måndag 9 juli 2012

The Intelligent Investor/kap 16

Detta är den sjuttonde delen i min bloggserie om Benjamin Grahams bok, The Intelligent Investor. I första delen finns en innehållsförteckning som hjälper dig att navigera runt mellan delarna, varje del svarar mot ett kapitel i boken.

Convertible Issues and Warrants

Graham inleder med att konstatera att konvertiblers värde som investering beror mer på de enskilda konvertiblernas villkor än på värdepappersklassen som sådan. Han visar därefter på ett antal matnyttiga exempel, men det är svårt att sammanfatta dem här utan bättre att läsa direkt. Det mest allmännyttiga rådet gällande konvertibler i kapitlet är "Never convert a convertible bond", dvs. behåll konverteringsrätten eller sälj konvertibeln. Så länge man inte har konverterat har konvertibeln det högsta värdet av obligationen eller de aktier man kan konvertera till, när man konverterat mister man denna fördel.

När det gäller warranter (och optioner som inte nämns explicit) är Graham ytterst kritisk till att de ens existerar eftersom de enligt hans åsikt utfärdas lättvindigt utan att de negativa effekterna för befintliga aktieägare belyses. Graham talar här om warranter som utfärdas av det emitterande bolaget, dvs. i praktiken dåtidens motsvarighet till dagens optioner. De här bitarna har förbättrats väsentligt i modern GAAP, personaloptioner  tas numera upp som en kostnad och vinster per aktie rapportas alltid efter utspädning.

Sammantaget är detta ett av de mindre intressanta kapitlen i boken och Jason Zweigs kommentarer bidrar främst med några moderna skräckexempel.

Handlar du med warranter eller optioner? Har du kommit i kontakt med konvertibler? Hittade du något intressant i kapitlet som jag missade


4 kommentarer:

 1. Hej,

  har inget med själva blogginlägget att göra men jag undrar lite vad du tycker om Avanza, aktien har tappat ganska mkt den senaste tiden och direktavkastningen är hög.

  Det jag har läst och hört om bolaget, jag är även kund: Tycker jag att de verkar ha rätt tänk.

  Förstår att bolaget kanske är lite för litet för dig men ville gärna höra vad du tycker, om du har en uppfattning alltså. Tack för riktigt bra bloggar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå jag är intresserad av Avanza och priset idag är klart rimligt. Sök på "lundaluppen avanza" så hittar du nog en analys här någonstans.

   Radera
 2. Jag hoppar gärna över detta kapitel. Derivatinstrument av olika slag är i alla fall ingenting för mig.

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker konvertibler kan vara intressant, men det är inte så ofta man får möjligheten som privatperson att investera i sådana.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.