måndag 13 december 2010

Det kan inte fonderna göra

Ett ständigt återkommande ämne i privatinvesteringssammanhang är frågan om investmentbolag mot fonder. I mina ögon har 2010 definitivt varit investeringsbolagens år:
  1. Höga rabatter har gett fina köptillfällen med hög potentiell direktavkastning
  2. Ett antal bra strukturaffärer
Det sista är en aspekt som sällan lyfts fram: fonder handlar med aktier, investmentbolag gör bolagsaffärer. Det senaste året har det gjorts ett par prima sådana i mina innehav:
Har ni någonsin hört talas om en fond som gör något liknande? Självklart beror detta på skicklighet hos herrarna Lundberg och Nyrén, eller åtminstone hos deras personal. Kan man lita på att denna skicklighet betalar sig igen? Är det skicklighet eller bara tur? Nyréns skicklighet har jag själv ifrågasatt ett antal gånger.

Min poäng är i alla fall att ett investmentbolag har ytterligare en, sällan diskuterad, egenskap som rätt använd ger det högre potential än en vanlig aktiefond.

1 kommentar:

  1. Kanske lika bra att förtydliga med en gång: jag vet att det finns "aktivistfonder", vissa hedgefonder och slutna fonder som visst kan göra liknande. Jag talar om "vanliga aktiefonder" här.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.