tisdag 4 februari 2014

Rapport från Investor

Även Investor hann med en rapport för helåret 2013 idag och naturligtvis har substansvärdet stigit avsevärt, liksom börsen. Substansvärdet var den 31 december 283 kronor per aktie, vilket pekar på en substansrabatt på ca 28 procent. Men det stod en del saker som inte går att utläsa genom att följa börsen i rapporten också:
 • Man har investerat 1 miljard i Aleris i det fjärde kvartalet och också skrivit ner värdet med 940 miljoner, eftersom framtida vinstprognoser sänkts
 • Utdelningen höjs med hela 14 procent till 8 kronor per aktie
 • Trots den stora försäljningslikviden för Gambro (9 miljarder) har nettoskulden ökat. De senaste åren har Investor investerat över 14 miljarder kronor i portföljen, i år har man köpt Permobil, investerat i Aleris som nämndes och även köpt ABB-aktier för 660 miljoner kronor
 • Eftersom tillgångarna uppvärderats har dock skuldsättningsgraden sjunkit och ligger nu på 9,7 procent
 • IGC och EQT har båda bidragit till kassaflödet, Ekholm fortsätter att åderlåta dessa verksamheter sakta och investera i kärninvesteringarna
Summerat har Börje Ekholm fortsatt stöpa om Investor i en riktning jag uppskattar. Men bygger på sina positioner, agerar långsiktigt och förenklar den egna organisationen. Med tanke på börsvärderingarna som ju påverkar belåningsgraden neråt skulle jag gärna se att Investor börjar arbeta ner nettoskulden.

Jag ska ta och justera mitt motiverade pris för Investor inom kort.

6 kommentarer:

 1. Tack för en hyperintressant blogg!
  Bl.a. "aktiestinsen" har ju sålt sina Investoraktier p.g.a. att Wallenbergarna och Börje Ekholm förefaller vilja berika sig själva, snarare än aktieägarna, med bonusar och löner på ohemula nivåer. Buffet är ju också skeptisk till löjligt höga vd-löner och liknande. Hur ser du på detta?

  SvaraRadera
 2. Ser fram emot din justering. Förhoppningsvis höjer den NEPS en aning. Vill gärna äga Investor för diversifiering i portföljen genom att stabilit innehav.

  SvaraRadera
 3. En inte speciellt relaterad fråga, men är det någon som har en uppfattning om Lundin Petroleum? Hur lågt värderad är den för tillfället?

  SvaraRadera
 4. Personligen tycker jag Ekholm's förvandling av Investor håller på att göra bolaget till av de allra intressantaste investmentbolagen på Stockholmsbörsen.

  SvaraRadera
 5. Hej Luppen, har du filat något på det nya motiverade pris för Investor? Runt 200-205 kr tycker jag känns rimligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det blir förhoppningsvis ett helgnöje!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.