lördag 12 april 2014

Dansk källskatt igen

Jag fick ett tips från en anonym läsare att en "KjellG" beskrivit processen att återkräva 12 procent källskatt från Danmark. Jag har saxat ut nyckelinlägget från kommentarfältet på Avanzabloggen, så att det inte tappas bort:

"Till dig som har danska aktier och aktieutdelning !! Danskarna drar 27 % och svenska skattemyndigheten godkänner endast 15 %. Mellanskillnaden kan du få tillbaka om sänder en ansökan till Danmark. Länk till blankett du behöver är: http://skat.dk/getFile.aspx?ld=70193 

Från Avanza behöver du uppgifter om dragen skatt i dansk valuta för att fylla i blanketten. Ifylld dansk blankett skickar du till Skatteverket i Östersund så intygar de att du har skattehemvist i Sverige. 

När du får till baka blanketten skickar du den till den danska adressen som finns på blanketten. När du får tillbaka pengarna är det draget 100 kr i bankkostnad. Det hela är invecklat och tålamodsprövande, men jag har genomlidit processen både 2013 och 2014 
KjellG"

Jag sitter själv och filar på en analys på norska Hafslund, men borde nog fixa deklaration samt dansk källskatt under morgondagen.

21 kommentarer:

 1. I fältet där man ska fylla i dragen skatt i dansk valuta, är det då de 12% som man vill få tillbaka eller hela summan och de sen drar 12% utav det?

  Kanske är enklast om du lägger upp en bild på dina dokument du hade tänkt skicka in och sen stryker över personlig information.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé, ska bara göra jobbet först. Det ligger inte överst i min hög just nu.

   Radera
 2. åhå Hafslund ska bli intressant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det var ingen lätt nöt att knäcka. Läs gärna Aktiefokus analys från 2010 medan ni väntar.

   Radera
 3. Danskar tänker på hur man bryter avtal, svenskar hur man följer avtal/gammalt svenskt advokatordspråk

  ernesto

  SvaraRadera
 4. Jag har gjort några observationer. När ett bolag delar ut pengar, skickas alla pengar till VP Securities (https://www.vp.dk/), som distribuerar utdelningen till aktieägarna. I Avanzas fall betyder det att pengarna skickas till Avanza, som sedan skickar dem vidare till respektive kund. Dansk källskatt måste dras innan pengarna lämnar Danmark, vilket innebär att skatten måste dras av VP Securities.

  Tre observationer:

  a) Om VP Securities inte kan fastställa aktieägarens identitet, måste det dras 27 % (maximal dansk utdelningsskatt).
  b) Om man vill gå på en dansk bolagsstämma, måste Avanza tala om för VP Securities vem aktieägaren är. Enligt http://www.aktiefokus.se/2013/11/rosta-ja-till-fusion-mellan-lollands-bank-och-vordingborg-bank-om-du-kan/ har Avanza-kunder svårt att gå på danska bolagsstämmor.
  c) Uppgifter om aktieägare till danska aktier får inte användas hur som helst. Enligt en lagändring från 2012, ska uppgifter lämnas ut till Erhvervsstyrelsen. Däremot är aktieägaren okänd för "selskabet og den øvrige offentlighed". Andra regler gäller om en och samma person äger minst 5 % av de totala aktierna i bolaget, vilket småsparare sällan gör. Se t.ex. http://www.selskabsret.dk/flx/nyheder/pligt-til-registrering-af-ihaendehaveraktier-i-erhvervsstyrelsens-ejerregister/

  VP Securities skulle kunna tolkas som en del av "den øvrige offentlighed". Är det så att c) förbjuder Avanza att tala om för VP Securities vem som innehar de danska aktier som Avanza förvaltar? Detta skulle i så fall förklara a) och b). Skulle man kunna lösa det genom att låta Avanzas kunder skriva under ett avtal som tillåter Avanza att utbyta viss information med VP Securities?

