måndag 26 september 2011

Buffett bryter ny mark

Idag deklarerar Berkshire Hathaway att man inleder ett återköpsprogram (tack Värdeinvesteraren för tipset), något som framgår av detta pressmeddelande.

Om återköpen blir av är detta första gången som Buffett riktar någon del av sitt kassaflöde mot ägarna, ett beslut som säkert tagit emot av många skäl. Dels blir hans "måttstock", tillväxten av eget kapital, lite mer komplicerad. Dels gynnar han, enligt egen utsago, kvarvarande ägare på bekostnad av de som väljer att sälja. För att göra spelreglerna tydliga för ägarna, och för att definiera vad han anser är en bra affär i sammanhanget, sätter han ett tak på priset han är beredd att betala: högst 10 % över eget kapital per aktie.

Det som Buffett gör rätt är att han återköper därför att det är ett av de bästa investeringsalternativen han kan finna. Inte för att stödja aktiekursen, ge ledningens optionsprogram en boost eller något annat missbruk eller motiv-gränsande-till-bedrägeri som ofta ligger bakom.

Själv äger jag inga Berkshire Hathaway eftersom jag vill ha ett kassaflöde utan att sälja. När man börjar med utdelningar är jag intresserad!

2 kommentarer:

  1. Att annonsera ett återköpsprogram har skett tidigare (i samband med millenieskiftet), men inte att genomföra ett.

    Än så länge har de även endast annonserat ett återköpsprogram, återstår att se om det denna gång blir den första de även genomför det...

    SvaraRadera
  2. @Anonym: tack för kommentaren. Nu ser det ju ut som att aktiepriset stiger så mycket att det hamnar över prisgränsen man satt upp, så det blir kanske ännu en historisk icke-händelse.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.