onsdag 9 april 2014

Utdelning från Maersk

Ibland går det snabbare än man tror och idag kom så utdelningen från A.P. Møller-Mærsk A/S. Det blev 1 400 danska kronor per gammal aktie (före fondemissionen), vilket växlades till 1 680,57 svenska kronor.

Som jag skrivit om tidigare så dras alltså 27 procent källskatt från den danska utdelningen, trots att skatteavtalet mellan Sverige och Danmark säger att 15 procent ska dras. De 12 procentenheterna emellan ska man alltså begära tillbaka från danska skattemyndigheten Skat. De går inte att dra av från ISK-beskattning. Det är trots allt gynnsammare att ha aktierna i ISK än i vanlig depå (där beskattningen är 30 procent).

Återkräver från danska staten gör man via en blankett som är tillgänglig på den här sidan. Det är blankett 06.003 EN som används (engelsk version). Jag tänkte faktiskt göra ett försök att återkräva skatt nu i år, jag får återkomma om hur det går. Tidigare år har jag struntat i det och värderat min tid högre. Om någon läsare gjort detta tidigare är jag väldigt tacksam för kommentarer om era erfarenheter.

Årets utdelningar hittills sammanfattas i tabellen nedan. Alla belopp är i svenska kronor före skatt.

DatumAktieAntalUtdelningTotalt
14-04-09Maersk31 680,575 042
14-04-07Wal-Mart2803,14879
14-04-03Handelsbanken A+B3 46516,5057 173
14-03-28Castellum1 8104,257 693
14-03-27Swedbank2 88710,1029 159
14-03-19Johnson & Johnson954,19398
14-01-08Wal-Mart1203,07369
Summa100 711

Nästa vecka är det Lundbergföretagens tur, inte den mest generösa utdelaren precis men en liten slant blir det.

32 kommentarer:

  1. Är summan man ska skriva in på första raden :x*280*0,27 där x=antalet aktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tog mig några sekunder att koppla att du menar på blanketten ;-)

      Jag skulle tro att beloppet jag själv ska återkräva är:

      3 aktier * 1 400 DKK * 12 % = 504 DKK

      Där 12 procent alltså är den skatt Danmark inte har rätt att dra enligt skatteavtalet med Sverige.

      Radera
  2. Från alla inlägg här på bloggen om utländsk källskatt och ISK verkar det nästan lika skönt att min första och enda utländska aktie Berkshire Hathaway inte betalar någon utdelning alls..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en KF hos Azanza som jag har lite kanadensiska värdepapper i som är rätt stabila utdelare. Även här drar kanadensiska staten mer skatt än de 15% som ska dras. Avanza behåller dock hela utdelning några veckor och räknar om det manuellt. När jag väl får pengarna får jag hela summan direkt och de begär in mellanskillnaden från skatteverket i Kanada senare. Om du frågar mig är ett par veckors väntan extra på rubbet och slippa begära tillbaka pengar från kanadensiska skatteverket är bättre än att få en del direkt och sedan behöva begära tillbaka resten senare. Antar att Avanza får en liten floater på den utdelningen som de har några veckor som de får lite ränteintäkter på men det bjuder jag gärna på för att slippa fylla i blanketter. Har Nordnet också men endast svenska utdelare där så jag vet inte om de gör likadant.

      Radera
    2. Ja vad schysst att de (Avanza, Nordnet) fixar allt ändå.

      Radera
  3. Lite off topic; Fortum sålt vidare sin värme och elnätsdel, Fortum ned 8% idag - vad triggar detta kursfall? Ukraina?

    /Eilertrules

    SvaraRadera
    Svar
    1. Udbyttet på 1.1 EUR er gået fra i dag.

      Radera
  4. Fortum handlas utan rätt till utdelning idag

    SvaraRadera
  5. Hej Luppen! Tack för en bra blogg som alltid.

    Jag reagerade på att du har 3 Maersk aktier i detta inlägget, medans du redovisar 15st i föregående inlägg. Hur hänger det ihop?
    Har läst att du äger både privat och genom företag - om det är pga. att du slagit samman dem, hur ser då varje portfölj ut?

    Tack! /Jens

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fondemissionen gjorde basicly 1 aktie -> 5 aktier.

      Radera
    2. Precis, utdelningen avskildes innan fondemissionen genomförs.

      Jag vill inte avslöja exakt hur fördelningen ser ut men den är ganska jämn mellan privat och bolag. Jag äger bolaget till 100 procent ska tilläggas, så jag betraktar det som "mina" aktier. Största skillnaden är skatteeffekten.

      Radera
    3. Är det gynnsammare ekonomiskt att ha aktieägande i ett bolag?

      Radera
    4. @Fri som fan: nej, det är nästan bara nackdelar, jag har skrivit lite om det tidigare

      Radera
  6. Läser du lite så ser du att 3 aktier har blivit 15 stycken genom en splitt. Dock får man utdelning på de gamla aktierna, dvs utdelning från 3 aktier i Lundaluppens fall.

    SvaraRadera
  7. I min K-försäkring på Avanza drar de 15% källskatt för kanadensiska utdelningar. Sen efter ca 2 år när Avanza och Skatteverket jobbat igenom byråkratin så får jag tillbaka skatten.

    Konstigt att det inte är lika för danska aktier.

    Eller har du tänkt fel och har vanlig depå på utdelningsaktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är skillnad på ISK för där är inte Avanza part, jag äger aktierna själv. I KF är det faktiskt Avanza Pension som äger aktierna och kan därmed agera.

