tisdag 1 april 2014

Nya kriterier

De senaste dagarna har jag funderat mycket på mina investeringskriterier och vad som ska tas bort och läggas till. Mycket av kritiken här på bloggen har handlat om att jag inte tillräckligt tittat på framtiden så jag har beslutat att ta in två nya kriterier:
  1. P/E på framtida vinst: att titta på historien är enkelt men samtidigt fel, det är framtiden man köper. Jag kommer nu att titta på a) omsättningstrenden det senaste kvartalet och b) marginaltrenden det senaste kvartalet. Med dessa kan jag bedöma E för nästa år och kommer istället att använda det.
  2. Pristrenden ska beaktas, jag vill bara köpa aktier i stigande trend, priset bör ha stigit minst 20 procent senaste året och helst ska inga tekniskt negativa signaler triggats senaste 24 timmarna
De exakta gränserna kan definitivt diskuteras, men att kriterierna på ett bättre sätt bör reflektera framtiden är klart. Hur ser ni på översålda aktier?

26 kommentarer:

  1. Svar
    1. Får skrivare ett knepigare inlägg nästa år ;-)

      Radera
  2. Du glömde astrologiska kriterier

    Ernesto

    SvaraRadera
  3. Vad ska vi tro om Industrivärdens "utveckling" på sistone? Innehavens kurser går starkt men Indu står och stampar. Eller backar t o m. Substansrabatten måste vara lägre än på länge just nu? Inget att klaga på, iofs ;-). Trevlig april!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Substansvärdet rapporteras ju snart så då lär det framgå om rabatten stigit.

      Radera
  4. När månen, solen, jupiter och jorden står i linje. Då är det dax att lägga order.

    SvaraRadera
  5. Det gäller att ha rent mjöl i investeringspåsen, dvs Grahamsmjöl.

    SvaraRadera
  6. Satte min Treo i vrångstrupen. :-)

    SvaraRadera
  7. Det tog halva inlägget... Kalaskul!

    SvaraRadera
  8. Fattades bara att du skulle allokera en del av portföljen till day-trading också. :)

    SvaraRadera
  9. Jag hade också önskat en kommentar om Industrivärden. Skanska är ju snart all time high. Har iofs. inte kikat så mycket på dom andra bolagen men industrivärden har stått stilla medans Skanska har dragit iväg rejält.

    SvaraRadera
  10. "Pristrenden ska beaktas, jag vill bara köpa aktier i stigande trend, priset bör ha stigit minst 20 procent senaste året och helst ska inga tekniskt negativa signaler triggats senaste 24 timmarna"

    Ja där hoppade hjärtat till lite.

    SvaraRadera
  11. Inte helt olikt det som stora delar av den institutionella analytikerkåren försöker sätta exakta siffror på sina grova uppskattningar om framtiden:-)

    SvaraRadera
  12. Något jag har reagerat på med Börsveckan är att deras gissningar är ganska dåliga för framtida P/E.

    Annars gillar jag främst aprilskämt som är lite mer tvetydiga.

    SvaraRadera
  13. Hej Lundaluppen!

    Tack för en bra blogg. Tänkte tipsa dig om ett danskt företag som heter Bakkafrost som jag just fått upp ögonen för. Bakkafrost odlar lax och lite annat smått och gott på Färöarna. De senaste fem åren har omsättningen ökat 33 % årligen till en god lönsamhet så vinsten stigit med drygt 30 % årligen. Detta har möjliggjorts framförallt av förvärv men de har även växt organiskt. Laxpriset har även gått upp en del de senaste åren och väntas enligt Bakkafrost fortsatt ligga på en hög nivå. Räntabiliteten på eget och sysselsatt kapital är mycket god och direktavkastning blir drygt 5 % i år. Pricken över i:et är att Bakkafrost handlas till ca p/e 8 på året vinst (!). Balansräkningen är även den stark trots flera förvärv de senaste åren. Företagsledningen äger även stora aktieposter i företaget.

    Jag tror att anledningen till att företaget är så billigt är för att marknaden fortfarande är rädd för en incident som inträffade 2006 då det spreds en sjukdom i odlingarna så Bakkafrost var tvungna att döda all fisk och kassera den. Bakkafrost har sedan dess fixat bättre system för att upptäcka sjukdomar, så risken att detta händer igen borde vara tämligen liten.

    Allt som allt tror jag att Bakkafrost uppfyller i princip alla dina investeringskriterier, så du borde ta en titt på bolaget :-)!

    mvh
    Richard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du tittar i min blogglista till höger tror jag att Investeringsinspektören skrivit om dem. Jag får erkänna att jag är lite nyfiken på branschen och Norge tycks vara ett av få länder där man hittar vettiga investeringsobjekt idag, utan att ta någon större politisk risk.

      Radera
  14. Man såg ju direkt att det var fuffens på gång när du skrivit ett inlägg på endast några få meningar om nya kriterier. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ligger något i det. Mina inlägg på sistone har ju snarare legat på 10000 ord eller så...

      Radera
  15. Kul inlägg!

    Satte morgonteet i halsen och trodde Lundaluppen fått tokspel :D

    SvaraRadera
  16. Läste första punkten och tänkte "Jasså? Vilken kovändning!". Läste andra punkten och kom på att det är 1:a april.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis, var man tveksam efter första punkten trillade polletten definitivt ner efter den andra...

      Carolus

      Radera
  17. Lundaluppen,

    Var de tidigare inläggen i frågan bara förarbete för aprilskämtet eller tänker du revidera kriterierna? De kändes verkligen genuina...

    Här är Avanzas version:

    https://www.avanza.se/avanzabank/kampanjer/2014/aprilapril/Avanza_1april.pdf

    Avanza Zero - En fond helt utan avkastning...

    Kul!

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg precis nya inlägget...

      Carolus

      Radera
    2. Precis, det är på gång en revidering. Jag har ett inlägg på "färdigskrivet" men har suttit i flera dagar och filat på formuleringar och funderat om det är rätt justeringar att göra :-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.