fredag 27 april 2012

Johnson & Johnson höjer utdelningen

För 50:e året i följd deklarerade Johnson & Johnson idag att man höjer kvartalsutdelningen (tack för tipset Carolus). Höjningen den här gången blev 7 procent, från 57 cent per aktie och kvartal till 61 cent. JNJ är numera mitt minsta innehav i aktieportföljen, men många bäckar små...

14 kommentarer:

 1. Trevligt, här pratar vi en pålitlig utdelningshöjare!

  SvaraRadera
 2. Aktien har ju stått still i fem år och direktavkastningen är under 1%. Nu förstår Jag ingenting.
  Tore

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömmer förmodligen att utdelningen är per kvartal, jag har en YoC på 4,21 procent.

   Radera
  2. Tack, det är på sina misstag man lär sej. Men ändå, kan man vara nöjd med detta? Realt blir det ju inte mycket till avkastning ändå. Att en värdeinvesterare önskar sej ett långt liv blir därmed helt förståeligt.

   Radera
  3. Dålig prisutveckling på aktien historiskt behöver ju inte betyda att det inte finns potential framåt? Bolaget som sådant har utvecklats väl, så att priset gått ner relativt värdet är positivt för en nettoköpare.

   Radera
  4. "Att en värdeinvesterare önskar sej ett långt liv blir därmed helt förståeligt."

   Heh, heh!

   JNJ har till och med "stått still" i 10 år... Liksom de flesta andra aktier drevs den upp under IT-yran och då handlades den faktiskt till runt 1 % i direktavkastning. Denna övervärdering delade JNJ med många andra kvalitetsbolag och man pratar därför om "The Lost Decade" (för aktier)...

   Sedan dess har utdelningen ungefär trefaldigats. Det är därför jag satte citationstecken runt "stått still" ovan. Mr Market ville ha tokbetalt för 10 år sedan, men utdelningen styr han (gudskelov!) inte lika direkt över... :-)

   Mvh

   Carolus

   Radera
 3. Direktavkastningen just nu är 3,78%. Nästa år passerar vi nog 4%(på dagens nivåer. Det känns ganska stabilt att ha JNJ som största innehav trots allt.

  SvaraRadera
 4. Jag är kaputt på analys men har fastnat för denne http://www.londonstockexchange.com/exchange/prices-and-markets/stocks/summary/company-summary-chart.html?fourWayKey=GB0009252882GBGBXSET0

  Ser den som en mix av läkemedelföretag och läskproducent?

  Väl dyr i dagsläget men kanske någon bättre skickad kan kolla in den till oss och berätta?

  SvaraRadera
 5. JNJ verkar ju vara ett enastående bolag. Får jag fråga varför det är ditt minsta innehav? Har det varit för dyrt att köpa? Vilket pris anser du vara köpvärt?

  Något jag skulle tycka vara mycket intressant vore om du lade upp en "drömportfölj" med priser som du anser bolagen vara köpvärda vid.

  Tack för en bra blogg!

  /Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Martin,

   Nu ställde du din fråga om pris till Lundaluppen, men jag äger också JNJ och kan ju delge dig mina tankar om det.

   Jag tror att det är oerhört vanskligt att komma fram till ett "korrekt" pris att agera utifrån. Dessutom är det farligt att ge en siffra, ty all potentiell trovärdighet riskerar att raseras när JNJ ett halvår senare står 30 procent lägre än vad som skrivs här... ;-)

   Min filosofi är att sakta bygga upp ett innehav över lång tid. Flera faktorer, där vi alla är olika, spelar in:

   - Är jag långsiktig?

   - Är insatsen jag handlar för en summa pengar jag kan vara utan (så att jag inte tvingas sälja trots att jag inte vill enbart för att få tag på kontanter)?

   - Klarar jag att "stå på minus" utan att vilja agera/sälja ut innehavet? "Staying power" är oerhört viktigt, men ack så svårt. Här har jag märkt att kvartalsvisa utdelningar (i mitt fall) varit en oerhörd hjälp att stå emot panikartade säljimpulser när marknaden vänt ner rejält.

