onsdag 23 april 2014

Rapport från Investor

Idag var det Investors tur att släppa sin delårsredogörelse, alltså inte en komplett kvartalsrapport utan förenklad enligt börsens nya regler. Reglerna för upprättande av delårsredogörelse är lite mer flexibla än för kvartalsrapporter och får användas vid 3 och 9-månadersrapporterna. Bokslutskommuniké och halvårsrapport ska göras enligt normala reglerna. Jag har såklart inte läst Investors rapport i minutiös detalj ännu, men jag får erkänna att jag inte ser någon större skillnad mellan formaten.

Som vanligt med investmentbolagen är antalet stora nyheter litet, här är vad jag noterar:
 • Substansvärdet har stigit mer än SIXRX och låg den 31 mars på 299 kronor per aktie, substansrabatten ligger alltså i 20-procentsområdet
 • EQT och IGC har bidragit med 1,2 miljarder under kvartalet, vilket enligt Investors strategi investeras i andra affärsområden (en del återinvesteras dock i EQT och IGC). Värdet i både EQT och IGC har ökat, de största delarna har kommit från noteringen av ISS i Danmark och NS Focus i Kina
 • 1,5 miljoner ABB-aktier för 239 miljoner kronor har köpts in, totalt har man nu 188 miljoner ABB-aktier. Av någon anledning har man också skiftat ut en liten del av sina SEB A-aktier mot C-aktier och fått lite större kapitalandel men också något mindre röstandel. Utöver detta har man inte gjort några affärer i de noterade innehaven
 • Mölnlycke utvecklas väldigt väl och skuldsättningen fortsätter minska, Ekholm ser goda möjligheter att investera i Mölnlycke med hög avkastning på sysselsatt kapital, både organiskt och genom att titta på förvärvsmöjligheter. Substansvärdet är upptaget till 21 miljarder i Investor och EBITDA ligger på 3,1 miljarder på rullande 12 månader. Eftersom investeringstakten ligger på knappt 400 miljoner årligen finns det nog ett dolt värde i Mölnlycke
 • Aleris har haft det tufft men läget ser stabilt ut och man visar en liten tillväxt
I tider som dessa med inte alltför attraktiva börsvärderingar ur ett köpperspektiv är det en fördel för Investor att ha onoterade innehav. De flesta bolag levererar hyfsat höga utdelningar och inom de onoterade innehaven kan Investor sysselsätta kapital och bygga värde med högre avkastning än vad som kan uppnås med noterade innehav. Som investmentbolag delar Investor ut lejonparten av sina mottagna utdelningar för att inte få negativa skatteeffekter, men för exempelvis Mölnlycke kan man välja att inte genomföra utdelning och därmed återinvestera medel.

Ett kvartal är ingen tid men jag tycker Börje Ekholm och hans medarbetare fortsätter leverera bra resultat och fatta vettiga beslut, de kommer att få fortsätta förvalta mina pengar ett tag till.

20 kommentarer:

 1. Hej,

  Såg att Bonheur dippat lite idag, har det släpps någon rapport eller nyhet, för jag hittar nämligen inget nytt.

  Hls

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta kopplat till nyheter i FOE.

   En rigg (Borgny Dolphin) ska avsluta sitt kontrakt i maj 2014 istället för september 2014, och en annan rigg (Blackford Dolphin) drabbas av en extra 70 MUSD i underhållskostnad. Marknaden blev deprimerad över detta, medan jag passade på att öka mitt innehav.

   /K

   Radera
  2. Innehav i FOE dvs.

   Radera
 2. Vart hitta du de nyheterna?

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Inlägget ovan har direkt att göra med Investor och är fullt relevant. Vill man veta vad man investerar i så måste man även våga undersöka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert, du är välkommen att undersöka, men jag har redan sagt att jag inte är intresserad av den typen av diskussioner här. Starta en egen blogg och lägg ut texten där.

   Radera
 5. Hallå luppen! Jag står inför en stor utgift nästa år i samband med bostadsköp då det är tänkt att jag ska punga upp med en kontantinsats på 500 laxar. Eftersom börsen är historiskt hög just nu, tänkte jag sälja av aktier för motsvarande summa. Om jag säljer nu, sitter jag heller inte i skiten om börsen skulle gå ner 30% nästa år samtidigt som jag måste hosta upp 500k. Frågan är, vad kan jag göra med pengarna tills dess att jag behöver dem (ca 5 kvartal)? Sparkonto, som kanske är lägst risk, ger mig 2.5% på ett års bindningstid, men känner du till andra alternativ? Fonder/Obligationer... vad finns att tillgå till låg risk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan möjligen klämma ut någon procentenhet (dvs. kanske 5000 kr före skatt) genom penningmarknadsfond eller liknande. Men då tar du inte noll risk, jag hade kört på ett sparkonto med insättningsgaranti.

   Radera
  2. Tack så mycket för din åsikt! :)

   Radera
 6. Hej Luppen,
  Finns det någon särskild anledning till att inget av de stora livsmedelsbolagen finns med på din bevakningslista?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker du på dagligvaruhandel eller livsmedelsproducenter?

   Radera
  2. Jag tänker mer på dagligvaruhandel än livsmedelsproducenter, tänker framförallt på ICA-gruppen och Axfood.

   Radera
  3. Jag har valt att investera i Walmart istället. ICA har ett komplicerat förhållande till handlarna och Axfood är utmanad tvåa plus att man har mycket måttliga tillväxtmöjligheter.

   Radera
 7. Känns svårt att hitta nåt att köpa denna månad. Får kanske bli att bygga likviditet...

  SvaraRadera
 8. Mycket synd att intresset för Investor verkar så lågt. Jag börjar tycka att det börjar bli ett mycket intressant Investmentbolag. Efter Lundbergs är de nog det mest intressanta nuförtiden. Ekholm och hans medarbetare har gjort ett strålande jobb. När jag köpte mina första Investoraktier sommaren 2003 var det alls lika välbalanserat och aktieägartillvänt.

  SvaraRadera
 9. Hej lupp grym blogg. Vet du hur hög rabatten brukar vara i investor, har för att 20% är ganska lågt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rabatten har legat mellan 20 och 40 procent senaste åren.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.