tisdag 25 februari 2014

Inköp Bonheur

Då var det löning igen och dags för månadens inköp. Valet föll återigen på Bonheur som nu kostade 121,50 norska kronor. Den norska kronan har stigit en del den senaste tiden och kostar nu 1,08 svenska kronor. Månadens kassaflöde räckte till 130 nya aktier.

Jag har uppdaterat bevakningslistan som visar just vilka bolag som var mest tänkbara för dagen, för en förklaring är det bäst att läsa förklaringsinlägget. Valet stod denna månad mellan Wal-Mart, Industrivärden och Bonheur. Bonheur är fortfarande minsta innehavet och det jag tycker är billigast av bolagen så det blev norskt igen. I övermorgon rapporterar Bonheur och jag är lite nyfiken på vad man ska hitta på med likviden från försäljningen av Fred. Olsen Production.

Efter köpet ser portföljen ut så här:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

27 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
19 %
Swedbank
2 887
12 %
Industrivärden C
3 305
10 %
Investor A
1 390
7 %
Sampo
740
6 %
AP Möller Maersk A
3
5 %
Castellum
1 810
5 %
Wal-Mart Stores
280
3 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Bonheur
830
3 %
Johnson & Johnson
95
1 %

Mungiporna har pekat uppåt på börsen på sistone och marknadsvärdet av portföljen är nu 4,3 miljoner kronor. Det blir en del köp det närmaste kvartalet när utdelningarna landar, alltid trevligt.

50 kommentarer:

 1. Jag la också en order i Bonheur igår:) 131,70 Sek fick jag betala per st inklusive courtage för mina 100st som jag köpte idag.

  SvaraRadera
 2. Om min efterforskning stämmer så såldes Fred. Olsen Production för $170 miljoner. Skatten känner jag inte till, men bruttoresultat/aktie är omkring $4. Extrautdelning à la Fred. Olsen Energy eller andra projekt i pipeline redo att investera i? Spännande

  SvaraRadera
 3. hur mycket utrymme har du för nedåtgående rater i värderingsmodeelen av bonheur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så detaljerat baklängesräknar jag inte. FOE kan dock halvera sin vinst utan att det blir ett jätteproblem för min investering och det kan nog ta ett tag.

   Radera
  2. Väldigt grovt räknat är en nedgång på 20 procent vad som skulle behövas för det. Nu har man sitt borrskepp i drift också, så det blir en ny kalkyl när mer info kommer.

   Radera
 4. Handelsbanken tågar på i vanlig ordning. Blir nästan orolig som aktieägare :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att brotta ner den aktien under 25 procent utan att sälja har visat sig svårt...

   Radera
 5. Hej LL!

  Följer dig med stort intresse. Du gör skillnad, tack!
  Har 60-40 till 70-30 aktier o fonder. Zero, spiltan ränte, lite olika index o emerging. Ungefär samma defensiva utseende som du har på aktiesidan. Har dock nästan 35% i cash liggandes i väntan på räntekonto. Är det en dum ide, hur gör du?

  Med vänlig hälsning,
  Kristian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en del kontanter, men de är för andra behov, kortfristig buffert etc. Allt investeringsbart är i aktier.

   Radera
 6. Du har inte funderat på att göra en analys av Target (TGT), som är en konkurrent till Wal-Mart? De har ju gått ner en hel del pga besvikelser i resultat 2014, men kan komma att bli intressant framöver när vinden vänder för dem. Ge det ett öga ska du se! =)

  / Likasinnad investerare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska inte påstå att jag kan Target, men Walmart är trots allt ettan på en tuff marknad och i längden tror jag det är en stor fördel.

   Radera
  2. Har faktiskt också funderat på att analysera TGT men aldrig kommit till skott. Fin utdelningshistorik, payout ratio 20-30%. Finns mycket som ser bra ut. Men Luppen har en poäng om WMT som etta...

   Radera
  3. Är det Target som idag har samma aktiekurs som för 4 år sedan? Jag kanske har missat nått men dom flesta aktierna har väl ökat i värde sedan Feb 2010? Walmart har t.ex. gått upp 40% under samma period. En aktie som inte lyckas prestera nått vidare under allmän uppgång känns inte så spännande, även om nyckeltalen ser okej ut.
   Ingen kritik åt nått håll, bara en reflektion;)

   Radera
  4. @Tompamannen: fin bolagsutveckling och stagnerande aktiepris ser jag som något positivt, tycker det är fel att observera endast priset. Däremot betyder det inte automatiskt att det är köpläge och fem minuters läsning på Google Finance igår gav inga ledtrådar till varför jag skulle välja Target för Walmart.

   Det kan såklart finnas någon fantastisk företagskvalitet i Target som jag helt missat, så tolka inte detta som något slags analys.

   Radera
 7. Varför säljer du inte SHB A och köper SHB B för pengarna? Utdelningen är ju densamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är gamla innehav som ligger i depå, skatten på försäljningen skulle vara långt större än vinsten av flytten.

   Radera
  2. Men jag gjorde faktiskt motsvarande flytt under bankkrisen när mina aktier fallit i värde. Fast då var det åt andra hållet, A-aktien var länge billigare än B-aktien.

