tisdag 23 maj 2017

Rapport från Topdanmark

Nyförvärvet Topdanmark blev sist ut i portföljen med kvartalsrapporten för årets första kvartal, bolagets nya styrelse har sannolikt haft bråda dagar att diskutera övergången från en strid ström av återköp till att istället dela ut pengar till aktieägarna på samma sätt som största ägaren Sampo gör.


I korthet rapporterades:
 • Premieintäkterna under perioden sjönk med 1,5 procent där skadeförsäkring ökade något medan livförsäkring föll tillbaka
 • Resultaten både på skadeförsäkring och livförsäkring ökade kraftigt, både genom ökat försäkringsresultat men främst genom förbättrade investeringsresultat. Combined ratio i skadeförsäkringen sjönk från 86,0 till 85,8 procent vilket är bättre än Sampos utmärkta 87 procent
 • Investeringsresultaten steg kraftigt främst på grund av utvecklingen för bolagets aktieportfölj
 • I slutet av kvartalet fanns 85 miljoner utestående aktier, stämman drog dock inte in alla aktier som bolaget själv äger, det existerar fortfarande 95 miljoner aktier varav bolaget alltså äger 10 miljoner
 • Bolaget ser inte investeringsvinsten som en "svängning" som kommer återgå under senare kvartal utan höjer sin resultatprognos för året med ca 20 procent till 13,50 danska kronor per akte
 • Bolaget planerar att dela ut minst 70 procent av nettoresultatet efter stämman i april 2018
Det sista skulle innebära att bolaget kanske inleder en utdelning på 10 danska kronor per aktie vilket med dagens kurs på 196 (+3 %) skulle innebära en direktavkastning på lite drygt 5 procent.

Det innebär också att totala utväxlingen (udlodningen) sjunker kraftigt från tidigare år när man faktiskt regelbundet genomfört återköp som varit i samma storlek eller större än nettoresultatet. På samma sätt som för Sampo innebär detta att bolaget kommer stärka sitt egna kapital och börja bygga en investeringsportfölj vilket kan skapa en liten tillväxtkomponent som tidigare saknats i bolaget.

Som en parentes vill jag också nämna att jag idag återigen sålt en del Handelsbanken A (124,70 kr) för att köpa Handelsbanken B (123,10 kr). Portföljen ser ut så här:

Bolag
Andel
Handelsbanken
16 %
Hennes & Mauritz
15 %
Deere & Co
10 %
Topdanmark
8 %
Illikvida aktier
8 %
Industrivärden
8 %
Castellum
8 %
Novo Nordisk
6 %
Investor
6 %
Wal-Mart Stores
6 %
AP Møller-Mærsk
5 %
Sampo
5 %

Efter en rad inköp och senaste veckans prisökning är nu H&M uppe i en nivå där jag är tveksam till att köpa ytterligare (av portföljskäl, inte bolagsskäl). Det kommer bli ytterligare köp de närmaste dagarna, kanske blir det Topdanmark som får förtroendet nu istället. Jag kan tänka mig en portföljandel upp till 10 procent för försäkringsbolaget.

18 kommentarer:

 1. Bra rapport från Topdanmark. Själv köpte jag Topdanmark imorse (innan rapporten) för pengarna från H&M's utdelning. Fortsätter med spänning följa Topdanmark.

  SvaraRadera
 2. Tvivlar på att den kommer att vara grönmarkerad på din lista länge till!

  När DI nu tagit upp den på löpet, gulnar den nog snart!

  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, såg det också och du har nog rätt där :(

   Radera
  2. Jag är inte Di-prenumerant men hittade artikeln. Blir intressant att se hur det utvecklas.

   Radera
 3. Såg att Abg höjt sin riktkurs till 181 efter rapporten

  SvaraRadera
 4. Som aktieägare tycker jag återköpen har varit bra. Inget courtage, ingen dansk källskatt och utspridda återköp. Vad är det Wahlroos ser med slopade återköp? Uppvärdering? Borde han inte låtit återköpen pågå i skymundan och sedan lagt ett bud?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att bita i det sura äpplet och skaffa kf du också. ;-)
   Kalle56

   Radera
  2. Jovisst men vad har Wahlroos för baktanke med att driva igenom slopat återköp egentligen?

   Radera
  3. Tydligen vill han inte autoallokera kapitalet i Topdanmark i alla fall.

   Radera
 5. Detta var ett bra tips som gett bra avkastning. Har också räknat med 10 DKK i utdelning, så det finns lite uppsida kvar eftersom 5% känns som en hög yield i dagens ränteläge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg en intervju med Topdanmarks vd på borsen.dk där han menade att de inte skulle bygga kapital och därmed är det mycket som talar för att de kommer dela ut mer än 10 kronor (förutsatt att resultatet blir som väntat).

   Radera
  2. Tror också att du ligger rätt med en NEPS på 14 dkr.

   Kanske 12-13!

   Kalle56

   Radera
  3. Japp, egentligen kvittar det på sitt sätt, men jag köpte TopDanmark på denna rek och för att det ser helt OK ut med ett försäkringsbolag som yieldar 5%. Hade gärna sett att man lämnat lite utrymme för tillväxt också, men...

   Fortsätter ränteläget att vara lågt under utdragen tid, så kan ett konservativt försäkringsbolag vara ett attraktivt alternativ till andra placeringar. 5% yield + nån liten tillväxt är ganska billigt.

   Radera
  4. Om bolaget inser att ägarna kan få högre tillväxt, genom att förvalta vinsten själva, är det enligt mig helt ok att dela ut 100%!
   Kalle56

   Radera
 6. Jag hoppas bara innerligt att kursen kan hålla sig runt/under 200, då jag tänkt köpa många månader framöver.

  SvaraRadera
 7. Köpte detta bolag för jag hoppades att det skulle vara som att sitta och titta på målarfärg som torkar!

  Hur ska man kunna vinna utmaningen mot 40/20 med ett sånt här bolag?
  Kalle56

  SvaraRadera
 8. LL
  Tittade in här för att se om du ökat i Sampo och Topdanmark idag!

  66% av bägge bolagens dagsomsättning gjordes i stängningscallen idag!

  Tänkte du gjort någon marginell ökning i bolagen idag?
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var stora affärer i stängningscallen! Men nej, ingen handel från min sida idag.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.