söndag 2 maj 2010

Analys av E.ON

Den mest efterfrågade analysen bland kommentarerna här på bloggen är förmodligen den jag tänkte skriva nu, analysen om den Düsseldorfbaserade energijätten E.ON.

Enligt E.ON:s årsredovisning (del I/del II) är man ett av världens största privatägda energi och gasföretag. Företaget är verksamt i Nordamerika, Europa och Ryssland. På energisidan har man verksamhet i hela kedjan, från kraftverk (38 % gas och olja, 34 % kol, 15 % kärnkraft, 7 % vattenkraft, 6 % vind och annat), kraftledning och handel till elnät, fjärrvärmenät och slutkonsumentförsäljning. Även inom gas har man hela kedjan, från prospektering och utvinning till transport och lager, handel, distribution och slutkonsumentförsäljning.

E.ON grundades år 2000 när två större tyska konglomerat slogs samman. Man har sedan dess renodlat energidelen och förvärvat verksamheter i ett antal länder, däribland Sverige. Efter köpet av Sydkraft och därpå följande tilläggsförvärv har E.ON 5 600 anställda i Sverige och verksamheten är inriktad på kraftverk, elnät och slutkonsumentförsäljning. E.ON är delägare i samtliga svenska kärnkraftverk och i ca 80 vattenkraftverk.

Precis som för Fortum är politiska risker och risker för nya eller ändrade regleringar i högsta grad påtagliga. Men samtidigt som regleringarna kan vara en risk skyddar de också mot konkurrensinträde.

Efter denna ganska korta inledning tänkte jag titta på de kvalitativa investeringskriterierna.

KriteriumUppfyllt?Kommentar
Tillräcklig storlek:JAEnormt
Stark finansiell ställning: NEJOmsättningstillgångarna täcker med nöd och näppe de kortfristiga skulderna, men är inte i närheten av att täcka alla skulder.  
Intjäningsstabilitet: JAVinster under hela företagets historia (även proforma 2000).
Utdelningsstabilitet: JAUtdelning hela 2000-talet.
Intjäningstillväxt: JAIntjäningsförmågan idag verkar ligga på ungefär €3 per aktie och år. Kring sekelskiftet låg den på under €1,50 med hänsyn tagen till split och avyttrade verksamheter.
Trovärdig ledning: JAKänner inte till några problem.
Gynnsam ägarbild: NEJKraftigt institutionsdominerat ägande.

E.ON står upp väl mot de kvalitativa kriterierna men de många förvärven har lett till en inte alltför imponerande balansräkning. Med ett dagspris på €27,84 blir de kvantitativa investeringskriterierna så här:
 • Intjäningsförmågan på €3 ger ett P/E på strax över 9, OK
 • Det egna kapitalet per aktie exklusive goodwill är €12,30, vilket ger ett pris per eget kapital på drygt 2,2, EJ OK.
Som jag sa i Fortum-analysen är energibranschen kapitalintensiv och man kan inte förvänta sig en särskilt hög organisk tillväxt, därför bör inte P/E vara alltför högt, vilket det ju heller inte är. Priset på eget kapital är lite högt, men i den här branschen finns det inträdeshinder så att det räcker, jag fäster inte så stor vikt vid detta.

Min slutsats är att E.ON är köpvärt till dagens pris, kanske mer köpvärt än Fortum. För att avsluta med en makrospekulation så kan det också vara värt att fundera på E.ON:s koldioxidtunga bränslesammansättning. Kanske innebär det en större politisk risk?

12 kommentarer:

 1. EON:s koldioxidutsläpp kommer även påverka intjäningsförmågan from 2013 om de för betala fullt pris för sina utsläppsrätter. Se artikeln i e24 om påverkan på Vattenfall:

  http://www.e24.se/business/tjansteforetag/vattenfalls-vinster-hotas-av-utslappsratter_2020617.e24

  Här hittar du en bra nyckeltalsstudie mellan kraftbolagen i Europa:

  http://www.aktiefokus.se/2010/03/europeiska-kraftbolag-nyckeltalsstudie-jamforelse-mellan-2008-och-2009/

  SvaraRadera
 2. Jo, men det är en lång väg till 2013 och dessa företag har väldigt starka lobbyister och förmodligen en viss förmåga att föra vidare sina kostnader till sina kunder.

  SvaraRadera
 3. Det är ändå värt att jämföra koldioxidutsläppen från de olika energibolagen om man är sugen på att köpa på mycket lång sikt.

  SvaraRadera
 4. Om jag inte minns helt fel så är EON det svenska företag med störst vinster. Dvs det svenska dotterbolaget..i relation till börsjätternas svenska dotterbolag.

  Så det är inget litet företag i Sverige

  SvaraRadera
 5. edg: helt klart, därav slutklämmen

  SvaraRadera
 6. Ah där kom den! Tackar :)

  Håller med om riskerna, speciellt med CO2-utsläppen. Samtidigt ger bolagets storlek och det speciella sättet elmarknaden fungerar en viss trygghet och skydd mot de politiska riskerna. Ingen vill se en av de största kraftleverantörerna gå under. Politiker förstår att det behövs stora vinster i kraftbolagen för att de ska kunna investera både i nyproduktion, omställning till "grön" el samt säkra att befintliga kraftverk och transmission/distribution fungerar felfritt och riskfritt. Även om gemene man klagar på höga elpriser och har svårt att svälja kraftbolagens enorma vinster i kronor och ören så är avkastningen på sysselsatt kapital faktiskt begränsad och högst rimlig. Energisäkerhet står väldigt högt på EU-agendan så man behöver inte oroa sig för sina pengar som aktieägare i ett bolag som Eon. Givetvis är det ingen tillväxtraket, men det är en trygg placering med en hög och stabilt växande direktavkastning. Och till dagens värdering anser även jag att det är klart köpvärt. Aktiekursen kommer svänga i takt med elpriser och nya bud om regleringar, men pengarna kommer sitta tryggt och generera en fin direktavkastning år efter år.

  SvaraRadera
 7. Hur investerar man i EON egentligen?
  Hittar inte bolaget via Avanza

  SvaraRadera
 8. @Mattias: ruskigt sent svar men du kan nog ringa in order till Avanzas mäklare för att köpa EON, jag har dock aldrig gjort det själv.

  SvaraRadera
 9. Hej Lundaluppen - läser som vanligt med stort intresse dina texter! Undrar om inte EON börjar bli lite attraktiv på de här nivåerna? 13,40 med en utdelning i vår på 1,1 euro. Med ditt intresse för Fortum så antar jag att du tror på branschen som sådan. Jag följer även Italienska Enel med intresse, där har dock kursen hämtat sig en hel del de sista månaderna.

  Bästa hälsningarna, Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Christan, om du är intresserad av E.ON kan jag tipsa om att läsa Aktiefokus jämförelser mellan olika elbolag. Deras webbsida är en guldgruva i det ämnet, med mycket sammanställd information.

   Radera
 10. Skulle vara intressant med en ny analys. Här har det hänt en del sen sist...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.