tisdag 24 april 2012

Rapport från Apple

Mmm, PageMaker...
För en liten stund sedan släppte Apple sin kvartalsrapport för bolagets Q2, man har ett brutet räkenskapsår som börjar den förste oktober. Eftersom jag inte ägnar mig åt prognoser tar jag en titt direkt på siffrorna:
 • Vinsten steg till 12,30 dollar per aktie jämfört med 6,40 dollar ett år tidigare
 • Bruttomarginalen var 47,4 procent, lägre än H&M, men det är ju lite knepigare att få ihop en iPhone än en skjorta. Otroliga påslag för branschen måste jag ju säga...
 • Försäljningssiffrorna stiger som väntat, 88 procent upp för iPhone och 151 procent upp för iPad, de båda flaggskeppsprodukterna som står för större delen av vinsten. Endast iPod minskar, i mitt tycke häpnadsväckande långsamt (minus 15 procent) för en så obsolet produkt
När jag tittade på Apple som investeringsobjekt gjorde jag en del antaganden för att motivera investeringen. Om man jämför med dessa investeringsantaganden:
 • Ja, bolaget växer
 • Vinsten för senast tolv månaderna är 41 dollar per aktie, P/E ligger därmed på 13,7. Med inflationstillväxt framöver och den kassa som finns i bolaget är det billigt. Om bolaget skulle växa vidare i något som liknar den takt man nu uppvisar är det mycket billigt
 • Chansningen (och avsteget från min egen investeringsmetod) att lita på senaste tolv månadernas intjäning som indikator för intjäningsförmågan har inte varit ett misstag hittills
I efterhandeln har bolaget stigit med 7 procent i skrivande stund och är uppe i 600 dollar igen (P/E 15). Jag har läst många artiklar på sistone som säger att Apples aktiepris inom kort kommer att sjunka dramatiskt, men jag har inte sett någon ur ett värdeperspektiv, är det någon som läst något bra så kommentera gärna.

17 kommentarer:

 1. jag köpte min första ipod häromveckan jag! Fast jag är nog ingen typisk konsument.. köpte även en Nokia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ett vandrande fossil :-). Men Nokian är jag lite nyfiken på (Lumia antar jag), hur är den?

   Radera
  2. Har både Ipod och Noika jag med, kanske är en konservativ värdeinvesterargrej, att man snålar och inte vill vara en early adopter? :)

   Radera
  3. hehe:) Ingen smartphone eller touchscreen här inte! Blev en Nokia 100 för 400NOK. Lååång batteritid och inget onödigt tjafs såsom kamera.

   Radera
 2. Om man femdubblar försäljningen på den (numer) näst största marknaden Kina, YoY *innan* man lanserat senaste iPaden så tror jag att den nuvarnande tillväxten ser hyfsat hållbar ut på kort sikt :) Dessutom finns man bara på de två minsta operatörerna i landet. China Mobile är sex gånger större och når dubbelt så många som hela den Amerikanska marknaden. När Apple skriver kontrakt med dem så kan man nog luta sig tillbaks ett tag till. Sen har vi såklart Ryssland,Brasilien och Indien på det.

  Man bör också poängtera att Apples marginal inte till 100% består av "påslag". Skulle gissa att hälften är brand value (folk betalar för kvalitet och support) och den andra hälften är Apples *fantastiska* supply chain management. Tim Cook har jobbat stenhårt med detta sedan han kom till Apples tillsammans med Steve. Det är nu det ger utdelning. En bruttomarginal på 47% i denna branchen borde egentligen vara omöjligt kan man tycka...

  Men det händer uppenbarligen och jag tror på att man kan känna sig hyfsat säker på kring 40% på kort till medellång sikt också...

  SvaraRadera
 3. Har du koll på hur mycket av omsättning/vinst som kommer ifrån deras app försäljning kontra hårdvaran?

  Det läskiga med teknikbolag är det på så relativt sätt kort tid kan komma in en ny spelare och slå undan bena för kungarna som gäller idag. Det finns onekligen mängder med lik i teknikbranschen som har dött oväntat snabbt.
  Men värderingen verkar å andra sidan inte så hög.
  Personligen tror jag att Google har betydligt större "vallgravar" än både Apple, Facebook & Microsoft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite drygt 4 procent av omsättningen kommer från iTunes Store och App Store.

   Jag håller med om att teknikbolag är flyktiga och har därför valt att investera i en "portfölj" med Apple, Microsoft och Google. Det ger mig tillräcklig riskspridning för att jag ska sova gott.

   Radera
  2. Google får 96% av sin revenue (eller var det vinsten, kommer inte ihåg) från en sak. Annonser. Alla andra produkter är lossleaders eller har klen lönsamhet. Man står alltså på ett enda ben. Känns verkligen det som starkare "moat" än vad Apple har, eller för den delen MS. Facebook håller jag med om...

   Radera
 4. Karl: din analys av Apple har ungefär lika stor relevans som en hjärntvättad och utvecklingsstörd apas analys av den sekt han blivit snärjd av

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: det är inte den sortens diskussion jag vill ha här, bemöt Karls påståenden istället tack.

   Radera
  2. Sånt här brukar man vara van att se på forumen på Engadget och Feber. Trodde verkligen inte att den här typen av bottomfeeders hittar till din blogg Lundaluppen...

   Radera
 5. @lundaluppen

  Tycker ändå du får ha lite förståelse för att många är mer än less på den här Lou Mannheim och Karls blinda fanatism när det gäller Apple.

  Det här är killar som tolkar allt, och då menar jag verkligen allt i ordets rätta bemärkelse, positivt som handlar om Apple.

  En sådan okritisk hållning är för en värdeinvesterare vämjelig att betrakta... det är ju själva urmodern för confirmation bias man beskådar.

