söndag 23 mars 2014

Handelsbankens ÅR 2013 (10) - Utdelningsförslag och revisionsberättelse

Detta är tionde delen i en serie där jag kommenterar Handelsbankens årsredovisning 2013 i detalj. Serien började i ett inlägg som beskriver seriens syfte. Detta inlägg handlar om styrelsens förslag till vinstdisposition samt revisionsberättelsen på sidorna 175-177.

I alla aktiebolag fattar stämman beslut om utdelning till aktieägarna. Styrelsen lämnar förslag till stämman på en utdelning man anser motiverad utifrån utdelningspolicy och som inte hotar företagets finansiella stämning. Förslaget på sidan 175 innehåller väldigt mycket standardformuleringar och ser i stort sett ut som motsvarande förslag för vilket småbolag som helst.

Totalt 85,1 miljarder kronor finns tillgängliga för utdelning. Man ska komma ihåg att det är moderbolaget som lämnar utdelning (koncerner som sådana har inga aktier), och medel ska alltså tas ur moderbolagets balansräkning, se sidan 144. Normalt är det fritt eget kapital som är tillgängligt för utdelning, men för SHB är det större än 85 miljarder. Balanserad plus årets vinst är å andra sidan lägre än 85 miljarder. Jag får inte ihop matematiken exakt här alltså, finns det någon läsare som lyckats?

Styrelsens förslag är då att 16,50 kronor per aktie delas ut vilket innebär att 10,5 miljarder delas ut totalt och 74,6 balanseras till nästa år.

Revisionsberättelsen är ännu en standardformulering. Här beskrivs vad revisorerna gjort, hur revisorernas och styrelsens/VD:s ansvar fördelar sig samt revisorernas uttalande. På sidan 176 lämnas ett uttalande om själva årsredovisningen. På sidan 177 lämnas ett uttalande om bolagets förvaltning samt förslaget till vinstdisposition.

Revisionsberättelsen är helt utan anmärkningar, vilket är det normala. Om revisionsberättelsen är "oren", dvs. har anmärkningar ska man som småsparare vara extremt försiktig. Jag själv tar normalt inte i sådana bolag med tång. Det finns för många välskötta bolag där ute för att slösa tid på de illa skötta.

4 kommentarer:

 1. Inte en kommentar på flera timmar...

  Är det El Clásico som spökar eller har du enkelt knäckt dina följare? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag satt just och funderade på samma sak :-)

   Radera
 2. He! Jag läser och inser att detta är bortom min horisont. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara starta ett AB med revision och kör ett år så får du en crash course ;-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.