måndag 20 november 2017

Handelsbanken B blev A

Idag var det dags att sälja av de Handelsbanken B jag äger i ISK för att ersätta dem med Handelsbanken A. Jag fick 113,80-113,90 per B-aktie och betalade 112,70 per A-aktie.

Media förutspår stora efterdyningar för bankerna i en kommande "bopriskrasch" och detta har sänkt värderingarna på samtliga storbanker, Handelsbanken är inte förskonade. Nya utmanare i form av Avanza lyfts också fram som ett hot. Det blir intressant att se hur snabbt Avanza kan bygga upp en bra bolånestock och om deras tajming är så bra som de hoppas eller så usel som media anser. Jag tror det finns utrymme för en femte universalbank och jag tror det är ett nödvändigt steg för Avanza. Handelsbanken har visat sig motståndskraftig i tidigare kriser och privatbolånen har historiskt aldrig lett till stora förluster, inte ens under fastighetskrisen i början av nittiotalet.

Tyvärr äger jag stora delar av Handelsbankenaktierna i traditionell depå respektive företagsägd depå så det är inte en särskilt stor andel av aktierna som jag kan byta på detta sätt. Å andra sidan är likviditeten i B-aktien så låg att jag flyttar kursen varje gång jag handlar, att flytta alla skulle kräva lite mer finess.

Nu fick jag ungefär 0,2 procent fler Handelsbankaktier "gratis". Svängningarna är inte lika stora som de var för några år sedan, jag gissar att fler fått upp ögonen för att dessa båda aktier brukar pendla runt varandra i pris. Det var i maj jag senast sålde A-aktier för att köpa B, men jag ser nu att jag missade att rapportera detta på bloggen. Den gången sålde jag A för 124,70 och köpte B för 123,15 kronor. Innan dess var det en motsvarande "flipp" i februari.

Portföljen har inte hunnit ändras mycket sedan i fredags, men så här ser den ut:

Bolag
Andel
Sampo
14 %
Handelsbanken
14 %
Hennes & Mauritz
12 %
Deere & Co
10 %
Illikvida aktier
9 %
Castellum
7 %
Industrivärden
7 %
Novo Nordisk
7 %
Investor
6 %
Wal-Mart Stores
5 %
AP Møller-Mærsk
4 %
Fastighets AB Balder
2 %
BMW
2 %

Deere är för övrigt aktien som alltid tycks gå upp, vem gillar inte gröna traktorer?

13 kommentarer:

 1. Har personligen svårt att se nätbankerna klara av att ta marknadsandelar i de (för individen) större enskilda affärer som bolån utgör, i alla fall över minst de närmaste tio åren. Känner mig trygg med mina Handelsbanken, även om jag gärna ser att de försöker kriga tillbaka avseende börshandel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utveckla gärna varför du har svårt att se nätbankerna ta marknadsandelar för bolån? I princip finns ju bara en enda parameter när man lånar till bostaden och det är priset, i alla fall på huslån där summorna är hyfsat stora. Service och annan lull-lull blir helt sekundärt när några punkter bättre pris gör tusentals kronor på året.

   Radera
 2. Vet inte riktigt hur jag ska se på det här med avanzas intåg på bolånemarknaden och vad det kommer att innebära för handelsbanken. Jag antar att avanza kommer plocka russinen ur kakan när man ska lägga grunden för sin bolånestock. Samtdigt är väl inte sparsammast lika med lönsammast i sammanhanget?

  SvaraRadera
 3. Förstått det som att Avanza bara är förmedlare av dessa bolån!
  Kan nog ge en liten peng i början men när låntagaren får förtroende för utlånaren, hoppar han nog bara över ett led och lånar direkt, utan mellanhänder!
  Kalle56

  SvaraRadera
 4. LL
  Måste erkänna att jag får en liten "deja vu" känsla av msm rapportering den sista tiden!

  Du och jag som var med 2008-2009 har ju sett denna typ av "journalistik" förr!

  Är nog bara en våt dröm att man ska få uppleva en favorit i repris, under sin livstid!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att få köpläge à la 2008-2009 krävs en riktig bankkris. Jag tror bankerna är för starka och bolånetorskarna för få för att det ska bli lika illa nu. Så vi får nog hålla tillgodo med en liten orosrabatt ett tag. SHB ser helt klart attraktivt ut nu tycker jag.

   Radera
  2. Vi har ju lite skillnad på marginalen vad som är 100% i SHB.
   108 kr för min del!:-)

   Radera
 5. Har du provat att hoppa mellan Investor A och B? Där skiljer det idag omkring tio kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De växlar aldrig plats, B är alltid dyrare än A så det blir bara ett hopp.

   Radera
 6. men äter inte courtaget upp största delen av "vinsten" ?
  //WantedBuffert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Courtaget åt upp ungefär en tredjedel av vinsten.

   Radera
 7. Luppen, du som är så grym på att analysera fastighetsbolag, skulle inte du kunna göra en liten koll på Oscar Properties, SSM och Tobin?
  Det är ju lite speciellt med bostadsutvecklare jämte fastighetsförvaltare.
  Jag tänker mig också att bankerna inte bara finansierar privatpersoner utan mycket går ju till byggbolag och BRF-er i slutändan. Hur ser det ut med riskerna här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bostadsutvecklare är något helt annat än fastighetsförvaltare, helt andra risker, annan finansiering, affärsmodell etc. Jag har aldrig tittat närmre på bostadsutvecklarna så jag har inget vettigt att säga om dem idag.

   Radera