tisdag 28 februari 2012

Rapport från Maersk

Igår publicerade AP Möller Maersk sin årsredovisning för 2011. Det har varit ett tufft år för både containerfrakt och tankers och båda dessa områden gick med förlust. Glädjeämnena var oljesidan där man gjort fyndigheter och bra produktion, samt retailsidan som dock höjdes av en rejäl engångsintäkt, mer om det nedan.

Vinsten per aktie blev 3 478 DKK, vilket är under den normala intjäningsförmåga på 4 000 DKK jag räknade med vid senaste inköp. Denna vinst var dock uppblåst av reavinsten som uppstod när man sålde Nettobutikerna i Storbritannien till Wal-Mart Stores. Det är svårt att utläsa hur stor del av vinsten på sista raden som berodde på detta eftersom Maersk betalar ohyggligt mycket skatter, men 10-20 procent är det säkerligen.

Utdelningen föreslås vara oförändrad, 1 000 DKK per aktie. Den danska kronan är knuten till euron och har därmed sjunkit mot den svenska, dagskursen är på 1,19 kronor.

Ledningen är försiktigt pessimistisk inför 2012 och räknar med en lägre vinst för året. Generellt kommer det säkert att ta tid för efterfrågan att växa ikapp överkapaciteten. Jag håller dock mina aktier. Lönsamheten är ok, och när vändningen väl kommer så kommer det att gå fort.

11 kommentarer:

 1. Väntar på splitten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror gamle hr Möller får trilla av pinn först...

   Radera
  2. ska det bli splitt i maersk?

   Radera
 2. Hej,

  Tack för en bra blogg!
  Handlar du dina utländska aktier via investeringssparkontot?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jagvill inte riskera stök vid utdelningar.

   Radera
 3. Jag trodde ISK var smidigt även vid utländska utdelningsaktier. Är det någon skillnad på KF och ISK om man äger aktier i Kanada eller Norge etc? Dras det extra skatt då? (källskatt t ex).

  Tack på förhand om du kan/orkar svara :)

  Mvh Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, här finns ett svar på frågan http://www.skatteverket.se/privat/svarpavanligafragor/investeringssparkonto/investeringssparkonto/kanjagfaavrakningforutlandskskattsomjagharbetaltforutlandskaaktiersomfinnspamittinvesteringssparkonto.5.71004e4c133e23bf6db80001429.html

   Radera
  2. Tack Luppen!

   Jag måste säga jag inte helt förstår allt om ISK ändå :). Förstår jag rätt om källskatt bara är aktuellt vid utländska aktieutdelningar och att ingen extra skatt dras vid försäljning av utländska aktier i en ISK?

   Mvh Erik

   Radera
  3. Ja, källskatt dras bara vid utdelning, inte vid försäljning.

   Radera
 4. Hallå Luppen!

  Hur ser du på finska Kesko? Föll på rapport, men är ju enligt mig en stabil långsiktig placering. Skulle uppskatta en analys väldigt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner bara till K-Rauta, vet ingenting om koncernen. Just byggvaruhandeln känns som ett getingbo, men som sagt, jag vet inget om Kesko.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.