måndag 9 juli 2012

Aktiespararen

Jag har varit lite elak mot svensk ekonomipress tidigare, och även mot Aktiespararnas webbtjänst Aktieinvest. Nu kom jag över nummer 6/7 2012 av Aktiespararen, Aktiespararnas tidning och tänkte jag skulle säga min åsikt om den...

Och nej, det här blir faktiskt inte tredje raka sågningen. Det var länge sedan jag blev så positivt överraskad av en tidskrift som jag blev av Aktiespararen. En snabb jämförelse mot Privata Affärer (som gjorde mig riktigt besviken) visar att:
  1. Aktiespararen innehåller en mängd eget redaktionellt material
  2. Innehåller inte så mycket av de värsta fondflosklerna
  3. Har en tydlig avsändare och när det är Aktiespararna-reklam är det helt uppenbart
Jag tänkte inte gå igenom tidningen lika noga som Privata Affärer utan ger några höjdpunkter och lågvattenmärken:

Intervjun med Stefan Ingves håller hög klass med lite nya frågor jag inte sett förut. Dessutom tillåts Ingves svara och till synes tala till punkt, så jag fick en lite bättre inblick i hur Ingves resonerar kring privat och offentlig skuldsättning. Reportern kunde kanske ställt lite vassa frågor om inflationsmålet, men det kommer väl nästa gång.

Oron i Grekland finns såklart med i all finanspress just nu, men i Aktiespararen avhandlar man det en gång och lite mer på djupet, inte med utspridda ytliga kommentarer över halva tidningen.

En stor del av tidningen viks åt småbolag och även om jag knappast håller med om allt som skrivs är det en hygglig genomgång av listorna. Man kanske kunde varit ännu lite noggrannare med att poängtera de enorma kvalitetsproblem som finns på några av listorna. En lite rolig observation är att Neurovive steg som en raket när "Löparn" började skriva om aktien för ett par år sedan - för att sedan rasa ihop. På de här listorna kan alltså vilken skojare som helst skapa kursrusningar, med eller utan pengar.

Peter Malmqvist skriver en längre analys av makroläget och till stora delar tror jag den saknar praktiskt värde, men genomgången av vinstutvecklingarna i olika branscher under det gångna decenniet är riktigt intressant. IT-erans fall och finanskrisen har givit väldigt olika utslag i olika branscher. Hälsovårdsbranschen har haft resultattoppar i båda kriserna. Jag trodde att aktierna kanske steg för att folk vände sig till icke-cykliska aktier, men nej, resultaten stiger. Hur stor del av branschen är antidepressiva medel? 

Fyra bolag analyseras: Sampo, Nobia, Proact och Alliance Oil. Alla utom Nobia får köprekommendation, Nobia får avvakta. Analysmetoden är lite skakig och större delen är friformsbeskrivning. Det förekommer ett antal nyckeltal som presenteras, liksom kursutveckling och ett antal 5-gradiga betyg. Nyckeltalen skiljer mellan bolagen och kommenteras egentligen inte i texten. Sedan blir jag inte riktigt klok på Nobias "avvakta"-slutsats. Låg tillväxtpotential, ingen direktavkastning, P/E 20 på den vinst som analytikerna hoppas på i år. Vågar man inte skrika sälj på detta, när alla de tre andra verkar betydligt mer attraktiva enligt deras eget sätt att se det, så vågar man väl aldrig säga sälj? Sampo rekommenderas hyfsat varmt, vilket ju är glädjande ;-)

Björn Wahlroos, Sampos ordförande, uppmärksammas i ett reportage och reportern skriver "Öppenheten är uppfriskande, men de impulsiva uttalandena i media riskerar att skada affärerna", vilket påminner en del om min egen åsikt som jag skrivit om.

Bosse Steiner skriver i en "portföljskola" om hur man bör strukturera och arbeta med sin portfölj. Märkligt nog verkar han ha nästan exakt samma syn som jag på hur man ska hantera en portfölj. Det man kunde önska av artikeln var att han också redovisade andra sätt att se på saken. Hans resonemang blir en ganska personlig (för all del klok) åsikt, men jag skulle gärna se lite mer motiv till varför han frångår modern portföljteori.

Svagaste artikeln i tidningen är förmodligen "referatet" av Per H Börjesson (är karln överallt, har han inte ett bolag att driva?) och Joel Dahlbergs pensionsdiskussion. De resonerar om eget och offentligt pensionssparande och diskussionen återges på ett rätt märkligt sätt. Den ene tycker att de offentliga pensionssparandena är tillräckliga, åtminstone med tjänstepension inräknad. Den andre tycker att hela rasket är en bluff. Till slut enas de om något. Jaha.

Sammanfattningsvis var Aktiespararen en riktigt trevlig bekantskap med mycket redaktionellt innehåll och relativt hög kvalitet på det som skrevs. Jag är inte med i Aktiespararna, och har aldrig varit.

