torsdag 6 mars 2014

Småbolagsboom och index

Jag är inte en person som följer index dag för dag men häromdagen la jag märke till att SIXRX dragit ifrån Avanza ZERO en dryg procentenhet. När jag argumenterar för att min portföljavkastning ska jämföras med SIXRX är ju ett motiv att den lätt kan emuleras med just AZ.

I år stämmer inte detta särskilt väl och förklaringen ligger i att AZ följer SIX30RX, inte det bredare SIXRX som omfattar alla (?) börsens bolag. Att hela börsen rycker en procentenhet från de trettio största på bara två månader hör inte till vanligheterna, i synnerhet inte eftersom de trettio största har en rejäl vikt i totalen.

Det verkar som att småbolagsinvesterare täljer guld just nu men tittar man runt på listorna är det rätt intressant att se vinnarna, Karo Bio på 11 gånger försäljningen, Anoto som förlorade sitt börsvärde förra året, Studsvik på P/E 412 för att ta några i toppskiktet. OK, jag har inte analyserat dessa bolag och att plocka ut ett nyckeltal från ett isolerat år är inte särskilt rättvist, men mönstret finns där och det ser spekulativt ut.

ps. Helt okopplat till detta läser jag Handelsbankens årsredovisning som damp ner i pappersform i brevlådan idag. Vilket bolag!

14 kommentarer:

  1. Jag brukar se min egen portfölj som en indikator på börsoptimismen. När optimismen är hög och OMX30 värderas till P/E 17,5 (direktavkastning 3,4 %) så börjar även vettiga värdeinvesterare se sig om efter bra bolag på de lite mindre listorna.

    Den här utvecklingen är i sin tur ganska frikopplad för small cap som helhet eftersom bolagen som du nämner utgör ett bakgrundbrus där småbolag med liten float kan handlas upp till helt vansinniga nivåer.

    Någonting jag skulle vilja se på Börsdata.se är faktiskt någon form av "Småbolagsindex för värdebolag" som redovisar ett index för alla bolag på small cap som har ett P/S tal på under 5 och har visat vinst under de senaste två åren (eller liknande). På så sätt kan vi följa hur småbolagsrabatten förändras (min känsla är att den minskar vid långvarig uppgångar) för de bolag som har en etablerad verksamhet utan att drömmar om värdsherravälde bakas in i priset.

    SvaraRadera
  2. Det är mysigt att äga Handelsbanken :]

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan ju tycka att det är lite paradoxalt att utdelningshöjningen applåderas och belönas med höjda kurser - när man de senaste 8 åren aldrig hamnat under 12 procent avkastning på eget kapital under ett enskilt kvartal.

      Var ska man hitta motsvarande stabila avkastning? Att köpa nya SHB-aktier blir inte en lika bra affär, EK handlas ju med rejäl premie nu.

      Radera
  3. Fick också hem Handelsbankens årsredovisning i dagarna. Vilken jäkla bibel. Aldrig sett en så omfattande årsredovisning.

    SvaraRadera
  4. var kan man beställa hem den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som aktieägare får jag den hemskickad, vet inte var man kan beställa den. Den finns såklart i PDF på hemsidan.

      Radera
    2. "Årsredovisningen kan beställas genom Investor Relations, telefon 08-701 10 00, eller via bankens
      webbplats handelsbanken.se/ir, där även övriga rapporter enligt ovan finns tillgängliga."

      Radera
  5. DN har en gratistjänst där man kan beställa årsredovisningar vissa av dem i pappersform (måste försöka stödja pappersindustrin)

    ernesto

    SvaraRadera
  6. Några tankar kring att Handelsbanken håller fast vid väldigt generösa pensionsavtal? Har redan idag pensionsskulder i miljardklassen för sina höga chefer.

    Sen blir jag lite orolig av maktkampen som verkar segla upp igen i volvo. Förstår inte varför det alltid verkar vara när volvo handlas till de högsta kurserna som Industrivärden och Cevian ska damsuga marknaden på A-aktier...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man är generös mot sina anställda och har bra villkor - samtidigt är man kostnadseffektivast i princip alla år. De andra bankerna pendlar mer upp och ner, besparingsprogram införs etc. Jag tror inte det är en slump att SHB är långsiktigt framgångsrika, och personalpolitiken är säkert en del av det.

      Men visst blir även jag nervös ibland att ledningen styr sig själva och att det blir ett tjänstemannastyre. Hittills har dock vi ägare (där personalen ingår i skaran) blivit rikligt belönade över tid.

      Industrivärden och Volvoköp är inte min favoritkombination...

      Radera
  7. Jag antar att banken sköter sina pensionsavtal lika framgångs rikt som övriga affärer. Du pratar om skuld men pengarna er redan reserverade och om framgångsrikt investerade ( som jag tror de er ) kan avkastning täcka framtida utbetalningar till höga chefer. Inte som i landets kommuner och landsting där pensionerna betalas över budgeten.

    SvaraRadera
  8. Kan du inte analysera Anoto vore väldigt intressant med tanke på att de är lundastationerade! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja lundakopplingen är ju trevlig, men jag tror det får vara. Bolaget är absolut inte material för min portfölj :-)

      Radera
  9. Storleken är inte av avgörande betydelse. Allt för många sätter likhetstecken mellan small cap och hög risk. Det är bolagens egenskaper som är det centrala inte om de är ett large cap eller small cap även om det givetvis finns sekundära aspekter att ta hänsyn till som likviditet etc. Om du luppen även hade fokuserat på smallcap så hade du ju snabbt sorterat bort ointressanta spekulativa objekt som Anoto och Karo bio. Istället hade du hittat bolag av typen Vitec, Vitrolife. Lagercrantz På många sätt stabilare än de flesta large caps sett över den senaste 10 års perioden...

    jag vet - man ska alltid fokusera på det som passar en själv, men jag försöker alltid slå ett slag för small caps. Helt enkelt därför att det är väldigt lönsamt. Och mer spännande på många sätt än att investera i ett large cap, speciellt för den som själv är företagare.:-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.