onsdag 1 november 2017

Istället för analys förvirring, rapport från Novo

Sedan semestern spenderades med laxodlingsläsande har jag befunnit mig i en jobbkoma. Jag brukar säga att jag söker bolag som kan klara sig utan mig i tio år för att jag ska kunna fokusera på jobbet. Just nu är det min räddning, jag känner mig "blogglåg". Jobbet har krävt så mycket energi att jag inte kan förstå hur jag hunnit med de inlägg som ändå kommit här på bloggen.

Investeringarna har gått på slentrian och nytillskottet Balder är ett bolag jag haft koll på i många år. Jag tycker inte jag förstår något av vad som pågår på marknaden idag, hänger inte alls med i hejaklacksinvesteringen som pågår på Twitter och vet knappt vad som händer i mina innehav. Tack och lov gjorde den lite yngre Luppen hemläxan hyggligt och innehaven tuggar på med nya all time highs titt som tätt.

Men när jag läser Novos rapport inser jag att hela den investeringen måste byggt på två saker:
 1. Bolaget har en växande kundbas som med bättre mediciner lever längre och behöver mer medicin
 2. Politiska hot som kommit i ljuset är sällan lika farliga som de uppfattas, på samma sätt som latenta outtalade hot kan vara betydligt farligare
... för bolagets rapport är till 2/3 skriven på grekiska. Jag var helt enkelt imponerad av bolaget och bedömde att den politiska risken var mer än väl inprisad. Siffrorna är fullt läsbara och otroligt imponerande, men att bedöma enskilda preparats framtidsutsikter och hur snabbt de behöver växa för att täcka efterfrågefallet på andra preparat har jag inte en chans att lyckas med.

Om ni efter denna långa disclaimer (snabbreferat: jag vet knappt vad jag håller på med) ändå vill läsa mina reflektioner så noterar jag följande, jämfört med samma kvartal 2016:
 • Försäljningen sjönk med 3 %
 • Rörelseresultatet sjönk med 3 %, efter både sjunkande bruttomarginal och ökade försäljningsomkostnader, räddade av ökade "other income"
 • Resultatet efter skatt låg stilla efter ökat finansnetto, men resultat per aktie ökade med 2 % efter återköp. Rullande tolv månader är vinsten per aktie 15,49 DKK, vilket är klart över mitt investeringsantagande om 13,50 DKK som byggde på ett visst vinstfall efter politiskt tryck i USA som inte inträffat
 • Diabetessidan har utvecklats klart bättre än biofarmakologi. De stora framtidspreparaten inom diabetes har utvecklats väldigt väl där storsäljaren Victoza som står för 20 % av försäljningen växt med 15 % i år, samtidigt som Tresiba är på god väg upp med mer än en dubblering. Inom biofarma har ledningen letat förvärv men inte hittat något lämpligt ännu och kommer istället accelerera återköpen
 • På sistone har man fått några trevliga regulatoriska besked från USA där en veckovis GLP-1 semaglutid fått en enhällig rekommendation från en FDA Advisory Committee vilket tolkas som att det kommer få ett godkännande av FDA framöver. Dessutom får man nu på etiketten hävda att Victoza sänker den kardiovaskulära risken för patienten, något som kan stärka preparatets konkurrenskraft ytterligare 
Sammantaget ett inte alltför upphetsande kvartal sett till resultatutvecklingen, men flera goda nyheter framåt. Bolagets utsikter för 2018 formulerades även till "low to mid single-digit growth" både gällande omsättning och rörelseresultat. Jag tolkar detta som 2-6 %, men uppenbarligen vill bolaget inte precisera detta förrän den 1 februari 2018 när bokslutskommunikén presenteras.

