torsdag 5 april 2012

Rapport från Industrivärden

Idag kom Industrivärden med årets första kvartalsrapport och med stigande värderingar av portföljbolagen har substansvärdet ökat kraftigt. Industrivärden är idag ett hävstångsinstrument mot de underliggande bolagen med en hävstång på ungefär x1,3.

Eftersom jag gillar de flesta av de underliggande bolagen är Industrivärden såklart intressant, men tveksamt agerande i ägarbolaget har gjort att jag tidigare i år minskat mitt innehav. Några intressanta observationer i dagens rapport:
 • Portföljens aktier har värderats upp 13 procent vilket givit en substansökning på 20 procent (hävstången var högre i början av året eftersom portföljvärdet var lägre relativt belåningen)
 • Substansrabatten är ungefär oförändrad och ligger på 21 procent
 • Den korta handeln har (som vanligt) täckt förvaltningskostnaderna. Med tanke på hur nära Industrivärden kramat SIXRX det senaste decenniet är bolaget rätt likt Avanza ZERO...
 • Industrivärden har sålt aktier i Handelsbanken och Skanska för 605 respektive 113 miljoner kronor
Det sista förvånar mig faktiskt en aning. Visst har SHB och Skanska ökat i värde, men Industrivärden brukar inte ägna sig åt trading med portföljbolagen. Det lär vara Fredrik Lundberg som köpt SHB-aktierna (eller jag kanske missförstod artikeln, den var lite otydlig), men rapporten nämner inga affärer med närstående så det verkar underligt. Anders Nyrén uppger inte heller något skäl. Vill man få ner skuldsättningen? Det sannolikaste är ändå att man bäddar för att öka i något annat innehav, men 0,7 miljarder är ganska små belopp i Industrivärden-sammanhang.

Nåväl, det kommer väl en förklaring någon dag.

3 kommentarer:

 1. "Den korta handeln har (som vanligt) täckt förvaltningskostnaderna."

  Har du några insikter om hur den korta handlen fungerar? Varför lyckas de kontinuerligt med den när alla andra misslyckas lite då och då.

  Kan det vara så att bra affärer redovisas som vinst i den korta handeln, medan dåliga affärer, t ex ett köp i ett portföljsbolag som minskar i värde efter köpet, helt enkelt läggs till i Industrivärdens innehav?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror främst att de ställer ut optioner på de egna innehaven.

   Jag är tyvärr inte insatt i hur de arbetar, men visst är det möjligt att exempelvis de skumma försäljningarna är en effekt av en prisrörelse som lett till att någon utnyttjat köpoptioner.

   Radera
 2. Spekulerar bara men behövs det månne någon nyemission i det finansiellt pressade SSAB? Men som du skriver "0,7 miljarder är ganska små belopp i Industrivärden-sammanhang".

  Mvh

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.