fredag 5 maj 2017

Översyn bevakningslistan

Som de flesta läsare känner till har jag en bevakningslista, en lista med "kvalitetssäkrade" bolag som jag gärna köper om eller när priset är attraktivt. Ibland kan jag få vänta i många år innan det visar sig en öppning att köpa ett specifikt innehav, men i många fall kommer chansen.

När den väl kommer, som i H&M-fallet just nu, kan det ändå vara svårt att slå till. Marknaden är inte alltid effektiv, men oftast, så ett prisfall på ett bra bolag är alltid förknippat med välgrundad oro för bolagets eller branschens utsikter. Om man inte vågar tro på sin egen linje i de fallen har man ingen nytta av en bevakningslista.

Som många påpekat har bevakningslistan blivit bitvis inaktuell, många bedömningar av normal intjäningsförmåga har några år på nacken. Här är därför en kort uppdatering av de bolag vars NEPS saknat ursprungsdatum och därmed är äldre än februari 2017.

Castellum är fortfarande någorlunda aktuellt och NEPS avspeglar EPRA EPS, dvs. förvaltningsresultat efter nominell skatt. 8 kronor är lägre än jag förväntar mig framåt, men eftersom bolaget gjort så mycket ändringar låter jag värdet ligga kvar ett tag till och därmed innehålla lite säkerhetsmarginal.

Även Handelsbanken har ett någorlunda uppdaterat estimat på 8 kronor. Snittet de senaste tre åren är 8,32 kronor, men 8 får stå kvar som en liten säkerhetsmarginal.

Deere & Co har snittintjäning på 6,40 dollar de senaste tre åren, men jag har ett antagande på 6,50 eftersom jag tror jordbruken kommer behöva investera mer inom några år. Marknaden tycks hålla med mig eftersom aktien handlas på P/E 24 just nu.

AP Möller-Maersk har inte nått mitt NEPS på 800 DKK på några år nu men i en cyklisk bransch tror jag de ska kunna nå dit inom några år. Precis som för Deere verkar även marknaden tro det eftersom bolaget ändå är hyggligt värderat.

När jag analyserade Novo Nordisk tog jag lite höjd för att bolaget skulle visa fallande vinster och satte NEPS till 13,50 DKK. Detta har inte infriats utan bolagets vinst fortsätter växa. Jag tycker inte de politiska hoten är helt borta ännu och behåller min bedömning.

The Coca-Cola Co har ändrats mycket sedan jag analyserade bolaget. Vinsterna har inte utvecklats så väl och den strategiska förflyttningen från att bara sälja koncentrat till att även producera färdig produkt har gjort verksamheten mer kapitalintensiv. Därför sänker jag NEPS från 1,90 till 1,50 och sänker även motiverad P/E från 18 till 15. Detta skjuter giganten långt ner i bevakningslistan, men jag tycker det är motiverat.

Autoliv har jag haft i USD, men ändrar nu till SEK. Bilbranschen har gått väldigt bra de senaste åren och Autoliv har skördat frukterna. Jag är optimistisk för bolagets framtid men vågar inte sätta NEPS högre än 50 kronor, trots att man presterat bättre de senaste åren.

SKF har haft ett NEPS på 9 kronor i många år och det har stämt väldigt väl. Jag låter det stå kvar.

Johnson & Johnson är ju ett favoritbolag som åkte ur portföljen för ett tag sedan. Jag har dock hållit NEPS någorlunda up-to-date så 5,70 dollar få stå kvar.

Lunds börspärla Alfa Laval har stått och stampat i tio år när det gäller vinst per aktie även om omsättningen ökat. 8 kronor per aktie är klart över vad bolaget presterat de senaste åren men jag låter värdet stå kvar.

Procter & Gamble har liksom Coca-Cola stått och stampat länge och brottas med fallande omsättning i kampen mot egna märkesvaror som tar mark i dagligvarubranschen. Jag låter mitt NEPS stå kvar.

Unilever har klarat sig lite bättre än P&G men inte heller här finns någon påtaglig vinsttillväxt och jag låter normalnivån kvarstå på 2 dollar.

Anders Walls Beijer Alma förtjänar en liten höjning tycker jag och ökar på NEPS till 11 kronor, vilket är genomsnittet de senaste tre åren.

Skanska har tagit rejäla kliv och det var länge sedan man låg så lågt som mitt NEPS på 8 kronor. Det är många stjärnor rätt just nu för bolaget så jag är lite försiktig och höjer till 11,50 kronor, snittet de senaste tre åren är 11,64.

SCA är under omstöpning och Essity, hygienbolaget, ska delas ut till ägarna. Uppmärksamheten har dock vida överstigit bolagets vinstutveckling de senaste åren och mina 8,50 i normalintjäning nåddes inte 2016, men jag låter det stå kvar.