10 kommentarer:

  1. Hej Luppen, precis som du så råkade jag en gång komma över ett ex av "aktiespararen" - det var över 10 år sedan och gav mig inspiration att börja bygga upp en portfölj vilket jag gjort med besked under åren sedan dess. Jag har alltid haft stort förtroende för tidningen även om det naturligtvis är som du skriver, allt behöver sållas och ifrågastättas. Mkt är bra, en del är skräp.
    Som medlem i aktiespararna beklagar jag att du inte är medlem. Självständigt tänkande och kritiskt ifrågasättande personer behövs inom förbundet.

    SvaraRadera
  2. Tjena Luppen.

    Vad har du emot Börjessons investeringsfilosofi? Om du nu har det vill säga. Jag har noterat att du aldrig varit särskilt imponerad av honom. Efter att ha läst hans böcker har jag dock svårt att se några större skillnader mellan ditt och hans sätt att hantera en portfölj.

    mvh//Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han och jag är nog överens om det allra mesta helt klart. På ytan verkar han vara en person helt i min smak. Men det finns några saker som jag inte riktigt får ihop:

      * Tvärsäkra privatekonomiska råd som säkert stämmer för många, men privatekonomiska råd bör alltid ta individens situation i beaktande. Börjesson bör vara lite försiktigare tycker jag, om syftet inte enbart är att få maximal mediatid
      * Uttalandet att Spiltan givit 19 procent årlig avkastning som jag inte får ihop med verkligheten

      Därför är jag inte så imponerad, trots många gemensamma åsikter.

      Radera
    2. Hey, hur fick du till fetstilen? testing, testing

      Tack, där lärde jag mig något, skojar till det med en länk till 4020.se!

      Radera
    3. #4020

      Jag syftade naturligtvis inte på likheter mellan Luppens bloggande och Börjessons råd till investerare/småsparare. Att skillnaden där är stor är ju helt uppenbart.

      Jag syftade istället på deras sätt att resonera kring investeringar långsiktigt och, som jag skrev, deras investeringsfilosofi.

      Börjesson äger, enligt honom själv, endast tillgångar i Spiltan samt spiltans fonder varför man därigenom kan anta att han lägger sina egna pengar i enlighet med sina egna råd och uttalanden som görs i media, böcker och föreläsningar.

      mvh//Daniel

      Radera
    4. ... och om någon missat det har jag själv skrivit om Spiltan :-)

      Radera
  3. Luppen!
    Håller helt med dig. Vad har Börjessons investeringsprat med Buffet att göra??? Ingenting som jag ser det. Buffet tillämpar något som kallas focus investing. Man lägger många ägg i en korg, men har verkligen koll på den.
    Det är en teknik som man ägna sig åt om man verkligen vet vad man sysslar med.
    Det är som att säga att eftersom de flesta Wimbledon vinnare är väldigt duktiga servare så bör en amatör tillämpa den tekniken.
    Resultatet av detta blir ju bara att bollen går i nät eller flyger upp på läktaren.
    Du har helt rätt när du skrev att du fick en känsla av Hakon Invest när du tittade på Spiltan.
    Granskade Hakon förra veckan. MBT: Man blir bara så trött.
    Det är mitt omdöme om Hakon.
    MvH
    Lars
    P.s Allt är ju inte indexering.:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Luppen!
      En komplimang.
      Du är faktiskt mycket duktigare än jag hade riktigt klart för mig.
      MvH
      Lars

      Radera
    2. Tackar för komplimangen!

      Ja, jag hade gärna ägt en liten bit av ICA (särskilt om det varit helintegrerat, men då hade det kanske inte varit så framgångsrikt heller) eller kanske Kjell & Co även om det är litet, men Hakon är en riktig fälla för ovetande utdelningsinvesterare.

      Och Hakon kan inte gömma sig bakom någon "amatörromantik" heller, som Spiltan gör. Den som skissat upp företagets strategi skulle sparkas.

      Radera
    3. "P.s Allt är ju inte indexering.:)"

      Kors i taket! ;-)

      Jag gillar faktiskt Aktiespararen och det händer att jag köper några nummer då och då. Den går ju också att hitta på bibliotek för den som vill provläsa några nummer och samtidigt spara pengar till nästa "dipp" som vi fritidsspekulanter brukar säga... ;-)

      Tycker alla dessa "skolor" de kör med jämna mellanrum är en helt ok introduktion för nybörjaren. Det har också varit intressant att följa en skribent som berättar om "investeringar" från "Börsens bakgård" (nu pratar vi inte värdeinvesteringar). Det finns några riktigt fula fiskar där ute som käkar oss fritidsspekulanter till frukost, lunch och kvällsmat (förmodligen ett och annat mellanmål också)...

      Mvh

      Carolus

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.