onsdag 12 maj 2010

Fundamentalanalys en medial flopp?

Jag får bekänna att jag är ganska road av att titta på DiTV:s fyra avsnitt gamla programserie Börsrådet. I serien sitter Gabriel Mellqvist som en ganska nedtonad programledare och diskuterar investeringstips med två analytiker. Analytikerna är ofta i en konstellation med en fundamentalanalytiker och en som är lite mer förtjust i kursspekulation och makroanalys.

I det här avsnittet av Börsrådet sitter DI:s börskrönikör Peter Benson med som representant från fundamentalanalytikerna. Hans motpart är Maria Malmqvist från CMC Markets. På flera frågor svarar Peter Benson väldigt klokt och vägrar spekulera i kursrörelser och konjunktur, men hela inledningen av diskussionen blir därmed rejält rumphuggen och tråkig.

Detta är förmodligen en av anledningarna till fundamentalanalysens relativa impopularitet i media och därmed även hos investerare. En annan är såklart de krav på kunskap i redovisning som finns för framgångsrik fundamentalanalys. För alla oss som (övermodigt?) tror att det går att uppnå en viss överavkastning genom fundamentalanalys är detta såklart positivt eftersom det leder till lite mindre konkurrens om samma investeringsobjekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.