söndag 4 september 2011

Volatilitet här för att stanna!

De senaste månaderna har volatiliteten varit hög på Stockholmsbörsen, och dagsförändringar på över en procent är väldigt vanliga, detta i ett scenario där tioårsräntan ligger på under fem procent.

Börsens trovärdighet är nu i fara enligt några bedömare och syndabockar börjar pekas ut. Den populäraste syndabocken just nu är den så kallade robothandeln. I mina ögon kan man söka förklaringen hos ett antal faktorer:
 • Det allt vanligare fokuset på trend över värdering
 • Cirkelkopplingen företag->börs->företag
 • Automatisering av handel, inte begränsat till robothandel
Alla som kommit i kontakt med reglerteknik vet att styrning på trend (deriverande reglering) ger snabba responser men en stötig resa. Idag är den allmänna åsikten att "börsen går upp, nu köper jag" eller "börsen går ner, nu säljer jag", när man egentligen borde resonera "nu har värderingarna stigit ett tag, vad bör jag sälja?" samt "nu har värderingarna sjunkit, finns det köplägen?". Det senare sättet att agera gör att värderingarna automatiskt drar mot ett medelvärde, medan det föregående sättet förstärker svängningarna.

Trendföljning handlar alltid om att upptäcka trenden först och agera på det, och där spelar såklart robotarna in. Robotarna gör trendföljning för privatpersoner ännu mindre lönsamt eftersom de har en reaktionstid vi inte kan mäta oss med. Det enda rådet jag kan ge någon är: spela inte deras spel. Sluta följa trenderna och skaffa en uppfattning om vad bolagen är värda - utan att snegla på aktiepriset! Självklart finns det robotar som styr mot fundamenta också, men de agerar stabiliserande. 

En annan intressant faktor som leder till ökad volatilitet är cirkelkopplingen mellan företagsledningarna och börsvärderingarna. Numera är det inte bara företagsledningarnas agerande som påverkar värderingarna på börsen, utan ledningarna agerar i allt större utsträckning styrda av börsens utveckling. Detta ger en konjunkturvolatilitet som jag inte kan påstå fanns för 15 år sedan. Det börjar gå dåligt i bolagen - börsen sjunker - bolagen ser detta tidigt och drar ner på investeringarna - och konjunkturcykeln så som den alltid sett ut snurrar allt fortare.

Slutligen vill jag hävda att volatilitet inte är ett problem för den värdeinvesterare som kan hålla huvudet kallt (och undvika belåning). Väl valda aktier är tillgångar som ger en avkastning varje år framåt i tiden. Att marknaden värderar dem högt eller lågt är bara en källa till möjligheter för den som inser att värdet är kopplat till den framtida avkastningen - inte till dagspriset.

2 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Särskilt det sista stycket! Tillgången värderas bara högt eller lågt över tid. Att dra nytta av volatilitet skapar stora möjligheter. Jag är inte rädd. Det är dukat för börsfest för oss investerare men stabila innehav, långsiktighet och uthållighet.

  Tack för en bra blogg som inspirerar mig mycket.

  Ägamintid

  SvaraRadera
 2. Trevligt inlägg. Jag har inte något emot att Mr Market har blivit mer ostabil. Desto större svängningar desto finare erbjudanden.

  Jag gillar också att Mr Market drar de flesta aktier över en kam och sänker defensiva företag nästan lika mycket som cykliska.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.