torsdag 20 februari 2014

Kort om Husqvarna

I väntan på Lundbergs rapport senare idag läste jag Husqvarnas bokslutskommuniké för 2013 och min egen analys från 2011. Lundbergs har ju enligt mediarapportering ökat sitt innehav den senaste tiden med två miljoner aktier. Bolaget ägde 39 miljoner aktier sedan tidigare, så inköpet ska inte överdramatiseras.

Husqvarna i Huskvarna
Om man jämför hur Husqvarna såg ut för två år sedan med hur det ser ut idag så har intjäningen sjunkit en bra bit, de senaste åren har den legat klart under 2 kronor per aktie. Samtidigt har priset stigit med en tia till att ligga kring 42 kronor.  Den nye VD:n Kai Wärn har lyckats på vissa fronter, den blödande och högprioriterade USA-verksamheten har vänt till vinst, men det finns mycket kvar att göra. Utdelningen på 1,50 kronor ger hyggliga 3,6 procent direktavkastning men den tål inte fler vinstfall.

För mig personligen ser Husqvarna-aktierna väldigt dyra ut, inte bara på intjäning men också på en svag och goodwillspäckad balansräkning. Jag viker mig dock inför herr Lundbergs kompetens på området och litar på att han hittat en turnaround som verkligen vänder. Jag kommer inte att köpa några egna aktier i Husqvarna, men bolaget finns representerat inte bara genom Lundbergs utan även genom Investor.

24 kommentarer:

 1. Missade dippen i Lundbergs för ett tag sedan så hoppas - lite egoistiskt - att marknaden reagerar negativt på rapporten så att jag kan köpa på mig Lundbergs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lundbergs är ungefär lika enkelt att fynda som Johnson & Johnson... Första gången jag presenterade min portfölj på bloggen skrev jag "Just nu den aktie jag köper mest". Har inte köpt en enda aktie sedan dess och det är snart fyra år sedan.

   Radera
 2. Uppföljning köpråd

  Ett köpråd är ju inget vettigt köpråd utan uppföljning så följer upp tipsen jag lämnade för exakt ett år sedan i ditt inlägg ”Laddar för Köp”:

  3 tips. Snittuppgång 19/2 2013 – 19/2 2014: 60%

  Xvivo 80%
  Jyske Bank 67%
  Sydbank 32%

  Hyfsat utfall. Och det går fortfarande att hitta fina kandidater, men svårare än för ett år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle sålt allt ju :-). Bra tips i alla fall uppenbarligen men de passar inte min investeringsmetod. Strategi handlar till 90 procent om att välja bort.

   Radera
  2. Jo, jag inser att dessa bolag inte passar dig och att du aldrig skulle köpa dem. Men det är för mig en värdefull indikation hur bakvänt det än låter. Det finns ett mycket intressant "vakum" på marknaden när det gäller illikvida småbolag. De ratas generellt av de som verkligen kan investera (de är för små, för illivida vilket man sätter = hög risk), och de som investerar i småbolag är istället såna som mer borde klassas som spekulanter eller rent okunniga och som istället borde följa din portfölj:-) Detta skapar tillfällen till fantastiska värderingar också i de små fina superbolagen...

   Radera
  3. Det finns nog en del som ändå bevakar småbolag, även bland bloggare. Det finns småbolag som skulle kunna kvala in i min portfölj och det är inte omöjligt att jag letar mig neråt så sakteliga. Men det finns många håll att tänja sin intressesfär och just nu ser jag det som mer intressant att titta på nordiska och amerikanska större bolag.

   Radera
 3. Hej,
  Sorry, det här är ej relaterat till Husqy. Jag noterade att du har en post i det finska försäkringsbolaget Sampo. Jag fick ett erbjudande från min nätmäklare att köpa aktier i några utvalda försäkringsbolag till ett något reducerat courtage. Fick upp ögonen för Munich Re där Warren E Buffet är den största ägaren. P/E ser ut att vara helt OK och det verkar dessutom att vara ett riktigt tråkigt bolag enligt en annan blogg jag hittade när jag sökte info om bolaget så tänkte att det borde passa åtminstone några av dina investeringskriterier :D. Kommentarer?
  H. Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen egentlig kunskap om Munich Re annat än just Berkshires ägande.