   Med dessa reservationer i minnet, så skulle jag själv inte ha något emot att köpa på dessa nivåer (OBS! Detta är inte en köprekommendation för dig! Jag utgår endast från min egen situation). Enligt Morningstar är den genomsnittliga direktavkastningen för JNJ de senaste fem åren 3.10 procent och aktien ger i dagsläget drygt 3.70 procent (0.57 + 0.61 + 0.61 + 0.61 = $2.4 för 2012, vilket vi kan sätta i relation till fredagens stängningskurs på $64.85). Bättre än de flesta bankkonton och om (!) den fantastiska utdelningshistoriken fortsätter kommer detta belopp (i dollar) att sakta stiga.

   Aktier är naturligtvis aldrig riskfria. Spaniens och Italiens (kanske också Frankrikes) ekonomiska situation; dollarkursens utveckling; fler problem med återkallade produkter för JNJ; revolution i Kina; vi är inte så långt ifrån all-time-high; någonting som vi ännu inte vet om (hade vi googlat "subprime" så sent som 2006 hade vi inte fått många träffar)... Listan på händelser som kan ställa till det kan göras väldigt lång.

   Dessutom undrar jag hur länge ett bolag egentligen kan fortsätta höja utdelningen. Någon gång måste det ta slut och enkel matematik (ränta-på-ränta) kan ge komiska resultat när man extrapolerar ett antal decennier framåt...

   Trots att jag inte skulle ha någonting emot att köpa idag är jag 100 procent säker (!) på att jag kan komma in billigare i JNJ någon gång i framtiden. Problemet är att jag inte vet när (imorgon eller om fem år) eller till vilket pris. Det är därför som jag alltid försöker ha en viss likviditet och sprida ut inköpen över tid.

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. Man kan ju leka med tanken att den genomsnittliga utdelningstillväxten håller sig på sju procent om året den kommande tioårsperioden. I så fall skulle utdelningen om tio år bli knappt 4.80 dollar per aktie.

   Utan någon kursförändring (ett nytt "förlorat decennium") skulle JNJ i så fall handlas till en direktavkastning på knappt 7.4 procent. Jag vet inte om bolaget någonsin handlats till en så hög direktavkastning...

   För att JNJ om tio år i stället ska handlas till direktavkastningen 3.10 procent (genomsnittet för de fem senaste åren) då utdelningen är 4.80 dollar, måste kursen vara ca 154.8 dollar per aktie. Från gårdagens kurs på 65.34 dollar per aktie måste vi alltså i så fall få en uppgång på 89.46 dollar, motsvarande knappt 137 procent.

   Den som lever får se!

   Mvh

   Carolus

   Radera
 6. Privata Affärers senaste nummer (början av maj) viker ett uppslag åt att investera i nordamerikanska utdelningsaristokrater. På intet sätt en uttömmande eller speciellt analytisk artikel, men ändå kul att läsa.

  Tyvärr lägger de mest krut på att tipsa om handel i ETF:er och nämner endast i förbigående direkt aktieägande som ett alternativ (för att slippa avgifterna). De listar 15 utdelningsaristokrater (utifrån börsvärde), bland andra Wal-Mart, Procter & Gamble, Coca-Cola, Johnson & Johnson.

  För den som vill spara 69 kronor rekommenderas närmaste (välsorterade) stadsbibliotek... :-)

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Value Line profilerar JNJ här:

   http://www.valueline.com/Stocks/Highlights/Dow_30_Profile__Johnson___Johnson.aspx

   Deras slutsats (som man väl i och för sig inte ska köpa rakt av):

   "Investment Consideration

   This equity should appeal to a wide range of investors, though we view the blue chip as an ideal buy-and-hold candidate. Thanks to the likelihood of ongoing dividend hikes, the yield ought to stay north of 3% for the foreseeable future, giving this issue a solid income component. In addition, the stock has a below market Beta coefficient and excellent balance sheet, which should appeal to conservative investors. Finally, the potential product pipeline, the possibility of more acquisitions, and likelihood of further international expansion gives this blue chip excellent long-term growth prospects."

   För samtliga 30 bolag i DJIA publicerar Value Line kvartalsvisa rapporter här:

   http://www.valueline.com/dow30/

   Analyserna kanske man ska ta med en nypa salt, men den ekonomiska informationen är fantastiskt bra.

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. Ett tillägg: Det är alltså det som heter "Research Report" som innehåller fina sammanställningar av bolagens ekonomiska data. Rapporterna försvinner när en ny publiceras (kvartalsvis), men hinner man bara spara ner/skriva ut dem med jämna mellanrum så får man en hyfsat sammanhängande överblick bakåt i tiden.

   Mvh

   Carolus

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.