torsdag 22 september 2011

Inköp Hennes & Mauritz

Förutom Maersk- och Sampo-köpen hann jag med att öka lite i Hennes & Mauritz idag. Dagens inköp blev 132 aktier till styckpriset 189,20 kronor. Ett högst rimligt pris för H&M i mina ögon, jag tror bara att jag betalt mindre en gång och det var för flera år och flera hundra butiker sedan. Det totala antalet H&M-aktier i portföljen är nu 2 740 stycken.

Valet här stod mellan Wal-Mart och H&M, men det kraftiga prisfallet på H&M och den för dagen hastigt stigande dollarn gjorde att valet - lite impulsivt får jag medge - föll på H&M. Efter finansaktier och mer cykliska aktier tidigare idag ville jag ha något mer defensivt.

11 kommentarer:

 1. HM har visserligen haft några fantastiska decennier bakom sig, men en stor del av deras affärside är och förbli förmågan att upptäcka och exploatera modetrender.

  Mode är flyktigt och oförutsägbart, precis som företag som ägnar sig åt "ny teknik" eller läkemedelsforskning.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker nog att man visat att man behärskar den konsten. De problem man stött på under senare tid har snarast varit fluktuerande valutor, bomullspriser och breda konjunkturnedgångar. Det är ingen som menar att bolaget tappar marknadsandelar (vilket man skulle göra om man bommade modetrenderna).

  Bolag som Odd Molly som helt profilerat sig med _ett_ mode är betydligt riskablare och ett i mina ögon bättre exempel på vad du varnar för.

  SvaraRadera
 3. Ska mycket till för att ni ska ångra det inköpet! Det kliar i mina köpefingrar också även om portföljen har grov slagsida mot HM redan

  SvaraRadera
 4. Jag ökar i HM och Handelsbanken idag :)

  Fina premiumbolag med direktavkastning på 5 - 5.5% är inte fy skam.

  SvaraRadera
 5. Det skulle vara kul med en analys av svolder eller Fred olsen energy. Framförallt FOE borde passa dig då det är ett stabilt, lågvärderat large cap företag.

  SvaraRadera
 6. Har förlorat mycket en gång på H&M men det är kanske dags att satsa på den igen? kanske några dagar för sent redan....

  SvaraRadera
 7. Dock ska man ju ha i åtanke att aktien slitade 1:2 för någon år sedan. För sisådar 3-4 årsedan i nedgången gick det ju att köpa H&M för runt 230-240:-. Borträknar man spliten idagsläget skulle ju priset ligga kring 370:- eller liknande. Sett i backspegeln var det jävligt billigt där runt 2007 eller när det var. Var ju förövrigt första gången på Många år Herr Persson fyllde på med några stycken aktier i egen ficka.

  Men det är en spännande framtid vi går in i, konkar Grekland och kanske något annat land... får vi se hur det går med allt.

  Själv har jag börjat så vackert att fylla på lite - bara large cap. marknadsledande kvalitéts bolag. H&M är ett fantastiskt bolag!

  Tack för en mycket fin blogg. Vettig investeringsmodell! Trevliga analyser.

  /CB

  SvaraRadera
 8. Blev volvo idag istället. Hade gärna köpt hm och shb men det får bli nästa vecka.

  SvaraRadera
 9. @CB

  Får inte riktigt ihop dina siffror, men hur som helst ska du veta att rent värderingsmässigt är situationen idag inte helt olik den som rådde vid den absoluta botten för H&M i slutet av 2008. Om man justerar för att vinsten har ökat sedan 2008 handlas H&M till ungefär samma pris nu som då, och sett i efterhand kan man nog lugnt säga att den som köpte vid botten 2008 gjorde ett bra köp.

  Visserligen ser de omedelbara utsikterna för H&M kanske lite sämre ut idag, men jag är säker på att även den som köper idag gör ett bra beslut sett på lite sikt.

  SvaraRadera
 10. Jag undrar lite över hur du ser på möjligheten/risken att värdet på börsen/ditt innehav går ned med 50% från nuvarande nivå och stannar där i 5-6 år?

  Siffermässigt skulle det i ditt fall innebära att ditt portföljvärde då skulle vara värt ca 0.9 Mkr och din årliga utdelning - antas vara ca 5% då dåvarande aktiepriser - ca 45 000kr före skatt, ca 31 000 kr efter skatt (vanligt depåkonto).

  Kan man mentalt förbereda sig på ett sådant scenario? Visst, kanske ligger det i ytterkanten på riskkartan, men det är inte ett omöjligt scenario

  SvaraRadera
 11. @Torsten: Jag tror ju naturligtvis inte att det kommer att hända - framförallt inte att utdelningarna skulle sjunka så som du beskriver. Börskurserna känns i så fall sannolikare.

  Flera av innehaven är relativt starka i lågkonjunktur, framförallt H&M, JNJ och Wal-Mart, men även till viss del Investor.

  För mig personligen är det inget problem att uthärda en sådan situation, jag har en bra ekonomi utanför portföljen, och att få köpa ytterligare aktier till sådana priser skulle vara fantastiskt.

  Sedan kan man ju även diskutera krigsscenarier: allting rasar och folk lägger sig i fosterställning i kojor i skogen. Att förbereda sig för ett sådant läge är ofta en otroligt dålig affär, sannolikheten är för liten och vinsten av att vara förberedde är för liten.

  Optimister vinner stort och förlorar stort. Balanserade människor lyckas lagom. Pessimister förlorar alltid för de försöker inte ens. Lite livsfilosofi ;-)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.