torsdag 9 februari 2012

Inköp Apple, Google och Microsoft

Efter åratal av teknologivånda valde jag idag att köpa aktier i de tre amerikanska jättarna Apple, Google och Microsoft. Apple är dagens stjärna, Google gårdagens och Microsoft förrgårdagens. Alla tre tjänar enorma pengar, har övergödda balansräkningar och mycket attraktiva värderingar.

Anledningen att jag köper alla tre är såklart den vanliga oron när det gäller teknologiaktier: att det är oerhört svårt att utse morgondagens vinnare. Alla dessa tre har dock mycket stark ställning och trovärdig historik. En korg med alla tre har oerhört goda chanser att vara lönsam. Idag ser Apple vansinnigt lågvärderad ut, men vem vet vilken som står stark om fem år? Om Apple skulle tappa mark är jag säker på att någon av de båda andra kommer att vara där och suga upp marknadsandelar.

En uppmaning till Tim Cook och Larry Page: dela ut pengar ni inte behöver!!

Inköpen blev 7 st Apple för 483,41 dollar, 5 st Google för 614,41 dollar samt 120 Microsoft för 30,73 dollar styck. Nu hoppas jag att de inte drabbas av "Lundaluppens Amerikaförbannelse" och tokstiger i pris just när jag försöker bygga en position. Mina maktambitioner i Wal-Mart och J&J grusades ju rätt fort ;-). Dollarn står för dagen i kursen 6,64 kronor. Så här ser portföljen ut efter dagens inköp.

BolagAntalPortföljandel
Handelsbanken

29 %
Handelsbanken A
1 420

Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
25 %
Swedbank

12 %
Swedbank Pref
2 870

Swedbank A
17
Investor A
1 200
7 %
Industrivärden C
1 600
6 %
AP Möller Maersk A
3
6 %
Sampo A
740
5 %
Lundbergföretagen
408
4 %
Wal-Mart Stores
95
2 %
Johnson & Johnson
65
1 %
Microsoft
120
1 %
Apple
7
1 %
Google
5
1 %

Portföljen är just nu värderad till lite drygt 2,5 miljoner kronor. Precis i skrivande stund har visst Grekland kommit fram till ett nytt sparpaket och svenska bankers framtid tycks därför ca 2 procent ljusare idag. Som jag skrivit tidigare gillar jag inte att ha små insatser i många bolag. Jag ser dock teknologiaktierna som en "korg" som jag gärna bygger med fortsatt balans. Även Wal-Mart och JNJ är kvalitetsbolag men priserna är inte lika roliga.

På kandidatlistan för framtiden ligger även Alfa Laval, Atlas Copco, Avanza, Coca-Cola, Kraft, Procter & Gamble, Skanska, SKF och eventuellt Unilever (som jag behöver analysera först). Alla dessa kandidater ser dock mindre attraktiva ut idag än teknologiska trion och får vänta.

32 kommentarer:

 1. Hej,
  Hur resonerade du när du tog in aktier som inte ger någon utdelning? Ett bolag som inte ger någon utdelning men som äger flera av de bolag som du är intresserad av är ju Berkshire, vad tycker du om detta bolag?

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är en stor nackdel. Min årliga utdelning sjunker med 3000 kronor tack vare dagens manöver. Jag hoppas dock att Apple och Google ska ta sitt förnuft tillfånga och börja dela ut...

   Radera
  2. Inte tack vare, utan på grund av. ;-)

   Radera
  3. Uff, det går inte att fixa svenskan i kommentarerna, man får leva med sina brister där ;-)

   Radera
 2. Spænnande manøver, jag ær sjælv lite sugen på Microsoft. Diggar operativsystemsbiten och officepaketet. Tyværr vill M gå utanfør kærnkompetensen och satsar på saker som Bing och Xbox.

  Jag tror inte att Kraft ær en aktie før en Lundalupp. Ræntetæckningsgrad på 3 ifjol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog ta en extra titt på alla bolagen jag listade innan jag köpte in mig, räntetäckning på 3 skulle jag inte gilla. Tack för varningen :-)

   Radera
  2. En Kraft-analys skulle jag uppskatta om du gjorde...
   Avanza har du redan undersökt? Vad får dig att tveka när det gäller aza?

