måndag 17 februari 2014

Professionell allokering

Jag skrev ett inlägg häromveckan där jag jämförde portföljen med index avseende branschexponering. I Nordeas veckobrev som kom idag tittade jag därför lite extra på sammansättningen av deras "Modellportfölj" (ungefär halvvägs igenom dokumentet, sök), och då fann jag att de rekommenderar en övervikt på bank & finans och rekommenderar noll exponering mot telekomoperatörer. Har Lundaluppen blivit en copycat?

30 kommentarer:

 1. Eller någon annan som är copycat kanske

  SvaraRadera
 2. Jösses vad inlägg du sprutar fram...tröttnat på dig Lundaluppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oroa dig inte, jag kommer att få mina dippar som vanligt med 3-5 inlägg i månaden när våren och trädgården kommer igång.

   Radera
  2. Följ mig inte på Twitter förresten, där skriver jag ännu mer ofta.

   Radera
  3. Jag har definitivt inte tröttnat! Så länge inläggen är bra och relevanta spelar det väl ingen roll hur många de är?

   Radera
  4. mmm.... instämmer. känns som samarbetet med Avanza kräver en ökad takt i inläggen...

   Radera
  5. Avanza ställer inga sådana krav nej, jag skriver för att jag tycker det är kul.

   Radera
 3. Är ju roligt om Nordea kan börja med att nå index, ständiga underpresterare som de är. Behöver inte vara Einstein för att inse det du har skrivit heller. Nästan alla i USA ligger i övervikt mot Finans/IT nu. Trenden varit så i flera år. Medans konsumentprodukter minskat då tillväxt där avtagit + redan höga P/E

  SvaraRadera
 4. Lundaluppen - har du fått storhetsvansinne? Låter nästan som Cornucopia varning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, frågan var om jag blivit en copycat, inte om jag fått en copycat. Jag har inga illusioner om att Nordeas aktiestrateger skulle läsa bloggen eller ta intryck av den.

   Radera
 5. Bevakningslistan behöver en liten uppdatering med dina nya neps-värden för Industrivärden, Investor och Castellum :) (kanske glömt nån också)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir en uppdatering i samband med månadens köp om någon vecka.

   Radera
 6. Hmm, är inte det där en klassisk varningssignal? När man upptäcker att ens egna kontrariananalys själva verket är det nya mainstreamtänket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Buffetts/Mungers "Twenty ticket punch card" har jag väl egentligen bara använt ett - på bankerna. Letar fortfarande efter nästa stora idé.

   Radera
 7. Nu har jag inte kollat, men kanske kan det vara så att bankernas egna analytiker tenderar att vara positiva till den egna sektorn (bank & finans) generellt i alla tider. Eller när har de varit negativa?

  Finanssektorns aktier har ju väl också gått urstarkt på senare tid till skillnad från t.ex. verkstad. Det brukar väl vara kutym att rekommendera det som gått bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är nog vanligare med trendföljning än med något mer nydanande, men jag är ändå lite överraskad av övervikten på finans. Jag kan ju hoppas att de har rätt och att bankerna har en bra period till framför sig (operativt åtminstone).

   Radera
 8. när både storbanker och finansbloggare är överens är det nog dags att gå mot strömmen:-)

  SvaraRadera
 9. Helt off topic, jag undrar om LL eller någon annan här på forumet har någon uppfattning om vad Lundbergs ser i Husqvarna?
  //Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Starka varumärken, men resten har ju inte varit så upplyftande. Lundberg har ju även tilläggsinvesterat så han verkar ha sett en ljusning som verksamheten ännu inte uppvisat.

   Radera
  2. Tnx! Det är ungefär det jag själv såg för 3-4 år sedan och jag är ganska förvånad att det inte har hänt mer då både Investor och Lundbergs är stora ägare. Fast å andra sidan så har det har väl inte precis varit ett prioriterat innehav de senaste åren, så man får väl luta sig tillbaka och se vad som händer framöver.//Stavros

   Radera
 10. Min uppfattning är att "proffsen" ofta följer trender. Med tanke på att banksektorn gått bra i flera år nu samtidigt som direktavkastningen är något högre än för andra branscher så känns det naturligt att även Nordea anser dem vara köpvärda.

  Frågan är väl bara om optimismen leder till att de blir övervärderade eller om de hamnar i skuggzonen där de får anses vara mellan köp och sälvärdena.

  SvaraRadera
 11. Hej Lundaluppen, Jag undrar om du fortfarande tycker att Castellum är köpvärd till aktuell kurs? Den har ju gått upp en del på sista tiden. Med vänlig hälsning Karoline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte köpa mer nu, tycker bolaget ligger över vad jag skulle se som ett motiverat pris.

   Radera
 12. Om det är något man lärt sig genom åren så är det att man ska dra öronen åt sig när en proffisionell ekonom ger gratisråd.
  Jag har till dags dato fallit dit på räntebindningsrådet 2 ggr, det ska inte bli tredje gången gillt. Första gången var i början på 2000-talet, BIND skrek banken, du får RABATT! När jag bundit på 6% sjönk räntan som en sten. Andra gången var för 2 år sedan, band på 3,6% efter Nordeas Annika Winsth stod och skrek sitt mantra att räntan kommer att gå upp. Hur det gick vet vi ju. 2,6% ligger mitt rörliga lån på idag:(
  Så frågan är vad som gäller när finanseliten skriker KÖP detta. Är det för att dom själva vill krama ur det sista ur sina innehav innan nedförsåkningen börjar? Eller är dom så schysta att dom bjuder på dessa gratisråd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid kört på varianten: Obunden ränta men räkna boendekostnaden som om räntan vore 5%. Det har lönat sig under de 10 senaste åren och dessutom genererat rätt mycket sparade pengar då räntan sällan varit i närheten av 5%. Hur det fungerar imorgon vet jag ej...

   Radera
 13. Off topic, men tror ditt twitter-konto har blivit kapat. Du skickar PM till flera verkar det som (på engelska med länk) och skrev en tweet som enbart var HI! Så för din egen skull, kolla upp det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp, fick också ett misstänkt meddelande:
   Earn more from home with pleasure *google-kortlänk*

   Radera
 14. Exakt samma sak hände mig igår, inklusive mitt eget "Hi" meddelande. Ett av meddelande med en engelsk länk gick till LL :-)

  SvaraRadera
 15. Jodå, mitt Twitterkonto har blivit hackat för andra eller tredje gången. Enligt Twitter för att någon använt en tredjepartsapplikation som jag använt så jag har stängt av ett par sådana. Får se om jag får påhälsning igen :-(

  SvaraRadera
 16. Tips: twitter:s "login verification":

  https://blog.twitter.com/2013/login-verification-on-twitter-for-iphone-and-android

  SvaraRadera