tisdag 21 februari 2012

Rapport från Wal-Mart

Idag kom Wal-Mart Stores Inc med sin bokslutskommuniké för året februari 2011-januari 2012. Att döma av börsreaktionen var det en väldigt svag rapport, börskursen sjönk med nästan fyra procent.

Omsättningsmässigt ser det bra ut, man har ökat sin försäljning med nästan 6 procent där den största tillväxten skett utanför hemmamarknaden i USA. I jämförbara butiker i USA har man också en ökad försäljning på 1,5 procent under fjärde kvartalet. Denna försäljningsökning har dock skett genom pris- och marginalsänkning och Q4-resultatet var 15 procent lägre än motsvarande kvartal förra året. I USA är konkurrensen stenhård inom lågprissegmentet och flera kedjor har tagit marknadsandelar av Wal-Mart de senaste åren. Jag är dock rätt säker på att Wal-Mart är den kedja som har lägst inköpskostnader och därför är den kedja som går levande ur ett priskrig.

Utanför USA växer det på med 13 procent förra året och här har Wal-Mart sin stora expansionsmöjlighet. Man har exempelvis köpt Nettobutikerna i Storbritannien - av Maersk.

Om man tittar på EPS ligger den på 4,54 dollar förra året vilket är väl över min antagna "normala intjäningsförmåga" på 4 dollar per aktie. Kan man bara klara priskriget i USA så är jag övertygad om att min investering varit riktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.