tisdag 28 februari 2012

Inköp Apple

Jag har vacklat några dagar mellan att fylla på i Wal-Mart eller att köpa mer av teknologiaktierna, valet föll på det senare. Helst hade jag köpt alla tre på en gång, men courtaget blir för högt så det blir en i taget, idag Apple. Appleaktien är den som stigit mest sedan mitt senaste inköp, men den ser fortfarande mycket aptitligt värderad ut.

Det blev tre Apple-aktier för 528,66 dollar per styck. En dollar kostar idag 6,58 kronor. Apple närmar sig nu en halv biljon dollar i börsvärde, och jag köper bolaget som ett tillväxtcase...

BolagAntalPortföljandel
Handelsbanken

29 %
Handelsbanken A
1 420

Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
25 %
Swedbank

12 %
Swedbank Pref
2 870

Swedbank A
17
Investor A
1 200
7 %
Industrivärden C
1 600
6 %
AP Möller Maersk A
3
6 %
Sampo A
740
5 %
Lundbergföretagen
408
4 %
Wal-Mart Stores
95
1 %
Apple
10
1 %
Johnson & Johnson
65
1 %
Microsoft
120
1 %
Google
5
1 %

Det totala portföljvärdet är idag knappt 2,6 miljoner, varav som synes det allra mesta är placerat i svenska aktier. Övervikten mot bank beror såklart på att banker varit väldigt billiga i några år nu.

14 kommentarer:

 1. Ojoj. Håll i hatten. Nu kommer du förmodligen att kritik för att du går på "Apple-bubblan"...

  Jag ligger rätt tungt i AAPL sedan ett par år och jag brukar få mycket skit för att jag köpt en "övervärderad" aktie när någon frågar vad jag har i depån.

  Jag är dock rätt nöjd med över 75% avkastning så här långt trots rutten dollar så jag försöker att inte ta år mig så mycket ;)

  Jag vet var Apple är på väg (hint, det är inte nedåt) men jag trodde nog ändå inte att sådana som du ens kontemplerade aktier som AAPL. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fundamenta ser bra ut och tillväxtpremien är fortfarande mycket liten, jag hedgar också min egen skepsis med köp i Microsoft och Google.

   Radera
 2. Grattis till Apple!
  Jag köpte mina för närmare 15 år sedan. Mer tur än skicklighet att jag lyckades behålla aktierna i så många år. Men, jag missade Google ...
  Steve Jobs i Lund (1985)
  http://www.youtube.com/watch?v=2qLuerYx2IA&feature=related

  Hälsningar
  Stan.Ford@aol.com

  SvaraRadera
 3. spännande att se hur det blir med ipad3 nästa vecka :)

  SvaraRadera
 4. Teknologi är nu ett nytt tema i portföljen, och konsumentvaror är prioriterat när priset blir det rätta.

  Men det saknas något! Nämligen olja&gas. Jag pratar inte om små förhoppningsbolag, utan de stora lågt värderade jättarna, med dålig tillväxt (utom när olepriset går upp) och hög utdelning.

  Det vore spännande med en jämförande analys av säg Exxon, Shell, BP, Total, ConocoPhilips, Chevron, Eni, Repsol, Statoil... När du orkar. ;)

  Själv har jag valt att äga Total.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar inte cykliciteten, slumpinslaget i prospekteringen och de lite märkliga politiska spelreglerna. Inte heller kapitalbindningen är så kul. Jag håller dock på att lusläsa Maersk för att förstå deras oljeverksamhet där jag ju redan är delägare.

   Radera
  2. Cykliciteten och kapitalbinndningen kommer man inte ifrån, det är helt sant. Det är råvaror och tung industri, så är det i branschen. Märkliga poltiska spelregler, jo, men det ser jag inte som något stort problem. De är ändå ganska jämna över tid. Däremot är dessa bolag så enormt stora och diversierade att ett enskilt prospekteringsresultat betyder noll och intet. För den som är övertygad om uthålligt höga oljepriser (likt undertecknad) framstår bolagen som mycket intressanta, givet värderingarna. För andra, kanske inte så mycket.

   För övrigt ska jag nog också ta en titt på Maersk Oil! Verkar ha mycket verksamhet i danska Nordsjön, vilken jag annars kan rätt lite om.

   Radera
 5. Om du inte redan upptäckt dem kommer här lite bra källor för att hålla sig uppdaterad om Apple i synnerhet och teknik i allmänhet:

  Bästa siten för rejäl analys av siffror:
  http://www.asymco.com/

  Två snubbars bloggar som haft koll på Apple i måånga år och har bra källor och känsla för branschen:
  http://daringfireball.net/
  http://parislemon.com/

  En annan med bra källor:
  http://www.loopinsight.com/

  För diverse snabba nyheter:
  http://www.appleinsider.com/

  Ett rejält spreadsheet med alla siffror man kan önska sig:
  https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/pub?hl=en_US&key=0Ak6JroN3wjs9dENhY2lvRWtZZy1DYmxFNTBoMFpVTnc&gid=5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, hardu någon som ifrågasätter dem också? Det känns som att vi är många övertygade, vilket ju är farligt...

   Radera
  2. Jag har letat men det är faktiskt svårt att hitta några sakliga källor som på ett trovärdigt sätt ifrågasätter Apple. De man hittar kan man ju gå tillbaka och läsa vad de skrivit sedan 2007: att iphone är för dyr, saknar tangentbord, ipad inte lika bra som en laptop, saknar flash, sämre än Nokia/RIM/Android/etc för att de saknar x och y.. de som fokuserar på Apple som investering och är negativa hänvisar mest till luftiga argument som att träd inte kan växa till himlen, pekar på olika historiska paralleller som aldrig känns särskilt relevanta, eller bara påpekar risken som finns allmänt med teknologiaktier..

   Men jag följer noga vad microsoft gör med windows 8 och windows phone och vad som skrivs om det, samt vad google gör. Siter som techmeme.com, allthingsd.com, techcrunch.com, theverge.com är alla bra källor för industrinyheter.

   Radera
  3. När det gäller det tekniska så jobbar jag inom branschen, så jag känner att jag har hyfsad koll på vad bolagen gör, både på konsument- och proffssidan. Har jobbat med både webb, PC- och mobilutveckling de senaste åren.

   Jag har också svårt att hitta bra mothugg. "Inga träd växer till himlen" är verkligen ett otroligt fattigt argument om man inte kvantitativt kan peka på mättade marknader. Att teknikutvecklingen är oförutsägbar är sant, men bolagen har stora moats med lite olika tonvikt.

   De tekniska "bristerna" du nämner är typiska att vissa teknikreligiösa tar upp. Men kunderna håller inte med, och det är kunderna som räknas.

   Microsoft har jag ju hedgat mig med ;-), jag tror att alla tre bolagen kan gå bra, men att de självklart till viss del parasiterar på varandra. Summan av bolagen kommer säkert att utveckla sig väl, men allt pekar idag på att Apple blir storvinnaren.

   Radera
 6. Apple har gått urstarkt även i recession. Frågan är väl hur länge kursen kan svälla innan det börjar bli risk för ordentliga bakslag.

  SvaraRadera
 7. Känns inte Apple otroligt högt värderad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker att inte känna så mycket utan att mäta och väga ;-), när jag jämför vinsten, tillväxten och priset kan jag inte se att värderingen är så hög. Den har snarare kommit från en enorm undervärdering.

   http://www.lundaluppen.se/2012/02/analys-av-teknologigiganterna-apple.html

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.