Avanza är ett bolag jag tycker är fantastiskt imponerande och fantastiskt övervärderat. Jag har ett NEPS på 10 kronor vilket kanske ändå är lite lågt. Jag höjer det till 11 kronor, men som jag ser det är hela branschen i prispress, något som Avanza själva bidragit till. Detta kommer sannolikt leda till lägre lönsamhet, men Avanza är ändå välpositionerat och redo för dagen när man kan ta mer betalt igen (om den kommer).

Atlas Copco förtjänar också en höjning efter att i många år överträffat mitt antagande som jag märkligt nog satt till 8,08 kronor. 10 kronor ligger mer i linje med vad de visat sig kunna prestera de senaste 6-7 åren som ändå knappast varit någon guldålder i branschen.

Vad ska man säga om Lundbergs? I linje med min enklare kassaflödesanalys höjer jag motiverad kurs till 370 kronor. När (om?) Lundbergföretagens värdering närmar sig solsystemet igen ska jag göra en lite noggrannare värdering.

17 kommentarer:

  1. Bra lista!
    Investmentbolagen handlas nu i många fall med premium.
    Hur normalt är det egentligen, jag kan inte minnas att det varit så kraftigt som just nu?
    Känns lite som att köpa en dyr fond just nu, men allt verkar gå uppåt.
    Har du någon tanke kring detta?
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ju alltid köpa Spiltan via Alternativa, de handlas till rätt hög och oförtjänt substansrabatt.
      Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

      Radera
    2. Investor och Industrivärden har fortfarande (ovanligt små) rabatter. Men investmentbolag har i det allmänna medvetandet blivit "bra produkter" vilket de absolut inte sågs som för fem år sedan. Det som blir populärt blir också dyrt.

      Radera
  2. HM sticker ut med motiverat PE-tal på 20. Gör familjen Persson sig verkligen förtjänta av det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välmotiverad fråga :-). Omsättningstillväxten håller måttet, vinsttillväxten gör inte det.

      Radera
    2. Har du satt upp någon brytpunkt där du korrigerar för en utebliven vinsttillväxt eller kan du vänta 5 år till?

      Radera
    3. Endast kvalitativt: när jag inte längre tror på bolagets investeringar.

      Radera
    4. Och det utvärderar du kontinuerligt? Du har inte någon gräns i likhet med bloggkollegan finanstankar som skrivit "2017 gäller det, annars smäller det!"

      Radera
    5. Nej jag sätter inte upp sådana gränser. Att eventuellt sälja H&M skiljer sig inte från något annat bolag som tidigare lämnat portföljen.

      Radera
  3. Ja. Det är dina motiverade p/e som jag känner mig mest obekväm med.

    HM till 20, känns sådär och storbanker kan för mig i princip bara röra sig mellan 8-12.

    Annars är vi rätt lika!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att ibland bli anklagad för att vara för offensiv :-), många läsare/twittrare tycks anse jag investerar med handbromsen i.

      Radera
    2. Njut av berömmet luppen! Dröjer nog innan du kallas offensiv igen...

      Själv håller jag dig som Sveriges fegaste ;-)

      Radera
  4. Korrigeras NEPS vid återkommande större återköp av aktier?
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är tanken även om jag är ganska långsam att justera värdena.

      Radera
  5. Själv tycker jag dessa bevakningslistor har ett drag av teknisk analys över sig. Marknaden ändras varje dag men bevakningslistan ändras betydligt långsammare.

    Vi antar att vi får en ordentlig börsnedgång. Lundbergs kan handlas för 370kr. Vad kan Castellum eller Skanska handlas för? Vill den person som sitter, och tittar på bevakningslistan handla aktier överhuvudtaget?

    Fallstudie: I början av 2016 fick vi en nedgång på marknaden. Wallenstam kunde handlas för 57kr. Jag undrade om inte detta var köpvärt? I kommentatorsfältet hittade jag följande kommentar är 90% likvid olja och guld på dipparna. Precis som en person undrade när det gäller Nordea. Var är Panamadokumenten idag?

    Själv tycker jag Lundaluppen är en mycket modig och offensiv investerare. Jag skulle aldrig våga agera på detta sätt i min förvaltning.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bevakningslistan reflekterar min syn att aktiemarknaden och bolagens operativa verksamheter är två väldigt skilda världar och den operativa nivån förändrar sig mycket långsammare (i den typ av bolag jag följer) än den manodepressiva marknaden.

      Radera
  6. Hur hanterar du din förvaltning Lars? Andel aktier/räntebärande/lån(/eget hus?)? Vilka (typer?) bolag investerar du i?

    / försiktig EP

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.