  SvaraRadera
 5. Idén med KF/ISK var ju att slippa krånglet vid deklaration. Om alla med danska aktier byter till Nordnet så kanske Avanza ändrar "upplägg" när det gäller förvaring av utländska aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det Nordnet gör som inte Avanza gör?

   Radera
  2. Om jag förstått det rätt har inte Nordnetkunderna samma problem. Skulle gissa att det hänger ihop med att Nordnet är etablerade i Danmark?

   Radera
  3. Som jag har förstått det, skickas de danska utdelningspengarna enligt följande:
   * Bolaget > VP Securities > Avanza > Avanzas kunder
   * Bolaget > VP Securities > Nordnet Danmark > Nordnet Sverige > Nordnets kunder
   Dansk skatt måste dras innan pengarna lämnar Danmark. I Avanza-fallet betyder det att dansk skatt måste dras av bolaget eller av VP Securities, som enligt c) ovan inte vet vem mottagaren är eller vilken skattehemvist denne har. I Nordnet-fallet kan man eventuellt skjuta på att dra skatt tills pengarna nått Nordnet Danmark, som måhända har helt andra möjligheter att se vilka som innehar Nordnets danska aktier. Nordnets kunder verkar (enligt b) ovan) ha samma problem med bolagsstämmor, så skatteskillnaden beror nog helt enkelt på att Nordnet har lyckats ordna så att skatten dras i ett senare skede än i Avanzas fall. Skulle vara bra om Avanza kunde fixa detta på något sätt.

   Radera
  4. Då borde det (enligt samma logik) vara lika fördelaktigt att ha danska aktier hos Nordea.

   Radera
 6. Intressant med Haflsund! Lite som ett mini version av Fortum. När du ändå kika på Norge kanske Orkla kan vara värd en analys? Tror det nya renodlade Orkla kan var en portföljkandidat till luppen.
  Mvh D

  SvaraRadera
 7. Detta år orkar jag mig inte på proceduren med endast utdelning från 1 aktie. Grattis Danmark! Men om jag utökar innehavet under året stoppar jag inte huvuden i sanden längre.

  För mig skulle det då sett ut enligt följande:
  1 400 x 0,12 = 168 DKK (~204 SEK)
  Summa summarum ~175 SEK när Posten har fått sitt.

  //K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte att du även får betala en bankavgift för "ankommande utlandsbetalning" om du saknar bankkonto i Danmark. Olika pris beroende på vilken bank du har.

   Radera
 8. Nu gör Avanza så att året efter skickar de till Skatteverket att du betalat X kr, detta skickas sen nästa år till DK som betalar ut pengarna året efter.

  De går alltså automatiskt, men tar då 3 år innan du får tillbaks källskatten.
  Jag har av denna anledning icke Svenska bolag i min vanliga depå och Svenska bolag i KF

  PS.
  Detta är nog enda gången jag kommer kommentera på blogspot så länge de har uruselt värdelösa recaptcha som verifierings metod, inne på 20:e bilden jag inte kan läsa, skit produkt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jag som ställt in att captcha ska användas för att minska mängden spamkommentarer. Jag gör ett försök nu att stänga av det i en vecka och se vad det får för effekt.

   Radera
 9. Tackar för det, ber om ursäkt för besväret och hoppas det inte kommer spam för detta, men har oehört svårt att läsa dessa texter.

  Var på en sida där man svarade på en 3+4 fråga, känns mer rimligt, men vet inte om den är möjlig här?


  /$tef

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du undrar varför dina inlägg tar en stund att komma in beror det på att Blogger klassar dem som skräppost och jag måste manuellt godkänna dem.

   Det blir intressant att se om det kommer fler kommentarer nu. Vad jag kan minnas är det bara en som protesterat tidigare. En gång är ingen gång etc. så nu tänkte jag prova en förändring.

   Radera
  2. ... och nej, 3+4 och liknande går inte. Blogger har Captcha eller inget alls.

   Radera
 10. Har du testat att skicka in något till SKAT ännu? Hur har det gått? Eventuellt har du även möjlighet att få tillbaka skatt för flera år tillbaka i tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte kommit loss att göra det.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.