
  3. Lars och Lundaluppen,

   Sådant kan man ju aldrig veta säkert; Hans skriver ju "tror"... Dessutom är hans innehav långsiktigt (som jag läser det).

   Skulle kursen falla kan han köpa fler aktier, skulle den inte göra det är han ju fortfarande ägare av bolaget och riskerar inte att missa en eventuell uppgång.

   Att sälja för att man tror det ska gå ner och att man därmed kan komma in billigare är ren spekulation... Sälja bör man väl endast göra om man inte tror långsiktigt på bolaget...

   Mvh

   Carolus

   Radera
  4. OK, jag tolkade "tror" som lite starkare och skrev därför "verkligen anledning att tro" i mitt svar.

   I en svagare mening tror jag att alla mina aktier kommer att gå upp eller ner ;-)

   Radera
  5. Lars - jag säljer inte alla mina aktier idag bara för att jag tror på en börsnedgång imorgon.
   Jag placerar på lång sikt i Avanza och kommer sälja om jag inte längre tror på bolaget. Om det verkar ologiskt så.. tja då är det väl det.

   Radera
 3. @Lars

  Mkt floskler men aldrig ngt substantiellt i dina inlägg.
  Tycker du själv verkar vara fritidsinvesterare som du påskiner att andra är. Du förstod inte ens ironin i min fråga till dig häromdagen.

  Mvh/Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel!
   Vad jag vet har du frågat mig om ett tips om en aktie var den 7 juli.
   Jag gav dig som jag tycker två bra svar. Kan säga nu när jag läser igenom dom så beskriver det situationen rätt väl.
   De allra flesta av Avansas småkunder skulle må mycket bättre finansiellt om man kocentrerade sig på ett månadssparande i Avazas Zero fond som faktiskt är ett försklassigt investeringsinstrument.
   De inlägg jag skrivit här är för att som jag sagt tidigare ge en motbild till många av de fantasier som frodas.
   Kom ihåg att det faktiskt är dina pengar jag försöker spara.
   Mycket av det jag tagit upp är inte mina personliga åsikter utan vilar på en stor faktabas.
   MvH
   Lars

   Radera
  2. @Lars

   Ok, ta inte illa upp. Men du raljerar väldigt mkt, vilket iofs kan vara kul ibland men du påstår dig också vara professionell investerare. Vad är kriteriet för det?

   Mvh/Daniel

   Radera
 4. Tja Lars,
  SEB, Swedbank, HB och Nordnet har ett P/E på ca 9-13. Jag förstått en högre värdering på Avanza om tillväxten fortsätter enligt plan, vilket är mycket diskutabelt. Vad tycker du motiverar värdering på 130kr (P/E 14,6)? Bör inte kursen ner ytterliggare innan köp...
  Mvh/ Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om Lars sagt att 130 är en vettig kurs, det var nog mina ord.

   Jag har ingen aning om börsvärdet kommer att sjunka lägre, men om jag köpt i nuläget skulle jag vara nöjd med mitt köp även om bolagets aktier sjönk i pris imorgon. Det eftersom jag tror att totala avkastningen i framtiden kommer att överträffa de 130 kronorna.

   Radera
  2. Kalle!
   Jag har inte haft några synpunkter på enskilda bolags kurser. Jag är inte kund eller aktieägare i Avanza.
   Mvh
   Lars

   Radera
 5. Mycket intressant. Mängden kunder fortsätter att öka, och det ger nog en liten hävstångseffekt när väl börsen vänder och aktier blir intressant igen. Till det kommer pensionsfrågan om fri flytträtt. Också positivt att kunna öppna konto m.h.a. elegitimation för att minska strulet med papper.

  Nya internetbanken är rätt usel, och det är oroande att man talar om it-investeringar. Svårt att säga utan fler detaljer om det är pengar i sjön, eller om det kommer att ge något.

  Vad ska man säga tillslut? Jag tror för lite tid har gått för att kunna tala om en trend. Jag sitter still i båten ytterligare några kvartal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att de långsiktiga (= över många år) tendenserna talar för Avanza och med en ökad kundbas kan en utdragen börsuppgång kunna leda till fantastisk lönsamhet för banken. Men när detta sker är såklart svårt att säga.

   Radera
 6. Rent generellt undviker företag som tjänar pengar på dumheter (ex. cigaretter, day-trading eller svindyr elektronik i aluminiumlådor) eftersom det är så svårt att veta när galenskapen skall ta slut.

  Samtidigt är det otvivelaktigt så att företagen inom alla kategorierna är mycket duktiga på att tjäna pengar på sina kunder. Så jag hoppas att Avanza sjunker så pass mycket att man kan räkna med en god avkastning även på mer defensiva kunder. Måste nog därför lägga lite tid på att ta reda på var jag kan anse att den nivån ligger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givet den mänskliga naturen tror jag (tyvärr) att cigaretter (och mer generellt tobak) kommer vara med oss länge, länge.

   Dock är det en industri jag absolut inte vill äga aktier i. Vill inte tjäna en spänn på något som förstör så många människors hälsa (bye, bye Altria, Philip Morris och Swedish Match)...

   Jag moraliserar dock inte över andras beslut i frågan, endast en helt personlig ståndpunkt.

