tisdag 8 april 2014

Utdelning från Walmart

Det är synd att avbryta den intressanta diskussionen om nyhetsflöden för något så trivialt som en utdelning, men jag vill logga portföljhändelser annars faller en viktig del av bloggen...

Idag trillade Wal-Mart Stores utdelning in. Det är lite trist att det ska ta en vecka för Avanza att få dem till mitt konto, förbättringspotential? Nåja, den måttligt höjda utdelningen på 48 cent växlades idag till 3,14 (pi!) kronor per aktie. Eftersom jag ökat innehavet sedan senaste utdelningen blev det mer än dubbla beloppet totalt.

Årets utdelningar hittills sammanfattas i tabellen nedan. Alla belopp är i svenska kronor före skatt.

DatumAktieAntalUtdelningTotalt
14-04-07Wal-Mart2803,14879
14-04-03Handelsbanken A+B3 46516,5057 173
14-03-28Castellum1 8104,257 693
14-03-27Swedbank2 88710,1029 159
14-03-19Johnson & Johnson954,19398
14-01-08Wal-Mart1203,07369
Summa95 669

Jag väntar mig Maersks utdelning härnäst. Johnson & Johnson ska också deklarera sin nya utdelning snart, kanske kommer beskedet i samband med kvartalsrapporten den 15:e april?

19 kommentarer:

 1. Avanza är verkligen urusla på att transferera utdelningar, speciellt från US. Philip Morris brukar ta en månad extra :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, en månad!? Här tog det som sagt en vecka.

   Radera
  2. Samma för mig med PM. Föregående utdelningsdatum var satt i usa till 13-12-23. Kom in på kontot 14-02-07.

   Radera
  3. Angående Avanza Bank: Jag har också problem med utdelningar från USA, får vänta på Avanza Bank 3 veckor - 1 månad. Dessutom ser det ut som de krediterar och debiterar transaktionen 4-5 gånger varje utdelning.

   Radera
  4. Payment date for den PM dividende er 9. januar, så det er stadig forsinket, men ikke helt så slemt.

   http://investors.pmi.com/phoenix.zhtml?c=146476&p=irol-dividends

   Radera
  5. Hm... Konstigt, jag har inte alls samma problem med sena utdelningar från Avanza...

   Carolus

   Radera
  6. Hej!

   Jag beklagar verkligen att bokning av utdelning tagit sådan tid. Utdelningsdagen för utdelningen i december var den 10 januari. Vi bokade in denna till våra kunder den 4 februari. Anledningen är att vi väntade på information om vilken utländsk källskatt som dragits, något som kom nästan en månad senare.

   De korrigeringar som syns på transaktionshistoriken den 7 februari gäller tidigare utdelningar. Den utländska källskatten har här korrigerats.

   Jag ska se om vi har möjlighet att göra någonting åt detta. Philip Morris är ett exceptionellt case, så detta gäller inte för alla amerikanska bolag.

   Med vänlig hälsning,
   Daniel, Avanza

   Radera
 2. Har en skattefråga.

  Jag äger aktier i ett framgångsrikt bolag i USA med en hög direktavkastning och stabil utdelningstillväxt; Kinder Morgan Energy Partners (KMP).

  Jag har dock ett problem med utdelningen från detta bolag, beskriver det kortfattat nedan, har du stött på detta vid något tillfälle?

  1. Bolaget beaktas nu i USA som ett limited partnership, vilket innebär att USA drar skatt på utdelningen om 35 % (i strid med skatteavtal enligt min uppfattning, men det saknar ju betydelse).

  2. Avräkning i svensk deklaration sker endast med den skatt som USA får dra enligt skatteavtal (15 %). Detta innebär en dubbelbeskattning av mina utdelningar, dvs. beskattning med 50 %. (15% i Sverige efter gjord avräkning+35 % i USA).

  3. Finns det något sätt att "återfå" skatt genom Skatteverket? Känns lönlöst att vända sig till amerikanska myndigheter.

  4. Avanza väntar med att betala ut utdelningen till dess att USA dragit sin skatt, dvs. väntar nu på utdelningar från november 2013 respektive februari 2014. Råkat ut för detta genom Avanza någon gång? Väldigt störigt när man väl hittat en "kassako" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2. Det är samma sak med Maersk, först 28 procent i Danmark sedan 15 procent i Sverige.

   3. De överskjutande procentenheterna (allt utöver de 15 procent som skatteavtalet säger) måste man återkräva från det land de drogs i, Skatteverket återbetalar inte pengarna, som de ju heller aldrig sett.

   4. Vet inte om det är anledningen till att Maersk dröjer eller om det är något annat.

   Jag ska be Avanzafolket att bringa klarhet i din fråga.

   Radera
  2. Hej!

   Precis som du skriver är Kinder Morgan ett så kallat LP (Limited Partnership) - en bolagsform som inte existerar i Sverige.

   Den utländska källskatten har vi inte möjlighet att påverka och för just LP:s så kan procentsatsen skilja sig från gång till gång och bolag till bolag.

   Om man då har fått betala för mycket skatt i USA så kan man vända sig till Skatteverket för att ansöka om avräkning/avdrag för skatten. Eventuellt kan man även begära tillbaka skatt från den amerikanska skattemyndigheten. Här finns mer information om detta:
   http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/internationellt/dubbelbeskattningavrakning/avrakningavutlandskskatt.4.7856a2b411550b99fb7800088114.html

   Då det råder en hel del oklarheter kring just skattehanteringen av LP:s så är det faktiskt bäst att höra av sig direkt till Skatteverket med frågor kring dessa.

   Med vänlig hälsning,
   Daniel, Avanza

   Radera
 3. Tack för svaret!

  Jag har dock haft otaliga kontakter med Avanza, dels pga. att utdelningarna dröjer (utan några sorts fasta hållpunkter), dels pga. skattehanteringen, men de hänvisar mig precis som du till amerikanska myndigheter.

  Det enda jag nu ser som en rimlig utväg är att initiera en "ömsesidig överenskommelse" genom att SKV kontaktar amerikanska myndigheter och förhandlar om hur länderna ska hantera beskattningen för att undvika dubbelbeskattning.

  Vet dock att sådant tar tid och det rör sig bara om enstaka tusenlappar så tänkte uttömma övriga alternativ först :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För Danmark har jag hittat en blankett för återkrävande av källskatten, kanske finns det en sådan för USA också?

   Radera
  2. @Kenny: tackar, hade glömt det inlägget!

   Radera
  3. Får man fråga var du hittade blanketten för återkrävande utav dansk källskatt?

   Radera
  4. @Anonym: blanketten finns på den här sidan på skat.dk och heter 06.003 EN.

   Radera
 4. Ska inte sånt här ske per automatik om man har ISK? Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från Avanza:
   "Utländsk källskatt som man betalar för utdelningar i utländska bolag i en ISK kan man söka avräkning för. Avräkningen görs automatiskt av Skatteverket och man behöver därför inte agera själv för att få tillbaka denna skatt."

   Så ja, det ska gå automatiskt. Finns en förifylld uppgift på deklarationen för det "Betald utländsk källskatt".

   Radera
  2. Det gäller för källskatt upp till skatteavtalet (15 procent). Vissa länder tar ut ytterligare skatt som de inte har rätt till att ta ut. Den kan man inte kvitta och den måste man återbegära från landet.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.