lördag 18 februari 2012

Rapport från Ratos

Jag lämnade ju Ratos för ett tag sedan, men bolaget är ju spännande så jag passade på att läsa igenom deras rapport. Generellt verkar trenden fortsätta, Ratos har svårt att göra lika fina portföljaffärer som man gjorde under början av 2000-talet och fler än jag tycks anse värderingen som ansträngd.

Vid årsskiftet låg det egna kapitalet på 43 kronor per aktie och kursen på 84 kronor, så man har fortfarande en anständig premievärdering. Det egna kapitalet avspeglar för Ratos ganska väl inköpspriset för deras portföljbolag och därför är jämförelsen ovanligt relevant. Deras interna mål är 20 procent årlig avkastning på sina investeringar, och med detta mål kan man förmodligen räkna hem dagens pris. Problemet är att det var ett tag sedan man presterade exit-resultat på denna nivå.

Det vore synd att säga att Susanna Campbell tillträder ett dukat bord.

19 kommentarer:

 1. Jag funderar på att sälja Ratos och köpa Kinnevik istället...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kinnevik har jag ingen välgrundad åsikt om, kanske lite riskabla innehav för min smak. Men Ratos har jag sålt och är inte nära att köpa igen.

   Radera
 2. Jag har valt att ha några Ratosaktier i portföljen som en liten lottsedel. Går det åt fanders så gör det det. Jag resonerar så här. Jag instämmer i det du skrivit om bolaget och aktien. Men precis som du också tycks tycka så fascinerar bolaget mig. (varför annars skriva om en aktie som man inte äger?)

  Jag har en mindre post som utgör mindre än 5 procent av min portfölj. Går det neråt så får man förhoppningsvis ett par bra utdelningar att investera i andra bolag. Går det bra så får man det plus att man kan räkna hem kursvinster. Eftersom innehavet är så litet spelar kursen mindre roll. Dock får man hänga med i utvecklingen och behålla åtminstone lite av det engagemang man hade haft om man legat tung i bolaget. Allt här i världen måste inte vara förutsägbart och tryggt. Dessutom tror jag inte att framtiden är så dyster som du tror. Vi vet ju faktiskt inte om deras affärer 2012 kommer vara bra eller dåliga. De är ju inte direkt nybörjare i ledning, styrelse eller ägarfamilj.

  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ratos är definitvt spännande. Jag önskar såklart dig och Ratos lycka till och hoppas att mina farhågor är ogrundade.

   Radera
 3. Dina farhågor delas av mig och är inte ogrundade. Men i en investeringsmiljö där trygga placeringar tycks vara lag anser jag att Ratos är värd en mkt lite del i en portfölj som en lottsedel.

  //Daniel

  SvaraRadera
 4. Det hade varit uppskattat om du fick tid titta på Kinnevik någon gång framöver.

  Deras portfölj har ganska spännande inslag men risken är samtidigt något högre även om Korsnäs får anses som en trygg hamn.

  Jag har oxå valt lätta på Ratos även om jag varit med så länge i den att det innehav jag hade kvar var med råge gratis. Jag köper dock gärna igen men till lite mindre premie då jag tror det kan komma snålvindar framöver vilket knappast lär gynna försäljning av bolag i deras portfölj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns en analys av Kinnevik någonstans (klicka kinnevik i molnet till höger). Den är ganska gammal men jag brukar vara trög med att ändra åsikt :-)

   Radera
 5. Hur det går med den eventuella Anticimex-försäljningen kan kanske vara en indikation på hur köpvärd Ratos är. EQT verkar vara kvar, och får de 3 miljarder så kan det kanske vara en fin affär i närtid.

  Se länken:
  http://service.nordea.com/nordea-openpages/six.action?target=/nordea.public/news/newsdetail.page&magic=%28cc+%28news+%28id+urn%3Anewsml%3Asix.se%3A20120216%3ASIXN_762724%3A1%29+%28src+TIC%29%29%29&

  SvaraRadera
 6. Jag vet inte om jag missförstår något, men det står i rapporten att det bokförda värdet av anticimex är 571 miljoner. Nu pratar man om att sälja det för 3 miljarder.

  Om de andra bolagen också har ett verkligt värde som är mycket högre än det bokförda värdet så borde ratos vara billigt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det vore såklart en bra respons på min kritik, men försäljningen är inte gjord ännu och jag är inte så säker på att den typen av övervärden finns på så många fler ställen i portföljen.

   Radera
 7. Olli: Det är ju detta luppen pratar om. Substansvärde på lite mer än halva börsvärdet = otrolig hög värdering för investmentbolag. MEN:

  Pga. konservativ balansräkning är = INKÖPSVÄRDE för innehaven, men som sagt senaste året har inget innehav sålts på över 15% IRR snarare under, och målet är 20%.

  För att behålla sin trovärdighet på en kortsiktig aktiemarknad behövs försäljningar av de nuvarande innehaven på minst 20% IRR de kommande åren.

  Själv har jag kvar ett litet innehav men har inte ökat. Tror inte företagskulturen har förändrats något nämvärt sen arne bytte position men däremot kanske luckan ratos fyllde i transaktionsmarknaden förr i tiden har blivit fylld? Eller att dem nu är för stora för att kunna göra lika bra investeringar? (Någon som vet om storleken på företagen man äger blivit större och större för exempel?)

  SvaraRadera
 8. det ska stå Pga. konservativ balansräkning är SUBSTANSVÄRDET=
  Ursäkta.

  SvaraRadera
 9. Om man jämför hur Kinnevik och Ratos rör sig på börsen, så känns Kinnevik betydligt mer defensiv. Handlar väl såklart om de tunga teleoperatörerna i portföljen.
  Äger själv Kinnevik och känner mig väldigt trygg med den placeringen. Håller med Anonym här ovanför att det vore intressant med en Lundaluppen-analys av bolaget.

  Erik

  SvaraRadera
 10. Hej och tack för en bra och intressant blogg som jag nyligen hittat till. Har en fråga till dig och övriga som brukar kommentera här. Hur följer ni upp era portföljer? Excel, Google docs, internetbanken/depån etc? Vilka nyckeltal brukar ni spara och hur redovisar/för ni in när ni gör ett större inköp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Besluten dokumenteras här i bloggen, annars använder jag Google Docs för datalagring. Spreadsheet räcker långt.

   Radera
 11. Hej Lundaluppen!

  Vad har du för åsikt om bolaget Fagerhult? Jag har länge sneglat på dem, men känner mig osäker. Det vore trevligt med en analys från dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen koll alls på Fagerhult, får väl ta en titt någon gång...

   Radera
 12. Har varit aktieägare i Ratos sedan 2003. Har aldrig hört så mycket negativt om Ratos som nu. Och deras resultat för 2011 imponerar inte direkt. Men i detta läge tror jag många tänker fel. Nu tror jag att det är ett kanonläge att gå in i Ratos. För man märker att även dom mest hängivna aktieägarna är negativa. Så jag köper på mig för att skörda på längre sikt.

  /Martin

  SvaraRadera
 13. Håller med Martin. Jag kommer behålla mina Ratos och fylla på. Jag brukar pröva min strategi om den håller ett par gånger under året och jag ser ingen anledning att sälja. Nu är jag visserligen extremt långsiktig och hoppas därför på lägre kurser.

  //Kalle

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.