   Hälsningar

   Carolus

   Radera
  2. Rent moraliskt är jag precis som dig och undviker cigaretter.

   Day trading och modeprodukter har jag ingenting emot rent moraliskt utan där handlar det helt enkelt om att jag inte känner mig trygg eftersom jag inte förstår varför folk betalar pengar för det hela.

   Radera
 7. En allmän fråga...

  Om Avanza skulle gå i konkurs så har man som aktie- och fondkontoägare separationsrätt (mina värdepapper ingår inte i Avanzas tillgångar och jag har rätt att få ut dem från konkursboet). Detsamma gäller om man har ett IPS-konto (har inte kunnat hitta vad som gäller för avtals- och tjänstepension).

  Men vad händer de facto med innehav i Avanza Zero? Fonden kommer ju inte att tillhandahållas längre, vilket väl måste innebära att innestående belopp fås ut och kan placeras om hos andra institut?

  Någon som har en idé?

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fonder ligger alltid inkapslade i egna fondbolag och deras tillgångar ska vara säkrade. Det finns en rätt stark lagstiftning där vars eventuella svagheter jag tyvärr inte är expert på. Jag är osäker på hur en Madoff-skandal skulle fungera i Sverige.

   Min uppfattning är att den svagaste ägandeformen är kapitalförsäkringar.

   Detta skulle jag förresten kunna gräva i och skriva ett inlägg, hmm :-)

   Radera
 8. Bra artikel!

  Tycker själv att Avanza ser köpvärd ut på dagens kurser. Har du förresten någon tanke om vad utdelningen kan bli nästa år? Risken för utdelningssänkning är väl rätt stor med tanke på vinstminskningen (samtidigt har jag lite svårt att bena ut vad det utdelningsgrundande resultatet för helåret kan tänkas bli).

  En annan tanke: Verkar som att bolag som byter VD straffas ganska hårt på börsen, t.ex Ratos och Avanza. Kanske enbart tillfälligheter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent rationellt bör ju en känd ledning vara lite värdefullare än en okänd, åtminstone om den förra vara kompetent. Arne Karlsson och Nicklas Storåkers gjorde ju ett skapligt jobb. Men de stora rasen är knappast kopplade till detta.

   Radera
  2. Korrelation är inte samma sak som kausalitet och jag tror att VD-bytena är korrelerade med nedgången snarare än orsakade av den (trots en pinsamt usel di.se artikel på temat för Ratos).

   Jag har tittat på Ratos och där tror jag snarare att nedgången beror på att man oroar sig för att Ratos sålt russinen och nu sitter kvar med en ganska torr bit sockerkaka.

   Avanzas nedgång verkar däremot mer lik H&M som handlades ned med ca 20 % bara därför att tillväxten doldes av den starka kronkursen. Sedan är frågan så klart hur starkt Avanza står sig mot en fortsatt nedgång. Tappar småhandlarna hoppet så verkar det onekligen som att lönsamheten urholkas ganska rejält.

   Radera
 9. Hej Luppen och tack för en mycket bra blogg!

  I delårsrapporten för Q2 2012 under rubriken återköp av egna aktier står det "På grund av rådande osäkerhet på marknaden
  har inga aktier återköpts under första halvåret 2012". Detta trots att aktiekursen varit nere på ca 130 kr under perioden. Känns inte detta som ett tecken på att kursen ska ner ytterligare?

  Mvh
  D

  SvaraRadera
  Svar
  1. De återköp som gjordes under 2011 ska dras in för att öka värdet på utestående aktier. Om det var syftet även för planerade återköp 2012 är det såklart vansinnigt att inte fullfölja nu när priset är så kraftigt reducerat.

   Om syftet istället var att balansera de teckningsoptioner som utestår mot personalen kan det ha sin naturliga förklaring i att personalen valt att inte utnyttja sina optioner när aktien går att köpa billigare över börsen.

   Radera
  2. Det här är verkligen klassiskt...

   Företagsledningar är precis lika dåliga på "buy low, sell high" som vanligt folk. (Ok, återköpta aktier säljs ju inte, så vi tar "buy low, cancel shares" i stället)

   Återköp tenderar att göras när tiderna är goda och kurserna stiger; inte när de är dåliga och kurserna faller.

   Om vi således glömmer allt vi vet om värdeinvesteringar och endast tittar på formuleringen du citerar, så borde vi alltså köpa Avanzaaktier på nuvarande nivå. När företagsledningen väljer att återköpa (och stolt signalerar detta i en rapport) vet vi att det blivit dags att sälja och ta hem vinsten... ;-)

   Mvh

   Carolus

   Radera
  3. @Carolus: de tycks vara dåliga men inte så konsekvent dåliga att man kan vara "contrarian" ;-)

   Radera
 10. Vad är det som hindrar dig att köpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har vid varje köptillfälle känt att det funnits något bättre alternativ, och köpt det istället. Och vore det dags att handla idag hade det nog blivit Fortum igen.

   Radera
 11. Hej! Hur ser du på SKF? Kursen är nere på treårslägsta (iaf samma nivå som efter raset förra sommaren)? Med vänlig hälsning, Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det längesedan jag tittade på SKF, men dagens pris verkar intressant.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.