onsdag 3 maj 2017

Rapport från Novo Nordisk

Novo Nordisk gladde mig, övriga ägare och börsen (+7 procent upp idag) med en stark Q1-rapport:
 • Försäljningen ökade med 5 %
 • Bruttomarginalen steg till 85,1 % (84,4)
 • Kostnader för försäljning, forskning m.m. hölls mer eller mindre konstanta vilket innebar att rörelseresultatet steg med 10 % och rörelsemarginalen landade på 47,4 % (45,2)
 • Resultat per aktie steg 7 % till 4,06 DKK. För rullande tolv månader har bolaget tjänat 15,31 DKK vilket ska jämföras med mitt investeringsantagande på 13,50 vilket börjar framstå som defensivt
 • Bolaget guidar för en omsättningstillväxt på 1-4 % och en tillväxt på 0-4 % på rörelseresultatet. Med det starka Q1 skulle det innebära att man räknar med svagare kvartal framöver
Generellt verkar rapporten stärkt marknadens tilltro till bolaget och fallet efter tongångarna i USA tycks dämpat i nuläget. 

När det gäller enskilda läkemedel växer de nya läkemedlen väldigt bra medan ett äldre faller efter att generika kommit på marknaden. Generellt står bolaget väldigt starkt inom diabetersområdet medan biopharmaceuticals backar. Geografiskt kommer tillväxten främst från Europa, sedan USA och Kina. Detta är intressant eftersom USA i absoluta tal står för halva omsättningen, men tillväxtbidragen från Europa och Kina är alltså i samma storleksordning. Detta är viktigt för att dämpa den politiska risk som uppenbarat sig i bolaget.

När det gäller själva läkemedlen skulle jag kunna skriva ett referat av rapporten utan att tillföra speciellt mycket. Om devisen "buy what you know" skulle följas fullt ut så skulle jag inte äga Novo Nordisk, för när jag läser rapporten blir jag återigen väldigt ödmjuk inför hur lite jag faktiskt vet. Vad jag köpte var ett mycket fint bolag som hamnat i ett politiskt blåsväder som jag såg som överdrivet. Jag har talat en del med diabetiker jag känner sedan investeringen men har väldigt mycket kvar att lära kring branschdynamiken och läkemedlen som sådana.

12 kommentarer:

 1. Man ska heller inte glömma huvudregeln i affärrssammanhang: förhandla inte med Holländare eller Danskar

  SvaraRadera
 2. James,

  Här är det inte så mycket förhandling. Själv kör jag på den gamla sanningen. If you can´t beat them, join them. Bolag som Novo, och Maersk finns inte i Sverige.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars. Har du kvar dina Pandora aktier? Danska bolag ser ut att gå i samma fotspår.

   Mvh
   Olle

   Radera
  2. Olle,

   Har sålt Pandora. Blev en trist historia. Kom över en analys av bolaget där man betonade hur modekänsliga dessa berlockarmband är. I Thailand utbryter samtidigt en kravallunge. Pandora har produktionsanläggningar i landet. Jag tyckte att det var läge för en vinsthemtagning. Sanningen är det det från och till alltid är oroligt i Thailand. Pandora har alltid varit ett modeföretag. Ingenting hade egentligen hänt. Var väl allmänt förvirrad den dagen.

   Mvh

   Lars

   Radera
  3. Kanske gjorde du rätt. Pratade med ett par kvinnliga kollegor på jobbet som är s k modemedvetna. De menade på att trenden med berlockarmband har peakat. Tycker caset hänger på om man tror företaget kan förnya sin produktportfölj. Smycken kommer alltid säljas. Risken får dock ses som hög. Nya utdelnings- policyn kan dock verka som stöd, så länge det finns pengar att dela ut vill säga ;)

   Mvh
   Olle

   Radera
 3. Jag är diabetiker och har mer än halverat mina blodsockervärden med deras preparat. Ur medicinskt perspektiv ett fantastiskt bolag

  SvaraRadera
 4. Ja det är bara att konstatera att bolag som detta, är långt utanför, den ytterst lilla cirkel av kompetens som man besitter!

  Får inte bli mer droger nu!

  Det du och jag luppen har gemensamt, är att vi i första hand vill bevara vårt kapital och för mig innebär det att jag har som mål att uppnå 4% efter skatt och inflation.

  Då börjar man verkligen inse hur korkad man är, när man ramlar på sådana här raketer!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om någon kunde lova mig 4% efter skatt och inflation skulle jag gå direkt in i diskretionär förvaltning... Istället får man streta på och hoppas att 51% av investeringsidéerna är bra.

   Radera
  2. Kalle56,

   Tar du nya klienter till din förvaltning?

   Mvh

   Lars

   Radera
  3. Min förvaltning har alltid bara haft en kund! (Kalle)

   Han klagar aldrig och vi blir inte osams!

   Jag vägrar till och med att ta hand om mina barnbarns pengar!

   Radera
 5. Tycker det är lite roligt med Novo Nordisk. När jag började investera i bolaget var det gång på gång nyheter som tydde på att man aldrig i rådande situation i världen ska äga Novo. Nu däremot, när det går bättre, hör man ingenting sådant :)

  Vindarna svänger kraftigt.

  Tack för ett bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Kommer ihåg förra sommaren när den lilla bank krisen stormade som värst. Det var stora mörka moln om Panama dokument hit och dit. Nordea utmålades som stora skurken, aktien handlades strax under 70 och börspodden rekade 50 kronor. Idag står Nordea i nästan 110 kr. Ingen pratar längre om några Panamadokument.

   Mvh
   SM

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.