   Radera
  3. Tar du med skatten på utdelning i den kalkylen också ?
   Inte för att det gör någon större skillnad, men ändå?
   Hur lång tid skulle det ta att tjäna igen skatten, på att slippa skatta på utdelning, och framtida värdeökning på aktien ?

   Radera
  4. 30 år får jag det till ungefär. Ett ganska långsiktigt bet på skattereglerna där pengarna ska upp på bordet dag ett.

   Radera
  5. Har du allt i "vanlig" depå? I så fall varför det det är ju verkligen inte förmånligt i vilket fall för nya insättningar och återinvesterade utdelningar.

   Radera
  6. @Lou: nejdå, bara gamla innehav. Jag var (och är delvis fortfarande) en stor KF-skeptiker och det var först med ISK som jag gick över till kapitalbeskattad investering. Sedan ett par år tillbaka investeras allt privat på ISK. En del av portföljen ägs dock i ett av mig helägt aktiebolag och där har jag fortfarande allt på VP-konto.

   Radera
 8. Hej, en reflektion/fråga till dig LL. Jag har hängt med här på din förträffliga blogg ett ganska bra tag och följer din portfölj med intresse. Ser först nu att du inte verkar ha kvar Fortum. Har du tappat tron på fortsatt ägande där och ännu viktigare har jag missat detta i något inlägg av dig?//Niklas

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Jag ska nu gå in med lite pengar på börsen efter en tid paus.
  Hur skulle du göra, skulle du vänta på bättre tider med tanke på att det är oroligt och börsen står så högt eller skulle du invester?
  Om du hade 100 000 kr du skulle investewra i vilka aktier skulle du välja och hur mycket?

  MvH Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Vilka aktier Lundaluppen tycker är köpvärda framgår av hans bevakningslista (länk i första inlägget ovan). Han har ju precis köpt Bonheur, vilket väl är en fingervisning (avslöjad preferens)... ;-)

   (Hoppas inte jag eliminerade ett svar av Lundaluppen nu)

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. @Carolus: det var vad jag tänkte svara. Jag visar helt öppet hur jag själv gör men är inte någon kvalificerad sparekonom.

   Radera
 11. får man fråga vad du jobbar med och hur gammal du är eftersom du har en ganska stor summa pengar i aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns en intervju av bloggaren Snåljåpen där jag svarar på så många frågor som min anonymitet tillåter.

   Radera
 12. Hej Lundaluppen! Är lite nyfiken på din syn är på utlåningstjänsten Trustbuddy som ska ge cirka 12% årlig avkastning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte göra någon vettig riskbedömning av tjänsten, så jag avstår. Något som avkastar 12 procent lär inte vara riskfritt och när jag ränteplacerar så är säkerhet en prioriterad faktor.

   Men läs/fråga hellre bloggaren Ägamintid som har direkt erfarenhet.

   Radera
  2. Utlåningsverksamhet med 740% ränta är i mina ögon kriminellt.
   /AS

   Radera
  3. Ja, om det stämmer faller bolaget bort av etiska skäl.

   Radera
 13. Ungefär hur mycket av ditt kapital har du "sparat ihop själv" alltså utan all avkastning och värdeökning? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte helt enkelt att spåra... Kanske 1,5 miljoner från företagande och 600 tusen kronor från lön, resten utdelningar, avkastning etc.

   Radera
 14. Med andra ord är ca hälften av förmögenheten sparande. Under hur lång tid har förmögenheten byggts upp, dvs. går det att räkna ut en årlig snittavkastning? Nyfikenheten har, som du ser, inga gränser :-)

  Storugglan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avkastning över tid kan du hitta i mina portföljbokslut som jag skriver ett om året.

   Radera
 15. Köpte handelsbanken idag. Kollade din lista där de låg rätt bra till. Funderade på dem och industrivärden. Behöver jag ligga sömnlös ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur nervöst lagd du är, jag sover gott ;-)

   Radera
 16. Jag väntar spänt på ett inlägg om Bonheurs rapport :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan alltid läsa den själv här

   http://feed.ne.cision.com/client/bonheur/templates/pressrelease.aspx?releaseid=858235

   Radera
  2. Med tanke på mr markets reaktion så var det väl inte klackarna i taket direkt;)

   Radera
  3. P/E 4.5 (EPS 26.2 för helåret om jag inte missförstår) och ca 5,5% direktavkastning. Känns onekligen rimligt prissatt? Mvh Carl

   Radera
  4. @Carl: jag fick det till 26,60 norska kronor men är lite trött i skallen efter en lång dag. Dyrt är bolaget inte.

   Radera
 17. Var 400-miljonersnedskrivningen på kryssningsfartygen känd sedan tidigare?

  SvaraRadera
 18. Hur försvarar du innehavet i J&J om du har ett Kurs /Motiverat inköpspris på 145%. Borde inte denna indikator trigga en försäljning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag har resonerat kring frågan i det här inlägget.

   Radera
  2. Tack för ditt svar, jag hade inte läst detta inlägg. Jag håller med i ditt resonemang och agerar i princip likadant själv, var bara intresserad av ditt bakomliggande resonemang. Tack för en utmärkt blogg, och god lycka med fortsatta investeringar. Med vänlig hälsning, DH

   Radera
 19. Idag var det köpläge i Bonheur! :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.