måndag 3 maj 2010

Är börsen övervärderad?

Efter en lång börsuppgång väcks allt oftare frågan: är börsen övervärderad? Det märkliga är att nästan alla svar kommer från magkänsla och att ingen någonsin belägger sin åsikt. Så jag tänkte titta på mina egna analyser för de största bolagen och se om det går att dra någon slutsats.


Först skulle jag vilja omdefiniera frågan lite. Eftersom jag äger en del Avanza ZERO är jag intresserad av om det är läge att öka innehavet, minska det eller behålla det. Därför tittar jag på bolagen som ingår i SIX30RX, som är indexet som ZERO försöker följa.

BolagIndexvikt
SIX30RX
Analysresultat
Nordea
12 %
P/E ca 10, hög investeringskvalitet och ok pris på eget kapital
H & M
12 %
P/E ca 25, hög investeringskvalitet
TeliaSonera
10 %
P/E ca 12, lite skakigare kvalitet än ovanstående
Ericsson
8 %
Ingen enskild analys gjord, P/E 21 räknat på snitt 2007-2009
Handelsbanken
5 %
P/E under 11, hög investeringskvalitet
Sandvik
4 %
Ingen enskild analys gjord, P/E 27 räknat på snitt 2007-2009
SEB
4 %
Ingen enskild analys gjord, P/E 6 räknat på snitt 2007-2009
Volvo
4 %
Ingen enskild analys gjord, P/E 53 räknat på snitt 2007-2009
AstraZeneca
4 %
Ingen enskild analys gjord, P/E 10 räknat på snitt 2007-2009
Övrigt
37 %


Som synes saknas det analyser på ett antal indextunga bolag. Jag har i de fallet helt mekaniskt jämfört snittresultatet per aktie under åren 2007-2009 med dagens pris. För de analyserade bolagen har en mer utförlig bedömning av normal intjäningsförmåga gjorts.

Om man beräknar ett viktat medelvärde med siffrorna ovan så får man ett P/E på 18, vilket är i högsta laget. Jag skulle alltså i nuläget inte öka i Avanza ZERO baserat på dessa siffror. Däremot finns det som synes även i denna lista bolag som har en betydligt attraktivare värdering, som kanske efter en noggrannare analys kan visa sig vara bra köp.

3 kommentarer:

 1. Jag brukar snegla mot amerikanska börsen. På den här sidan finns uträknade P/E baserat på 10 års vinster för S&P 500.
  http://www.econ.yale.edu/~shiller/data.htm

  Senaste P/E- siffran är 22,2. Senast P/E var över 22 var i juni 08. Samtidigt var P/E-snittet år 2007 26,8 med betydligt högre räntor. Snittet 2003 till dags dato är 23,7.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det är svårt att säga om börsen är över- eller undervärderad baserat på P/E på de senaste årens vinster, speciellt när 1-2 av åren var krisår med låga eller negativa vinster för många av bolagen som knappast är representativa för bolagens långsiktiga intjäningsförmåga. Men å andra sidan äger jag inga fonder så jag bryr mig inte så mycket hur börsen som helhet är värderad. Men man kan definitivt säga att det är betydligt svårare att hitta fynd idag än det var för ett år sedan och värderingarna för vissa bolag känns väldigt höga, så börsen känns definitivt inte undervärderad i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Jag har bara fonder i pensionslösningar, men där har jag inget val. Eftersom indexfonderna känns mest transparenta så väljer jag sådana och ägnar lite tid åt balansering.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.