  Vv notera att jag inte lägger någon värdering i huruvida Apple är en bra/dålig investering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, det är möjligt, jag känner inte Karl. Jag begrep inte resonemanget i kommentaren och har inte kommenterat den själv.

   Karls kommentar må vara "kryptisk" men svaret var ändå direkt otrevligt.

   Radera
  2. @DrBaum

   Det kan ju vara så att man lätt blir positivt inställd när man äger ett bolag som har följande trackrecord:

   Sedan Q1 2007 har deras vinstökning YoY dippat *under* 40% under tre kvartal (av totalt 21). De senaste var ökningen 94%, 116%, 52%, 122% och 92%. Aktien har dock inte (trots att den gått bra på sistone) varit i närheten av att följa den trenden. Snarare är p/e ibland nere och nosar på under 10 exkluderat kassa. Innehavet är på god väg att trygga min pension trots denna (rätt uppenbara) undervärdering.

   Min "blinda fanatism" (som du yttrycker dig så vältaligt) grundar sig på att Apple (välförtjänt) befinner sig i en perfekt storm och disruption av hela den mobila kommunikationsmarknaden. Den största anledningen till att jag tror på att detta fortsätter på kort till medellång sikt är inte i första hand att Apple exekverar fantastiskt (och fortfarande har små marknadsandelar) utan att konkurrenterna *inte* gör det. Just nu finns i princip ingen konkurrens utom möjligen Samsung som tar den resterande 10% av vinsten som finns på smartphonemarknaden efter att Apple är klara. Resten får klara sig på smulorna. Hur länge då är frågan? SonyEricsson är borta, Motorola är i ett vacuum. Nokia nedgraderades just till junk hos Fitch och kan vara uppköpta innan året är slut. RIM är toast. HTCs vinster tokdyker. Sony gjorde just sin största förlust någonsin. Nintendos vinst dyker brant, osv osv. Är det ett totalt sammanträffande att allt detta händer samtidigt? Dom enda förutom Apple som växer är Samsung, Huweai och ZTE. Dom två sista endast genom att leverera acceptabla mobiler till absolut lägsta pris.

   Det är helt ok att vara kritiskt till Apple som investering men då måste man också i detta läget komma med trovärdiga analyser annat än svepande omdömen i klass med "inget växer till himlen" och "allt kan vara borta imorrn, se på Nokia!"

   Du är välkommen att göra ett försök doktorn.

   Radera
  3. @Karl: som jag skrev tidigare är det inte ok att svara med okvädningsord (mmm, skönt ord).

   Men jag är också tveksam till dina kommentarer på följande grunder:

   1. resonemangen är svepande av typen "det har gått bra hittills därför vet jag att det kommer att gå bra framöver"
   2. till detta läggs en ton av att alla som inte direkt accepterar punkt 1 är okunniga

   "[...]Apple (välförtjänt) befinner sig i en perfekt storm och disruption av hela den mobila kommunikationsmarknaden"

   Är ju ett entusiastiskt påstående och som ägare av Apple kan jag ju önska att det stämmer, men det tillför ingen kunskap eller analys.

   Men, det motiverar så klart inte påhopp.

   Radera
  4. @Lundaluppen

   Ok. Fair enough.

   Jag hade gärna motiverat mina "svepande resonemang" med en absurd mängd stödjande fakta och fundamenta men ett kommentarfält i en blogg är helt enkelt inte ett bra medium för det. Jag kan bara konstatera att Apple som bolag/aktie/företeelse har en förmåga att polarisera å det grövsta. Jag vet inget annat som gör det förutom möjligen invandring. Antingen hatar man bolaget (brukar var lite oklart varför) och är övertygad om att det är övervärderat och kommer att kollapsa imorrn. Eller så älskar man produkterna/bolaget/aktien och tror benhårt på att allt fler kommer att tycka samma sak bara man ser det man själv har sett och känt.

   Bland ekonomibloggare är det dock väldigt sällsynt att någon verkar det minsta intresserad av en av vår generations största tillväxtstories på börsen. Speciellt här i Sverige.

   Därför var det kul att se att någon i alla fall har lagt några minuter på att faktiskt skumma några kvartalssiffror bakåt och ser det jag har sett sedan några år tillbaks innan man kategorisk avfärdar bolaget som "hajp" (min favorit).

   Jag tycker det är kul att bidra till en sådan diskussion eftersom jag har lagt bokstavligen *tusentals* timmar de senaste åren på att läsa in mig på mobilbranchen i allmänhet och Apple och dess konkurrenter i synnerhet. Jag tro mig ha en ganska klar uppfattning om vad som är på väg att hända just nu. Men om den typen av input (om än entusiastiskt framförd) inte är välkommen så det naturligtvis helt ok. Det är din blogg och du bestämmer vad (och hur) saker luftas här.

   Jag önskar dig naturligtvis lycka till med dina Apple-aktier och dina övriga investeringar. Jag kommer inte att kommentera här något mer men fortsätter naturligtvis att följa bloggen med intresse.

   Radera
  5. Apple ser fantastiskt lovande ut och under min korta innehavstid har bolaget levt upp till mina förväntningar.

   Jag håller med om att inläggen är väldigt polariserade och jag lägger möda på vara balanserad.

   Jag tycker inte om att censurera mina kommentarfält och har bara tagit bort ett enda inlägg hittills (helt i versaler med reklam för något ovidkommande), men jag vill inte ha in ett flame war här. Uppenbarligen blir det lätt så med Apple.

   Liksom du tycker jag att "inga träd växer till himlen" är ett mycket svagt resonemang, men jag tycker inte heller att "hockey stick extrapolation" är särskilt intressant.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.