   Radera
 4. Luppen, har du kikat någonting på JM? Jag vill minnas att du kommenterat branschen någon gång i allmänhet men jag hittar inte det och jag minns inte om det var JM i synnerhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I branschen håller jag mig till Skanska, det mest defensiva valet i mina ögon. JM verkar med det sagt vara ett riktigt fint företag och mycket framgångsrika på bostadssidan.

   Radera
 5. Hej!

  Jag undrar en sak som inte angår ämnet. Min vän som jobbar på Danskebank nämnde den här sidan om mig: http://www.plus500.se/

  Han har knappt kikat igenom alla regler och så, men tydligen får man 200 kr att köpa aktier som man måste omsätta, men när jag nämnde detta till min kusin som pluggat business management 3 år i UK och är nu en stock broker att jag ska vara försiktig med såna här sidor med CFD.

  Vad jag tolkar det som:

  Du får dessa 200 kr som du köper aktier för, och med detta får du en hävstång. Fast om du får ett negativt resultat så kan de kontakta dig för att kräva denna skulden, dvs de kan sluka upp din privata förmögenhet.


  Jag frågar Lundaluppen och alla ni andra om ni har någon erfarenhet av detta. Är det verkligen så att jag inte borde använda dessa "gratispengar" (om det nu är det utan risk).


  Tack så mycket på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om något låter för bra för att vara sant så är det oftast så. Om du inte vet vad du pysslar med så ska du nog hålla dig borta från det där.

   Radera
  2. Jo, var lite så jag spekulerade oxå. Hålla mig ifrån något jag inte förstår.

   Radera
  3. Många derivat kan ge större förluster än den initiala insatsen, så det kan mycket väl stämma.

   Radera
 6. Hej Luppen!
  Jag undrar om du har Fred. Olsen Energy på din bevakningslista och i så fall vid vilken kurs som du kan tänka dig att köpa? Är oerhört lockande med utdelningen som jag ser det men är för dåligt insatt för att göra en utförligare analys (så det jag vet har jag antingen lärt mig här eller via deras senaste kvartalsrapporter).

  För övrigt: Tack för inspiration. Är riktigt imponerad av din investeringsstrategi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fred. Olsen Energy ser hyfsat billigt ut, men kan inte jämföras med Bonheur. Fördelen med FOE är likviditet och utdelningsnivå.

   Jag kommer inte köpa några aktier i FOE som det ser ut idag, jag äger hellre Bonheur. Även Maersk har en betydande oljeborrningsdivision, så min "branschexponering" blir tillräcklig därifrån.

   Radera
 7. Hade Husqvarna för ett par år sedan, men begriper mig inte på deras företag så det är ej med längre.

  (Till en helt annan sak; Jag hittar inte en lista på de största börsnoterade amerikanska företagen i storleksordning (market cap). Söker efter en lista med 100 st iaf. Någon som skulle kunna hjälpa mig med en länk? (Tusen tack)!)

  SvaraRadera
 8. Gå till http://www.google.com/finance#stockscreener.
  Sortera på market cap. klart.

  SvaraRadera
 9. Etiketter på detta inlägg var "husqvarna, lundberg, rapport", jag tycker att man kan önska sig aningen högre nivå på kommentarerna än diverse OT förfrågningar om gratis analyser/råd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du syftar på mig så ber jag om ursäkt men att lägga en kommentar under ett gammalt blogginlägg gör mig osäker på om det registreras av Luppen därför var jag fräck och frågade här. Men kan hålla med att det är betydligt roligare om det blir diskussioner ontopic i kommentarsfältet.

   Med vänlig hälsning KVrli

   Radera
  2. Jag håller väl mig inte alltid till ämnet, i detta fall väljer jag nog att tolka företeelsen dom att os och andra bolag intresserar läsarna mer än husqvarna. Själv är jag nyfiken på vad Lundbergs ser i bolaget och varför de köper inflytande?//Stavros

   Radera
  3. @P Falck: jag brukar vara väldigt liberal med off topic och så länge det rör sig om ämnen inom ramen för bloggen brukar jag inte klaga utan svara. Svaren blir dock mer kortfattade och "stängda" jämfört med on-topic-svaren där jag gärna ser längre diskussioner.

   Radera
  4. @KVrli: Jag följer samtliga äldre inlägg och svarar på frågor där. Nackdelen med att kommentera i äldre inlägg är att det nästan bara är jag som svarar, i de senaste inläggen får du kommentarer från läsekretsen.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.