   Radera
  3. Jag skulle gärna se att Avanza gick ner lite till i värdering. Fast det vill man ju alltid...

   Radera
  4. Kanske kan Colgate-Palmolive vara en kandidat? Räntetäckningsgrad på 54 ifjol:) Stor exponering mot tillväxtmarknader och grov lönsamhet. Synd att dessa konsumentgiganter är så högvärderade..

   Radera
  5. Ja Colgate-Palmolive är tänkbart. På samma sätt som jag försöker bygga en teknologiportfölj skulle jag gärna ha en konsumentportfölj.

   Radera
 3. Är det inte det bästa att köpa bolag som man faktiskt förstår? Stay in your circle of competence som Buffett säger.

  Jag resonerar precis som du, dvs jag kan helt enkelt inte förutspå framatiden för dessa bolag med tillräcklig säkerhet, min slutsats blir därför att jag därför avstår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med mitt yrke är jag nog egentligen rätt väl skickad att förstå dessa bolag. Problemet är att förutspå framtiden. Jag tycker dock att när man kan köpa dem på multiplar i klass med utilities fastän de haft tillväxt på 13-60 procent (utan att binda kapital) de senaste åren så är det för bra för att tacka nej...

   Men jag känner igen ditt resonemang och det har hållit mig tillbaka länge.

   Radera
 4. Har nog glömt att tacka för dina mycket intressanta inlägg som jag läser med jämna mellanrum. Väldigt uppskattat!

  Spännande att du tar in dessa teknikgiganter, framtidsutvecklingen är givetvis svår att avgöra men det sprutar ju av tillväxt. Hoppas att dina köp visar sig lyckade när du ser tillbaka om några år!

  Jag tänkte fråga dig två helt andra saker:

  1) Har du "bara" din aktieportfölj eller har du någon annan sparform med lägre risk? Obligationer, fonder, räntepapper, konvertibler etc? Hur ser isåfall din fördelning mellan aktierna och övriga tillgångar ut?

  2) Vad är din syn på Tesco nu när aktien sjunkit en del? Du är ju ägare av Wal-Mart, men är det ditt val i sektorn eller kan du tänka dig att även köpa Tesco? Handlade det om skillnad i värde för pengarna (när du köpte WM) eller ser du fördelar med WM som T saknar?

  Tack återigen för en intressant blogg!

  Mvh
  Eddie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eddie, tack för de vänliga orden. Svar på dina frågor:

   1) Jag har pensionerna, en buffert för plötsliga utgifter, gott om låneutrymme på huset (som jag inte tänker utnyttja) men i det långsiktiga sparandet är det huvudsakligen dessa aktier plus ett par onoterade till. Jag anser att aktier är intressantast och att det är där jag kan tjäna pengar med något slags självförtroende.

   2) Jag har egentligen inte övervägt Tesco. Wal-Mart har stabilare historik och är enklare att värdera, det var ganska tydligt att de var billiga för ett tag sedan.

   Radera
  2. Jaha då förstår jag! Ditt flöde av utdelningar ger ju också en viss trygghet :)

   Jag är nog ca ett halvt sekel yngre än dig, vågar därför inte ha alltför mycket i aktier med åtanke att jag kanske behöver en del av pengarna inom 5-10 år. Har som mål ungefär 50/50 mellan offensiva och defensiva investeringar. I dagsläget är det närmare 70% i lägre risk, men handlar mest om att jag tycker det är för dyrt och vill kunna ha likvider för att köpa kvalitet senare om/när tillfälle uppstår.

   Okej då förstår jag hur du resonerade. Tack för dina snabba svar!

   Godkväll!
   /Eddie

   Radera
  3. Haha, ett halvt sekel, det var elakt :-). Men jo, jag har villan, bilen och familjen på plats så jag har inte några stora privata investeringar på lut. Innan jag köpte huset hade jag inte alls samma mängd aktier.

