tisdag 25 april 2017

Rapport från Castellum

Castellum släppte sin kvartalsrapport i morse och den var relativt fri från överraskningar men jämförelsesiffrorna på sidan 2 är ändå anmärkningsvärda:
 • Förvaltningsresultatet per aktie har stigit med 9 procent, huvudsakligen drivet av högre driftsöverskott
 • ... trots att kvaliteten i beståndet har stigit genom Norrportenförvärvet och efterföljande avyttringar, och värderingsyielden har sjunkit
 • ... trots att belåningsgraden sjunkit från 50 till 48 procent
 • ... trots att den ekonomiska uthyrningsgraden sjunkit och därmed lämnat utrymme för ytterligare nettouthyrning och resultatökningar
Det är något av ett finansiellt reptrick som ledningen genomfört - att öka avkastningen, höja beståndskvaliteten, sänka finansiella hävstången och samtidigt sätta sig i slagläge för ytterligare intäktsökningar är riktigt starkt. Bolaget är huvudägarlöst och något av ett tjänstemannavälde, men Saxborn tycks vara av det rätta tjänstemannavirket.

Förvaltningsresultatet efter skatt (EPRA EPS) är det nyckeltal jag främst värderar fastighetsbolag efter, det tar ingen hänsyn till värdeförändringar. För de senaste 12 månaderna har det varit 8,27 kronor per aktie (sid 17) vilket överstiger mitt investeringsantagande på 8 kronor.

Nästa kvartal kommer rullande tolv månader inkludera Norrporten över hela perioden vilket kommer höja EPRA EPS, effekten bromsas dock något av att genomsnittligt antal aktier kommer stiga med sju procent.

Jag köpte en gång Castellum som en bra kompromiss bland fastighetsbolag, lagom kvalitet med lagom risk och rimlig avkastning. Nu har man lagt in en ny växel och visat lite affärsnäsa vilket jag som ägare uppskattar. Saxborn säger att transaktionstakten minskat på marknaden i skuggan av nya lagförslag, men med så låg belåningsgrad som Castellum har lär man vara i slagläge när handeln kommer igång igen.

1 kommentar:

 1. Hej igen,
  Tack för dina läsvärda inlägg!
  Köpte Castellum 2013 av precis samma skäl som du: en bra kompromiss inom fastighetsbolag, lagom kvalitet med lagom risk och rimlig avkastning.
  Saxborn verkar som du säger vara av rätta virket, tror också att Norrporten förvärvet var mycket lyckat utav många anledningar men inte minst att man blev en av de största (störst?) spelarna på marknaden.
  Finns mycket bra som händer i Castellum, tycker att köpet via nyemission och att man sa att kommande försäljningar kommer att göras för att inte öka skuldkvoten var elegant!

  Utgör 7% av min portfölj, vilket förnärvarande känns lagom för ett fastighetsbolag.
  Har du några fler fastighetsbolag i din portfölj? Man undrar ju vad du gömt i dina "illikvida innehav", men det är väl din hemlis antar jag :-)

  Med vänlig hälsning
  /Rille

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.