måndag 28 april 2014

Rapport från Swedbank

Efter SEB i förra veckan var det i morse Swedbanks tur att rapportera årets första kvartal. Swedbank har sedan man avvecklade Ryssland och Ukraina (lägligt!) varit en verksamhet i låg tillväxt vars vinster gått till aktieägarna samt att bygga det egna kapitalet. Detta kvartal fortsatte i samma spår (jämförelse Q1 2013):
 • Räntenettot ökade med 2 procent till 5,5 miljarder
 • Provisionsnettot ökade med 13 procent till 2,7 miljarder
 • Kostnaderna ökade med 5 procent till 4,2 miljarder och K/I-talet landade på 0,45 vilket placerar Swedbank i samma klass som Handelsbanken
 • Resultatet per aktie ökade med 12 procent till 3,57 kronor efter nettoåterföringar av kreditförluster. På rullande tolv månader är resultatet nu 14,32 kronor vilket ligger väl över mitt investeringsantagande på 11,50 kronor
Trots att jag varit nettosäljare av Swedbankaktier i 4-5 år är det fortfarande mitt tredje största innehav och det har utvecklat sig till en riktig kassako. Så länge ledningen kan undvika att ge sig ut i tillväxtjakt tror jag att vi ägare får leva med en tillväxttakt i närheten av Sveriges totala tillväxt, samtidigt bör verksamheten kunna bedrivas med dagens lönsamhet.

Felet Swedbank gjort historiskt är att man dragits med av omgivningens nycker; när man sett stor tillväxt omkring sig har man velat vara med på tåget och använt den fina svenska intjäningen för att bedriva smått huvudlös expansion på andra fronter. Dagens ledning har efter finanskrisen ett tydligt mandat att avstå från sådant, men se upp när man byter VD nästa gång.

11 kommentarer:

 1. Det är inte så att du ska revidera din bevakningslista på denna rapport eller vill du se så här fina siffror en längre tid innan det blir aktuellt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att dagens resultat är dopat, återvinningar som är större än kreditförlusterna är inte möjligt i längden. Jag tror jag avvaktar med justeringar av normalintjäningen.

   Radera
  2. Hej,
   Vad menar du med återvinningar?

   Radera
  3. I kreditförluster ingår både konstaterade och befarade förluster (reservationer). Ibland visar det sig att man varit överdrivet försiktig i sina reservationer och någon låntagare börjar betala igen. Då gör man en återvinning på den reservationen, vilket innebär en vinst.

   Radera
 2. Tror det ska stå 3,59kr per aktie? "Resultat per aktie för kvarvarande verksamhet före utspädning uppgick till 3,62 kronor (3,57) och efter utspädning 3,59 kronor (3,54)"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah hittade dom felande 0,02kr :) "Resultat per aktie, avvecklade verksamheter, kr -0,02".

   Radera
  2. Precis, utspätt för total verksamhet var det 3,57 kr, står i klartext på sidan 27.

   Radera
 3. @Carolus
  Har skrivit en kommentar till ditt inlägg under rubriken Inköp Bonheur.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars,

   Visst noterade jag det; jag håller koll/tätt bakåt! ;-)

   Mvh

   Carolus

   Radera
 4. Lars, kliv in på banan igen, vi saknar dej!

  SvaraRadera
 5. Lars har klivit in på banan för länge sedan. 1 månad lyckades han hålla sig bort från syltburken!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.