torsdag 26 april 2012

Rapport från Handelsbanken

Igår sammanfattade jag de övriga tre storbankernas rapporter, och idag kom Handelsbanken med sin. Igår pekade jag ut Swedbank som den bank som lyckats bäst i Q1 men jag undrar om inte Handelsbanken lyckades ännu lite bättre (alla jämförelser är mot Q1 2011):

  • Intäkterna ökade med 12 procent, och resultatet efter skatt med 14 procent
  • K/I-talet är 0,45
  • Kreditförlusterna är på historisk "normalnivå", den här gången 0,07 procent
  • Räntabiliteten på eget kapital är 13,8 procent. Swedbank låg högre, men har också skiftat ut kapital, Handelsbanken har fortfarande inte vidtagit några kapitalsänkande åtgärder annat än en ordinär utdelning, primärkapitalrelationen ligger på 19,1 procent jämfört med Swedbanks 15,9 procent
  • Resultaten utanför Sverige ökade med 63 procent, och expansionen i Storbritannien fortsätter
  • Vinsten per aktie låg på 5,22 kronor efter utspädning. Det här ligger över mitt antagande om "normal intjäningsförmåga" på 20 kronor per år.
Ska man hitta något negativt så är det främst att provisionsnettot sjunkit 3 procent. Provisionsnettot sjönk dock för samtliga banker. Eftersom börsen sjönk med 13 procent 2011 är det inte så förvånande.

Tillväxtmöjligheterna är ett frågetecken för alla storbankerna. I Handelsbankens fall är Storbritannien tydligt utpekat som tillväxtmarknaden, och därför är det glädjande att kontorsrörelsen ökat sina intäkter med 45 procent, rörelseresultatet har mer än dubblerats. Kostnaderna i en snabbväxande rörelse är svåra att hålla lika lågt som i en mogen rörelse, men ett K/I-tal på 0,53 måste anses bra under såna förhållanden.

Den totala kontorsrörelsen utanför Sverige (inkluderar Storbritannien, Danmark, Norge och Finland) har också gått bra under kvartalet, med 23 procent högre intäkter och ett K/I-tal som gått ner till 0,49. Med sjunkande kreditförluster också har detta totalt gett en 63-procentig ökning av rörelseresultatet.


Handelsbanken är min favorit bland bankerna eftersom man tycks ha den hälsosammaste och solidaste kulturen. Den verkar ju dessutom möjlig att exportera. Toppchefer rekryteras inifrån, de anställda är tillsammans betydelsefulla ägare, delegationsordningen ligger inbyggd i den geografiska organisationen, man är offensiv mot bra kunder och tolererar att förlora de inte fullt så bra. Detta är min syn från ett utifrånperspektiv, men om den stämmer någorlunda är det inte förvånande att SHB är den lönsammaste, kostnadseffektivaste och mest riskmedvetna banken, och den bank som gått starkast genom och ur de senaste bankkriserna.

Mitt största frågetecken och orosmoln för SHB är att man dels är den bank med störst volym bolån, och dels är den bank som har lägst riskvikter på just bolån. Kanske är krediterna av yppersta kvalitet, och vikten därmed motiverad, annars finns här en väsentlig risk vid en eventuell fastighetskris.

4 kommentarer:

  1. Handelsbanken är aningen för passiva. De kunde likaså tagit del av marknaden i baltikum, om än med lägre risk är SEB och Swedbank. England är en helrätt satsning. Jag tycker också det bör finnas mer att hämta i övriga Europa, särskilt norra. Många vill nog gärna vara kund i världens säkraste bank, som det sägs - och så även av försäkringsmarknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man har en strategi med huvudsakligen organisk tillväxt och det tar tid. Man finansierar också detta med vinstmedel om vilka det såklart finns intern konkurrens, så det är inte helt förvånande att det inte går blixtsnabbt.

      Radera
  2. Placera.nu verkar göra en annan bedömmning av bankerna än du gör. Enligt dom har t.ex. Handalsbanken sämst balansräkning (primärkapitalrelationen) av de fyra storbankerna. Dom anser Swedbank vara attraktivast idag, på andra plats kommer Nordea följt av SHB på tredje plats och minst attraktiv anses SEB.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste den artikeln, jag tyckte den blandade ihop pris med värde. Jag håller inte med om författarens analys och slutsats.

      Här är en länk till artikeln: https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=220357

      Metoden författaren använde är enligt min åsikt på Melodifestivalnivå, där äpplen, päron och palsternackor blandas friskt. Han borde bedömt verksamhetskvaliteten för sig och aktieprisen för sig.

      I mina ögon är SHB den mest välskötta banken, det kommer att ta många år för de andra att övertyga mig om något annat. Däremot kan man alltid diskutera prisvärdheten, och på den listan kan andra banker gå förbi.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.