   Radera
  4. Haha misstolkade nog ditt svar om pensionerna ser jag nu, trodde du menade att du hade din pension nu som gav dig en trygghet! Fast du menade nog att du har ett pensionssparande... Men du förstod iaf vad jag menade. Jag är dock inte född i framtiden ;)

   Radera
  5. Jo jag såg själv efteråt att "pensionerna" nog lämnade lite tolkningsmöjligheter ;-), "pensionsförsäkringar" ska det alltså vara...

   Radera
 5. Hej där,

  Det skulle vara intressant att få en analys av bolaget Fairfax Holdings. Ett bolag som påminner om Berkshire men som har utdelning.

  Tack för en superbra blogg....följer den med intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även Chubb brukar väl jämföras, får kolla vid tillfälle.

   Radera
 6. Tror du inte microsoft kommer få problem med sin "secure boot loader" som tydligen skall komma i win8 som låser ute alla andra system som inte certifierats av MS. Tror dom kommer få en go vante i ansiktet av EU igen som dom fick med Explorer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Microsoft kommer säkert göra både bra och dåliga saker som de alltid gjort, hittills har lönsamheten varit god. Jag tycker det är svårt att titta på enskilda produkter och säga hur företaget ska gå.

   Radera
 7. Har du kikat något på Wells Fargo? Med tanke på din tro till finansaktier och att det är en Buffet-bank. Finns vissa som förutspår att Wells Fargo kommer bli USAs största bank i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lagt rätt mycket möda på att förstå svenska banker, har inte kommit lika långt med amerikanska regelverk. I USA verkar det vara en öppnare konkurrens än i Sverige vilket ökar riskerna men samtidigt också tillväxtmöjligheterna.

   Radera
 8. Läste någonstans att Apple har över 70 miljarder dollar på konton utomlands, därav den uteblivna utdelningen år efter år. De vill förmodligen undvika den höga beskattningen i USA precis som många andra bjässar i USA som låter kapital ackumuleras utomlands.

  En annan fråga: hur ser du på fastighetsbolagen på svenska börsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du menar deras "long-term investments", som om de inte förräntas exceptionellt väl är en dålig idé i mina ögon.

   Det finns en analys av fastighetsbolagen här någonstans som svarar på din fråga sök på "nyckeltal" så tror jag du hittar den.

   Radera
 9. Hur stor andel av din lön investerar du i aktier varje månad? Förstår att du kanske inte köper om det inte är tillfälle, men i snitt?

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite för privat fråga, men jag investerar nästan 10 tkr per månad. Det är en hyfsat stor del av lönen, men jag har aldrig levt upp min lön utan har alltid sparat en rätt stor del.

   Helst köper jag varje månad, men kan jag inte hitta något så får det bli något slags räntesparande. Det har dock inte hänt sedan jag startade bloggen.

   Radera
 10. Haha... lite kul att du tycker att frågan är väl privat men samtidigt snäppar upp det privata genom att säga en exakt siffra (som inte efterfrågas) istället för andel (som efterfrågas).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jag är kanske inte helt konsekvent, men hur mycket jag investerar är extremt enkelt att utläsa på bloggen, klicka bara på inköp i taggmolnet. Min lön vill jag dock hålla utanför bloggen.

   Radera
 11. Läser din blogg lite då och då. Viköpte nog Apple ungefär samtidigt. Fick ge 456 för mina. Avvaktade rapporten först. Jag gillar utdelning men jag hoppas att Apple inte börjar delar ut pengar. Det är ett första tecken på att bolaget har blivit mätt och kommer att sakta in.

  Hur ser du på att Apple, Google och Microsoft konkurrerar med varandra? Ser du det bara som en sektorinvestering i IT?

  Jag är själv väldigt sugen på Microsoft men även Oracle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag diversifierar genom att köpa alla tre och behandla dem som en sektor. Det var bästa sättet att eliminera risken att något av dem tar ett snedsteg.

   Jag tycker att Apple redan visat att man inte har tillräckliga investeringsmöjligheter internt för pengarna man genererar, så jag ser det som en självklarhet att man ska börja dela ut istället för att leka investmentbolag själva.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.