onsdag 5 februari 2014

Rapport från Handelsbanken

Efter att Swedbanks och Nordeas rapporter tagits emot negativt förra veckan blev det aktieprishöjningar på 4-5 procent idag för både SEB och Handelsbanken som båda höjde utdelningen rejält. I Handelsbankens bokslutskommuniké noterade jag följande huvudpunkter för helåret 2013:
  • Intäkterna steg med 4 procent, trots sjunkande intäkter i Sverige, istället är det Storbritannien (+27 procent) och Norge (+14 procent) som driver tillväxten i banken. Nu är verksamheten i Storbritannien också så stor att dessa ökningar börjar synas i helheten, Sverige är dock fortfarande sju gånger större
  • Liksom de andra bankerna har man gynnats av en positivare värdepappersmarknad och provisionsnetto har stigit mer än räntenetto under året
  • Kostnaderna har stigit mindre än intäkterna och K/I-talet är nere i 0,47
  • Resultatet för året steg 2 procent till 14,3 miljarder vilket är mycket starkt eftersom 2012 års resultat fick en rejäl skjuts av engångseffekter från den sänkta bolagsskatten. Resultatökningen städat för detta blev 16 procent
  • Resultatet per aktie landade på 22,52 kronor vilket är över mitt antagande om normal intjäningsförmåga på 21 kronor
  • Det mest oväntade var att styrelsen föreslår en extrautdelning på 5 kronor per aktie, utöver den ordinarie utdelningen som höjdes med 7 procent till 11,50 kronor. Total utdelning blir alltså 16,50 kronor om inte stämman vill annorlunda
Handelsbanken har ju en överenskommelse med personalstiftelsen Oktogonen att göra avsättningar till stiftelsen varje år som bolaget höjer sin utdelning till aktieägarna. Därför finns det starka krafter i SHB som vill höja måttligt varje år. Att man inte höjer den ordinarie utdelningen till 16,50 kronor är därför inte så överraskande. Däremot hade jag inte väntat mig att banken skulle ge en extrautdelning redan i år utan att man skulle avvakta till kapitaltäckningsreglerna spikas. Men det kan ju såklart ta tid...

Handelsbanken är väldigt välkapitaliserad och redo för höjda riskvikter för bolån och andra kapitalkrav, så att man någon gång skulle göra extrautdelningar var inte oväntat, jag hade bara trott det skulle dröja längre. Utifrån de investeringsmöjligheter som finns framåt så är en utdelningsnivå på 16,50 kronor förmodligen inte omöjlig att uppehålla framåt, men SHB valde att vara försiktiga med sådana löften.

22 kommentarer:

  1. Tack för insiktsfulla och snabba(!) kommentarer på Investors och Handelsbankens rapporter. Fantastisk takt på inläggen nu i början av året. Vågar man hoppas att frekvensen på inläggen håller hela Q1? /Henning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det! Takten kommer säkerligen att gå ner efter rapportperioden.

      Radera
  2. Ojojoj, den utdelningen, före skatt, skulle betala mina levnadskostnader i 6 mânader! Nice!

    SvaraRadera
  3. Tycker du att man kan köpa i SHB B nu efter att rapporten har släppts eller vänta ett par dygn? Målet är att äga aktien under en lång tid på 5 år minst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte köpt några SHB på länge, min fru köpte några i förra veckan. Bevakningslistan kanske kan ge ledtrådar?

      Om det är klokare att köpa nu eller om några dygn har jag ingen aning om, brukar vara usel på att gissa korta kursrörelser.

      Radera
    2. Vore det inte bättre att köpa Industrivärlden. Bättre värdering än SHB och de kommer få del av den stora utdelningen.

      Radera
    3. Det är svårt att säga emot det, jag har köpt en hel del Industrivärden på sistone.

      Radera
    4. Är det inte läge att köpa Lundbergs nu som också kommer att få ta del av Industrivärdens utdelning, samt även är ganska stor ägare i SHB.

      Radera
    5. Lundberg kommer väl dock inte dela ut någon större summa, som vanligt. Men behålls kapitalet inom koncernen där det i Fredriks händer kan göra ännu större nytta :-) Oberoende om man går in i Handelsbanken, Indu eller Lundbergs anser jag att man gör en bra affär på lång sikt. Bland de finaste bolagen på börsen :-)

      -AB

      Radera
  4. En parentes: Gillar att du bytt till: Lundaluppen - Sveriges fegaste investerare :)

    SvaraRadera
  5. HAHA! Det hade jag missat!

    SvaraRadera
  6. Kul, ja men fegaste? Definitivt inte med den portföljen! Högkvalitativa bolag, ja men ett rätt hårt bet på svenska banker. //stavros

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt mål är att vara Sveriges fegaste i högkonjunktur och hausse och sedan byta till Sveriges modigaste i nästa baisse och logkonjunktur :-)

      Radera
    2. He, he, jag förstår, hoppas bara att eventuella Copycats förstår hur din portföljrisk ser ut.//stavros

      Radera
  7. Man skulle köpt på sig mer än vad man gjorde vid 268kr. Sådana nivåer igen kan nog dröja

    SvaraRadera
  8. Famous last words. Ta i ett stycke ek!

    SvaraRadera
  9. Hej!

    Kul med en sådan bra bevakning.

    Är det någon som skulle vilja ge sig på att värdera vad Handelsbankens överkapitalisering kan vara värd per aktie?

    Hälsningar
    Ingenjorsliv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, det är omöjligt att svara på innan de långsiktiga kapitalkraven är klara.

      Radera
  10. Hej Lunda, vet ej hur och var du bor etc men jag undrar hur din syn är på bostadsmarknaden och ränteläget etc. Vore kul om du kunde skriva någon om bubbla eller inte bubbla typ:) om du är lite insatt i det vill säga. Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte göra en bättre bedömning än andra kring bubbla/ingen bubbla. Det jag försöker ha koll på är hur känsliga mina banker är för sådana problem och min bild är att de hunnit rusta sig ganska väl.

      En sprucken bubbla skulle definitivt sänka börskurserna och lönsamheten, men jag tror inte att de skulle hamna i akut kris. Den senaste krisen har tvingat dem att bygga stora reserver.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.