torsdag 27 mars 2014

Utdelning Swedbank

Idag trillade utdelningen från Swedbank in, 10,10 kronor per aktie gör att min yield on cost ligger på 27 procent, ibland är det trevligt att äga aktier länge.

Årets utdelningar hittills sammanfattas i tabellen nedan. Alla belopp är i svenska kronor före skatt.

DatumAktieAntalUtdelningTotalt
14-03-27Swedbank2 88710,1029 159
14-03-19Johnson & Johnson954,19398
14-01-08Wal-Mart1203,07369
Summa29 925

Imorgon hoppas jag det är dags för Castellum.

26 kommentarer:

 1. Imponerande, härlig utdelning. Jag har erhållit drygt 5000kr hittills i år i utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är något i livet som känns som att äta kakan och ha den kvar så är det väl utdelningen i ett långvarigt innehav :-)

   Radera
  2. Yield on cost på 7 procent - well, well. :)

   Radera
  3. Sju procent är inte fy skam, har bara tre innehav med högre.

   Radera
  4. Noterade att jag snart har fått lika mycket i utdelning på mina aktier i Boliden som jag betalat för dem vid inköp. Apropå att äta kakan och ha den kvar....

   Radera
 2. Jag fick lite hybris idag och sålde hela mitt innehav i Swedbank. 12,5% på 7 månaders ägande känns ändå okej. Har inget att säga till mitt försvar mer än att magkänslan säger "sell in may and go away" för 2014 med stundande val och eventuellt höjda räntor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag ska etablera ett eget sånt där käckt rimmande ordspråk:

   "buy whenever and sell almost never"

   Det kanske kan funka?

   Radera
  2. Hej,

   Jag gillar det!

   Förresten: "... trevligt att äga aktier länge.". Swedbank har du väl "bara" ägt sedan finanskrisens dagar?

   Hälsningar

   Carolus

   Radera
  3. @Carolus: ja, det är sant, det är inte mer än 5-6 år. Men i dessa dagar när Mårder/Strömberg gör en betting/börskamp på 10 dagar känns det ändå rätt länge...

   Radera
 3. Live slow and die whenever

  SvaraRadera
 4. Sjukt motiverande att se en YOC på 27%. Du är anledning till att jag tagit tag i mitt aktiesparande på allvar. Tack för det! - Niklas

  SvaraRadera
 5. Hej! En fråga som avser inte det här blogginlägget men är aktuell: i sverige finns det möjlighet att reinvestera utdelningar direkt i samma bolaget (utan courtage och till underkurs)? I england och usa är det ganska vanligt att göra så genom till exempel en ”Dividend Reinvestment Plan” http://www.investopedia.com/terms/d/dividendreinvestmentplan.asp

  Jonathan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man skulle få en rabatt på aktierna har jag inte sett, men JNJ har en DRIP som är courtagefri.

   Själv köper jag aldrig utan att titta på priset så det är uteslutet. Därför vet jag inte om något bolag erbjuder DRIP i Sverige.

   Radera
  2. Jonathan,

   Avanza erbjuder inte det i dagsläget för dina (OBS!) nordamerikanska aktier (jag brukar ligga på dem om detta). Det är endast möjligt om du är bosatt i länderna i fråga...

   Under kurs: Nej, inte vad jag känner till?
   Courtagefritt: Ja, annars skulle det vara mindre attraktivt för mig...

   Till skillnad från Lundaluppen gillar jag upplägget. Det kombinerar värdeinvesteringsfilosofin med indexering...

   Mvh

   Carolus

   Radera
  3. @Carolus: är det indexering man är ute efter är det väl bättre med en indexfond som återinvesterar åt dig?

   Jag tycker det är tveksamt ur ett värdeinvesteringsperspektiv. Om jag skulle automatiskt återinvestera i JNJ som exempel så skulle jag betala ett pris jag inte är beredd att betala med andra pengar. Automatinvestering bortser från värdet, oavsett om det handlar om utdelningar eller andra pengar, och därmed tycker jag inte det är förenligt med värdeinvestering.

   Radera
  4. Fast om jag får lov att säga emot mig själv:

   Om man ägnar sig åt klassisk värdeinvestering à la Klarman eller liknande och bara köper bolag som är tydligt undervärderade och säljer dem så fort de är normalvärderade blir det ju inget problem - utdelningar kommer ju då bara i billiga bolag.

   Radera
  5. Tack för svaret. Det är troligen någonting mer för de som investerar på lång sikt, är inte så aktiva och vill inte ha så många olika aktier (dvs de mesta privata investerare i sverige).

   Radera
  6. Lundaluppen,

   Visst är det så (13.09-inlägget).

   Dock: Hur kan jag se det som en mix av värdeinvestering och indexering? Jag tänker helt enkelt att valet av bolag att äga (och det pris jag väljer att betala för det) är helt "värdeinvesteringsbaserat". Automatisk återinvestering av utdelningen ("indexering") blir då bara en residual av det första beslutet.

   Eftersom lejonparten av inköpen består av det förstnämnda och återinvesterade utdelningar blir ganska små belopp relativt de ursprungliga inköpen är tyngdpunkten trots allt på värdeinvesterande.

   Fast jag förstår fullt ut att en så disciplinerad värdeinvesterare som du inte lämnar något (läs: ens en utdelningskrona) ifrån dig utan en djuplodande analys... ;-)

   Mvh

   Carolus

   Radera
  7. Hehe, jag har jobbat riktigt hårt i många år för att räfsa ihop de där pengarna, så när de börjar yngla av sig behandlar jag barnen med stor respekt :-)

   Radera
 6. Min bästa Yield On Cost är 50% , Avanzas 8 kr i utdelning, inköpt aug. -04 för 15,84 ink. courtage

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hatten av för det! Hoppas det är många :-)

   Radera
 7. Är YOC på portföljen ett intressant mått enligt dig? Och räknar man ut den genom att dela totala inköpskostnaderna/totalt antal aktier för att sedan dela den totala utdelningen med denna kvot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det följer jag, det beräknas så här:

   Total YoC = Total utdelning / Totalt inköpspris

   Jag ligger på 6,6 procent på hela portföljen (6,0 procent om man räknar bort Handelsbankens extrautdelning).

   Radera
  2. 4,86% här. Helt okej. :) Tack för hjälpen. Var inte det lättaste att hitta på internet.

   Radera
  3. "Total YoC = Total utdelning / Totalt inköpspri" är ju helt logiskt. Men hur lägger man inköpspriet på en aktie som är en avknoppning från en annan aktie?
   För att klargöra, Företag A skiljer ut ett verksamhetsområde till ett eget företag, varvid varje aktie i A ger en aktie i det nya företaget B. Hur väljes kostnaden för en aktie i företag B i ett sådant fall?

   Radera
  4. Anskaffningsvärdet för A+B ska fortfarande vara detsamma som anskaffningsvärdet du hade för A.

   Om du behöver göra uppdelningen brukar Skatteverket ge ut guidelines för hur sådana avknoppningar ska hanteras. Det som händer är att A och B får varsin andel av ditt totala anskaffningsvärde.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.