lördag 7 april 2012

Återinvestering av utdelningar

Jag fick en fråga hur jag hanterar utdelningar och återinvesteringen av dessa. Jag viker alltid utdelningspengarna för återinvestering, men sedan sker urvalet av investeringsobjekt på samma sätt som alltid. Pengarna ska investeras så att de ger bäst avkastning.

Jag tycker inte att automatiska återinvesteringsprogram (dvs. automatiska köp i samma aktie som stod för utdelningen) är en särskilt bra lösning eftersom de bortser från priset när aktierna köps. Nu är aktiekurserna ofta lite nertryckta precis efter utdelning, åtminstone relativt var de var före utdelningen, så det kan sluta lyckligt ändå. Men det är att förlita sig till tur, inte strategi.

6 kommentarer:

 1. Själv tänkte jag hålla i pengarna fram till September i år. Om börsen går som vanligt borde man kunna köpa billigare. Enda undantaget är kvartalsutdelande aktier där brukar jag återinvestera direkt.

  Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle det vara billigare i höst än vad det är nu? Om det är "som vanligt" att börsen går dåligt under den här perioden, hur kommer det sig att fler inte utnyttjar detta? Vad har tidpunkterna för tidigare års mikro- och makroekonomiska händelser att göra med årets utveckling?

   Låter som kvalificerat trams enligt mig.

   Radera
  2. @Anonym. Philip A. Fisher hade inte tyckt om Ditt resonemang heller.

   Det är klart att man kan spekulera kring att det kommer att ske en allmän nedgång i marknaden, men att inte köpa riktigt bra bolag idag till vettiga värderingar (något som kan analyseras med ganska stor säkerhet) för att oroa sig över vad som kan hända i framtiden (då de flesta i princip bara gissar) kommer över tid visa sig vara mycket kostsamt.

   Radera
  3. Precis som Investeringsinspektören och AnotherValueInvestor är jag inte heller så intresserad av marknadstajming, tror inte jag är bra på det. Om det finns bra investeringar att göra så gör jag det ganska omgående.

   Jag vill ha ca 7 procent inflationsskyddad avkastning från heltrygga företag, eller mer om de har några kvalitetsbrister. Det är inga jättehöga krav, men just nu är det faktiskt inte helt enkelt att hitta i Sverige. Handelsbanken uppfyller kriteriet, men jag tycker portföljandelen är tillräckligt stor redan.

   Radera
 2. Apropå Handelsbanken Lundaluppen, anser du Handelsbanken B köpvärd till ett pris på 200kr/aktien? Anser du att bankerna är över/undervärderade i nuläget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker SHB B är klart köpvärd vid 200, har köpt däromkring flera ggr.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.