torsdag 11 maj 2017

Rapport från Sampo

Idag släppte Sampo sin Q1-rapport. Den finska finans- och försäkringsgruppen står för 6 % av portföljen och självklart tog jag mig en titt:
 • Resultatet steg med 5 procent jämfört med samma period förra året, till 68 cent per aktie
 • Om man inkluderar marknadsvärdering av tillgångar tripplades resultatet till 99 cent per aktie
 • If ökade sina premier med 2 procent, men combined ratio steg till (utmärkta) 87,4 procent och därmed föll resultatet med 7 procent. Combined ratio förra året var så låg som 83,0 procent vilket dock var en följd av engångshändelser. Det norska resultatet har förbättrats medan det finländska har försvagats på grund av sänkt diskonteringsränta
 • Nordea ökade sitt rörelseresultat med 10 procent
 • Mandatum ökade vinsten med 3 procent. Investeringsresultatet i Mandatum ser extremt slagigt ut, upp till 309 miljoner euro från -65 miljoner. Detta hänger dock ihop med kundernas unit-link-konton (kapitalförsäkringar och liknande) vilket pareras med justerade fordringar. Det kapital Mandatum själva förvaltar och äger risken av har givit 97 (78) miljoner
Sammantaget har plus och minus nästan tagit ut varandra under kvartalet och det ser på totalen väldigt odramatiskt ut. Mitt investeringsantagande bygger på en normal intjäningsförmåga på 2,70 euro, nu ligger rullande tolv månaders vinst på 2,98 euro exklusive orealiserade värdeändringar.

Nettotillgångarna i Sampo ligger på 27 euro per aktie. Ytterligare 25 euro lånas billigare än gratis av försäkringstagarna. Allt är i mina ögon konservativt investerat och hela paketet ger 5 procent direktavkastning. Det är lätt att äga Sampo just nu och har i princip varit det sedan finanskrisen.

4 kommentarer:

 1. Inget nytt om innehavet i Topdanmark från Wahlroos?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, han låter nog Topdanmarks styrelse tala, Sampo dominerar ju numera där.

   Radera
 2. Är överens med dig om att det är en härligt tråkig och något dyr aktie.

  SvaraRadera
 3. Nalle Wahlroos "kvarn" verkar leverera. Har inte aktien direkt. Dock har jag fonder i finland som investerar i bl.a. Sampo som kommer från början är namn på en kvarn som tillverkar diverse råvaror enligt finska mytologin. Funderar kanske på denna aktie nästa gång jag åker över till finland och skall fixa en renodlad finsk portfölj.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.