      Radera
    2. Ah, bra förklaring!
      Så länge man litar på Avanza så kan man slippa en del pappersslöjd med K-försäkring kontra ISK.

      Passar mig som lite passiv investerare. ;)

      Radera
  8. Om jag har en helt vanlig depå hur gör jag då för att få tillbaka källskatten?
    Detta är dock inte aktuellt ännu men för 2014 så kommer det att bli en del källskatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I preliminärbeskattningen för depån tar Skatteverket bara ut 3 procent ovanpå den danska 27, dvs. 30 totalt. När det väl kommer till deklaration räknas bara 15 procent av de danska så återigen får man samma problem som i ISK.

      Processen att begära tillbaka är densamma.

      Radera
  9. Luppen, när du köper tex WMT från USA, gör du det i ISK, KF eller depå numera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nya inköp i ISK men jag har även äldre i depå.

      Radera
    2. Kan det vara värt - skattemässigt - att lyfta över utdelningar från svenska aktier KF och använda till nysparande i ISK? (Jag har merparten i ISK men vill inte sälja de kvarvarande innehaven i KF)

      Radera
    3. Hej, svårt att säga detaljerat, jag tror det är svårt att räkna hem en sådan flytt.

      Radera
    4. Kanske det är bättre att återinvestera utdelningar från KF inom KF då?

      Radera
  10. Hej LL!

    Tänkte på det här med SHB, SCA och Industrivärden. SHB tar nu emot utdelningarna från SCA och Industrivärden skattefritt. Är det för att SHB äger mer än 10 % av de båda bolagen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, noterade innehav räknas som "näringsbetingade innehav" om de ägts mer än ett år och om de ägs till mer än 10 % av rösterna.

      Alla onoterade innehav räknas som näringsbetingade innehav.

      Skattelogiken bakom näringsbetingade innehav är att koncerner ska ha frihet att strukturera sin bolagsstruktur hur som helst utan att skapa trippelbeskattning (skatt på vinst i dotter, skatt på vinst i moder, skatt på utdelning).

      Radera
  11. På blanketten "Ansøgning om fritagelse for dansk udbytteskat" står det att man ska bifoga "udbyttekupon(er)". En utdelningskupong är en papperslapp som man lämnar ifrån sig eller får en stämpel på när man uppsöker bolaget för att kvittera ut utdelningen för sina aktiebrev. I Sverige har vi dock moderniserat systemen så att utdelning istället betalas ut elektroniskt utan att man behöver hantera några fysiska utdelningskuponger. Vad är det SKAT vill att man ska skicka in? Dessutom vill väl SKAT veta hur hög utdelningen och skatten är i danska kronor, men jag kan bara hitta belopp omräknade till svenska kronor i min Avanza-depå.

    Det verkar som att SKAT skickar tillbaka pengarna i form av en banköverföring. Svenska banker tar i regel ut en avgift för att ta emot sådana. Om man vill kräva tillbaka utdelning från mer än ett danskt bolag, är det därför praktiskt att skicka in så få ansökningar som möjligt. Kan man samla ihop alla årets utdelningar på samma blankett och därmed bara få en utbetalning om året från SKAT?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter märkligt... Nog måste väl även Danmark ha tagit steget från att faktiskt klippa kuponger? Dessa brukar man ju se på gamla aktiebrev (samlarobjekt)...

      Carolus

      Radera
  12. Har faktiskt fått samma information dvs att blanketten behöver stämplas innan den skickas in till SKAT. Ska dock kolla upp om den ska stämplas utav Avanza eller om det är min lokala bank (Swedbank).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt blanketten ska det svenska skatteverket sätta dit en stämpel för att intyga att du har din skattehemvist i Sverige. Det kanske var det SKAT syftade på? Hittade detta om hemvistintyg som verkar relaterat: http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/internationellt/hemvistintyg.4.70ac421612e2a997f85800093362.html
      Nästa steg är nog att skicka e-post till den där adressen och fråga. Det löser dock inte frågan om utdelningskupongerna ovan.

      Swedbank har ingenting att göra med Avanza-affärer. Du ska därför inte blanda in Swedbank i detta.

      Radera
  13. Långt ner på http://blogg.avanza.se/avanza/tips-infor-deklarationen/ finns det en kommentar från en person som kallar sig för KjellG som har lyckats kräva tillbaka dansk utdelningsskatt.

    SvaraRadera
  14. Hej
    Jag gav mig på att återsöka skatt som jag betalat på utdelning från Carlsberg 2012-2014. Jag skickade in den danska blanketten och depåutdrag till Skatteverket i Östersund (ska visst dit oavsett var man bor) efter knappt två veckor fick jag blanketten tillbaka med stämpel och intyg. Skickade den till Danska Skat och nu drygt två veckor senare dök pengarna upp på kontot. Nu valde jag att ta pengarna till mitt konto i SHB och de tog 60 kr i avgift för att ta emot utlandsbetalningen. Portokostnaderna var 12 + 14 kr.

    Jag tänkte ta kontakt med Avanza och påpeka för dem att om man har danska aktier hos Nordnet så slipper man både administrationen och kostnaderna... om fler gör det kanske Avanza kan ändra sig och börja direktregistrera danska aktier så att man slipper detta. Annars får man fundera på att öppna en depå hos Nordnet lär väl dock kosta en slant att flytta aktier till Nordnet om man inte vill skatta av.

    Mvh
    Nisse i S. Sandby

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.