fredag 28 april 2017

Inköp Sampo, Novo Nordisk och Topdanmark

Efter avyttringen av Hafslund i förrgår har jag igår och idag använt de sista delarna av likviden till att köpa Sampo (idag), Novo Nordisk och Topdanmark (igår) i ungefär lika delar, varje del motsvarande 0,6 procent av portföljen.

Av dessa tre låg Topdanmark (köpt för 187,50 DKK) klart under motiverat pris medan både Sampo (43,69 EUR) och Novo Nordisk (256,60 DKK) låg något över det jag i bevakningslistan definierar som motiverat pris. Anledningen till detta avsteg är att jag ville justera portföljen något och öka upp dessa innehav och bolagen låg inom 10 procent från motiverat pris så det gick att övertala mig själv.

Efter köpen ser portföljen ut så här:

Bolag
Andel
Handelsbanken
17 %
Hennes & Mauritz
12 %
Deere & Co
9 %
Topdanmark
8 %
Illikvida aktier
8 %
Industrivärden
8 %
Castellum
8 %
Investor
7 %
Novo Nordisk
6 %
Wal-Mart Stores
6 %
Sampo
5 %
AP Møller-Mærsk
5 %

Novo Nordisk har gjort ett kursmässigt ryck som saknar egentlig förklaring, vi får väl se om rapporten i nästa vecka innehåller något spännande.

14 kommentarer:

 1. En fråga du säkert har svarat på innan. Sker köp av utländska bolag i KF och svenska bolag i ISK? Tack för en bra blogg.
  /N

  SvaraRadera
 2. Beror inte kursutveckling i Novo på återköp av aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej kursutvecklingen beror inte på återköp. Om jag kommer ihåg rätt så var återköpsprogrammet på under en procent och återköp sker också utspritt på året.
   Nej kursutvecklingen beror nog på spekulation om bra kommande rapport.

   Radera
  2. Borsen.dk slog nästan knut på sig i klyschor för att förklara uppgången "många marknadsaktörer positionerar nu om sig inför en positiv rapport nästa vecka" var väl huvudtesen.

   På vardagsspråk betyder det "börspriset går upp och snart är det rapport och resten gissar vi för vi har inte intervjuat en enda av dessa köpare och listat ut deras avsikt".

   Radera
  3. Här kommer en självintervju med en av dessa!

   Varför köpte Kalle56 Novo?
   Jag valde mellan pest och kolera och därför sålde jag Investor och köpte Novo i onsdags!

   Radera
  4. "Vi har sett en stark sektorrotation där investerare lättar på bredare svenska investmentbolag för att istället öka vikten i danska läkemedelsföretag med tonvikt på diabetessegmentet"

   Radera
  5. Okej! Borde ha varit att jag valde mellan pest och diabetes! :-))

   Radera
 3. Eftersom en stor anledningen till att Novo Nordisk gick ner en hundring var hot från Trump så är det väl rimligt att den skuttar till emellanåt efterhand som Trump inte levererar det han lovat.

  SvaraRadera

 4. Nettrival med H&M-frieri

  Zalando-sjefen ser stort potensial i et eventuelt samarbeid med Hennes & Mauritz

  Set på e24.no

  Mvh

  Ole

  SvaraRadera
 5. Hej Skulle du inte kunna analysera Siemens efter din analysmodell och investeringskriterier?

  SvaraRadera
 6. Japp! Mår gött. Novo Nordisk gav klara besked om någon skulle fråga mig.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är för tidigt att ropa hej, men grattis till alla som handlat Novo Nordisk under den stora nergången!

   Det krävdes lite disciplin, men jag undvek (tyvärr?) att nalla av vår kontantinsats även om det kliade rejält i fingrarna... Att stå vid sidlinjen med en så stor summa pengar (som uppbär noll kr i ränta) är minst sagt frustrerande... :-(

   Ja, ja. Det går fler tåg...

   Nu ska vi på husvisning till helgen. Blir väl som vanligt: utslagna efter budkrig om "charmigt objekt med potential". Givetvis mäklarspråk för "här kommer ni att få renovera häcken av er...". ;-)

   Mvh

   Carolus

   Radera
 7. @Carolus

  Förstår att det kliade i fingrarna. Finns få saker som är så frustrerande för en investerare som att sitta med en hög med pengar, och inte göra något med den.

  Var mycket försiktig med hus som det finns potential i. Det betyder att det behövs mycket mer tid, och mycket mer pengar för att få projektet klart. Vanligtvis brukar det råda skriande brist på både tid, och pengar när de nya ägarna flyttat in.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.