lördag 24 september 2011

Kapitalförsäkring mot investeringssparkonto 2012

Nu är jag på tredje versionen av det här inlägget, ett stort tack till både Finanskvinnan och Anonym, för avgörande kommentarer...

Både 4020 och Stockman har tittat på beskattningen av kapitalförsäkring mot investeringssparkonto nu i dagarna. Jag gör en egen beräkning för att visa hur jag tolkar regeringens förslag. Se även mitt tidigare inlägg för en mer övergripande genomgång av kontoslagen.

Anta att jag börjar spara 10 000 kronor per månad i ett investeringssparkonto och samtidigt 10 000 kronor per månad i en kapitalförsäkring. Jag lyckas liksom Stockmans kompisar också pricka exakt 0 i avkastning på kapitalet, månad för månad under året.

Skattesatsen för både ISK och KF är numera 30 % av statslåneräntan på 2,88 %, dvs. 0,86 %.

Skatten på mitt investeringssparkonto beräknas då så här (enligt min bokstavliga tolkning av senaste förslaget från regeringen, plus ursprungliga promemorian)

Kapital vid avstämningspunkt 1, 1/1
0 kr
Kapital vid avstämningspunkt 2, 1/4
30 000 kr
Kapital vid avstämningspunkt 3, 1/7
60 000 kr
Kapital vid avstämningspunkt 4, 1/10
90 000 kr
Insättningar under året
120 000 kr
Summa
300 000 kr
Kapitalunderlag (1/4 av summan ovan)
75 000 kr
Årets skatt för ISK
645 kr

Skatten för kapitalförsäkringen beräknas istället så här

Kapital vid årets början
0 kr
Insättningar under första halvåret
60 000 kr
Insättningar under andra halvåret
60 000 kr
Kapitalunderlag, ingående kapital plus insättningar
under första halvåret plus hälften av insättningar
under andra halvan
90 000 kr
Årets skatt för KF
774 kr

Detta innebär alltså en fördel för ISK vid långsamt kapitalbyggande. De effektiva skattesatserna i exemplen ovan är 0,54 % av slutkapitalet för ISK respektive 0,65 % av slutkapitalet för KF. Skillnaderna i effektiv skattesats minskar såklart om ingångskapitalet är stort (här var ingångskapitalet noll). Om kapitalet skulle minska är KF fördelaktigare på grund av sin enda mätpunkt.

Den absolut största principiella skillnaden ligger i att insättningarna delas med fyra för ISK medan de till tre fjärdedelar för KF. Så har det stått klart och tydligt i båda regeringens pressmeddelanden, men jag är fortfarande inte säker på att det är rätt. Motivationen att ha det så skulle kunna vara att med fyra mätpunkter är det krångligare att fly skatten i ISK än i KF, man måste i praktiken ta ut och sätta in pengarna fyra gånger (och därmed skatta fyra gånger på samma kapital) för att fly skatten.

12 kommentarer:

 1. Skulle inte insättningar under årets andra halva räknas med 0,5 i KF? Eller missuppfattade jag?

  SvaraRadera
 2. @Finanskvinnan: Du har rätt, vilken pinsam miss. Jag har uppdaterat exemplet nu.

  SvaraRadera
 3. Som jag har förstått lagförslag är det ingående summan vid perioden + insättningar som beskattas och inte kapital vid periodens slut + insättningar.

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/15/74/53/530ddbd0.pdf

  SvaraRadera
 4. @Anonym: ja det var betydligt bättre beskrivet i detta PM, nu får jag skriva om igen :-)

  SvaraRadera
 5. Är det någon som förstår varför skatten behöver höjas från idag 27 % av statslåneräntan till 30 % från årsskiftet?

  SvaraRadera
 6. @Investeringssparkonto: man ville göra ISK lika bra eller bättre än KF på så många punkter som möjligt, antar jag. Om man inte stoppar in så mycket pengar så skulle 27 % på KF i praktiken ge 10 procent lägre skattekostnader.

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Nu har jag kollat bara din ISK beräkning och där har du inte räknat med någon "dubbelbesakttning" i första kvartalet. Dvs portföljensvärdet = insättningar och det blir ingen dubbelberäkning. Medan du har fått "dubbelberäkningen" efter Q2 och framåt.

  Med din beräkning så skulle man inte alls få någon dubbelberäkning om man gör en enda stor insättning första gången under Q1.

  mvh
  4020

  SvaraRadera
 8. @4020: det är så jag tolkar regeringens skrifter. Detsamma gäller KF.

  SvaraRadera
 9. Hur blir summan 300 000 om man bara har satt in 120 000?

  SvaraRadera
 10. @Carl: det är summan av alla ovanstående poster, dessa ska sedan delas med fyra.

  SvaraRadera
 11. Hej och tusen tack för en bra blogg som jag följer sedan några månader. Använder du själv ISK / KF förutom vanlig depå? Om man sparar långsiktigt i svenska aktier (15-20 år) med en köp-och-behåll-strategi kan ju avgiften i ISK/KF äta upp en hel del. I en depå, med 30% skatt efter, säg, två decennier kan vara bättre än ca en procent avgift varje år. Kanske en kombination kan vara bra?! Vad anser du? Att det är smidigt att deklarera är en (tveksam) bonus. /vetgirig nybörjare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om utdelningen är låg är det som du säger, men om den är hög kan enbart utdelningen motivera flytt till ISK/KF

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.