fredag 13 april 2012

Rapport från Google

Igår kväll amerikansk tid släppte Google sin rapport för årets första kvartal. Redan innan rapporten publicerats steg aktien med drygt 2 procent på förväntningar (märkligt det där...).

Grundarna Sergey Brin och Larry Page har skickat ut ett brev där man förklarar att man avser göra en utdelning av nya aktier i en ny aktieklass utan rösträtt. För varje aktie man äger av Google idag mottar man en aktie i den nya klassen. I praktiken innebär detta en split 1:2 av Googles aktier, även om priset för de nya aktierna såklart inte kommer att vara exakt samma som de befintliga. Man uppger att skälet till detta är att man vill kunna ge ut aktier utan att ändra ägarstrukturen, Larry och Sergey vill alltså fortsätta ha röstmajoritet även om man ger ut aktier till anställda.

Här är mina andra observationer från rapporten:
 • Vinst per aktie steg till $8,75 från $5,51 motsvarande kvartal 2011
 • Omsättningen steg 24 procent jämfört med Q1 2011
 • Intjäningen de senaste 12 månaderna är nu ungefär $33, vilket med aktiepriset $651 ger ett P/E på 19,7. Om man städar bort nettokassan på $136 per aktie blir P/E 15,6. Med Googles historiska tillväxt är detta ett mycket bra pris.
 • Intäkterna kommer fortfarande nästan helt ifrån annonsverksamheten, där trenden är att antalet betalda klick stiger kraftigt medan intäkten per klick sjunker
Summerar man det hela känns ingångsparametrarna till mitt Google-köp fortfarande helt rätt och bolaget är fortsatt köpvärt i mina ögon. Om inte priset drar iväg något oerhört kommer mitt nästa inköp att vara Google för att balansera upp min teknologiportfölj.

10 kommentarer:

 1. Hej!

  Köp dock inte idag (dagens datum...). ;-)

  Har precis hittat till din blogg. Intressant och välskriven; ska bli spännande att följa! Ser att jag har en del gamla inlägg att roa mig med; tur det är fredag...

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag är tack och lov inte skrockfull :-)

   Det har blivit några hundra inlägg, börja gärna med "investeringskriterier" i molnet till höger, jag tror det är en bra startpunkt.

   Radera
 2. Jag blev sugen på att investera i Google, men den nya spliten gör mig osäker. Tror du inte att den nya röstlösa aktien snabbt kommer falla i värde (kanske inte med mycket men endå). Detta kommer ju betyda att man förlorar X dollar när spiten instäffar, för varför skulle man betala samma för en aktie utan rösträtt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte räkna med att det blir så logiskt. C-aktien kan mycket väl bli mer likvid om vissa nyckelpersoner vill casha in utan att mista rösträtt

   Radera
  2. Visst är rösträtten värd något (dock inte speciellt mycket för småsparare), men tror ändå effekten av omvandlingen kommer bli liten. Dock så kan kursen få sig ett hack neråt kortsiktigt om det är så att nyckelpersoner som sitter på stora mängder aktier känner för att casha in.

   Känns som att det är rätt troligt att nyckelpersoner kommer casha in en del av sina aktier. Troligtvis för att sprida sina risker/investeringar snarare än att de inte tror på Google. Jag hade troligtvis väntat och se vad som händer med aktien efter en eventuell split innan jag investerade i Google.

   Radera
 3. Ger Google utdelning ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de sitter på en jättekassa som jag tycker borde delas ut, men ledningen vill ha frihet att göra förvärv.

   Radera
 4. Hur ser du på Googles aktieägarvänlighet iom deras dual class (och snart triple class) struktur? Som aktieägare i Google är man så gott som röstlös

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är jämförbar med svenska A/B-aktier tycker jag. Som småägare måste man lita på huvudägarna, i det här fallet Brin och Page. Litar man inte på dem så bör man inte köpa aktierna alls. Detta är ingen skillnad mot andra bolag som jag ser det.

   Radera
 5. Bra inlägg, tipsar här om en infographic för Google som jag lade ut nu på morgonen.

  http://smartainvesteringar.se/2012/04/16/googles-fantastiska-tillvaxt/

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.