Novo är ett fortsatt intressant bolag med en fantastisk position i en rätt trögrörlig bransch med livstidsberoende kunder. Bolaget har en edge mot sina konkurrenter genom att en stor del av den utdelade vinsten faktiskt återinvesteras i grundforskning i huvudägaren Novostiftelsen. Pengar är inte en garanti för framgångsrik forskning, men Novo har bevisat sig kompetenta över tid.

13 kommentarer:

 1. Hej luppen,

  Tack för kommentar. Förstår dig så väl. Har två små barn, hund, egen verksamhet och ex. Går inte att hinna med och ibland så önskar man 48 timmars dygn🙂.

  Patrik

  SvaraRadera
 2. Jag skulle vilja se den som kan sätta ett värde på Novo. Närmare än +- 100 kr!
  Det går bara att reglera risken genom storleken på positionen!

  Anser det vara ett mycket fint bolag men en nedgång på 50%, får inte störa min nattsömn!

  Ett "enkelt" bolag som Topdanmark, klarar en lekman som jag att sätta inom +-50 kr men Novo är för svårt och får hålla sig till 5% innehaven!
  Kalle56

  SvaraRadera
 3. Det kan dock vara till ens fördel att inte ha tid med sina innehav. Blir lätt att man kladdar i onödan. Speciellt när man äger den typ av bolag du gör. Sålde Nolato förra året då jag tyckte den var väldigt dyr. Tycker fortfarande den är dyr men nu är den upp 100% från när jag då köpte. Har ett antal liknande scenarion. Bättre att köpa kvalité och sen slänga bort lösenordet till depån.

  Mvh
  Olle

  SvaraRadera
 4. Undra vad som händer med Novo när de som forskar om nano och mikroteknik löst problemet så att "diabetikerna" kommer kunna bilda insulin. Maria Strömme pratar mycket om det. Är nog dock väldigt långt fram i tiden. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så många diabetes 1 pasienter som diabetes 2. De som har diabetes 2, kan produsera insulin (men äter och lever lite fel) och det är den stora massan man tjänar pengar på att kräva piller till.
   Thomas

   Radera
 5. Du vet luppen ska inte bloggandet vara lite som portföljen? Man kollar till det lite då och då, inte hela tiden. Vi väntar gärna på dina matnyttiga inlägg som kommer lite då och då. Vill vi ha dagligt ordbajseri finns det andra bloggare vi kan läsa;-)

  SvaraRadera
 6. Sen är det inte utan att man blir lite avundsjuk!

  Vilket fantastiskt roligt och stimulerande jobb, du måste ha!

  Du väljer ju trots allt det här före hustru,barn och en strand på Maldiverna, eftersom du sedan länge bara jobbar av äkta arbetsglädje! ;-)
  Kalle56

  SvaraRadera
 7. Själv vet jag inte vad jobbkoma är för någonting. Är det bra eller dåligt? Lite som pårökt är det positivt eller negativt? Då får man varje fall hoppas att fredagskvällen kan innebära ett triumfartat återtåg för den Den Trötte Krigaren.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte ett ord i SAOL, jag brukar använda det när jobbet tar all tid och energi från andra saker som familj, nöjen, bloggande, investerande. Det är varken positivt eller negativt egentligen så länge det inte är alltför långvarigt, bara ett tillstånd som jag hamnar i ibland.

   Radera
 8. En av vårt samhälles största bristvara är tid. Dags skala ner förvärvsarbetet och skaffa större frihet? Känner du ibland att du ligger nära / alt redan över den gräns där alternativkostnaden för dina förvärvstimmar börjar bli för hög vs om du lägger timmarna på investeringar? Eller gör ditt arbete dig till en bättre investerare, även om timmarna krymper?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbandet är naturligtvis roligt men energikrävande. Det ger en god avkastning som jag sedan förvaltar genom investerandet så det ena föder det andra som för de flesta sparare.

   Jag har nytta av företagandet i mitt investerande och vice versa. Jag är inte helt säker på att fler timmar till investerande skulle ge mig bättre avkastning faktiskt.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.