onsdag 22 november 2017

Rapport Deere

Idag kom Deere med sin bokslutskommuniké för det brutna räkenskapsåret som slutade den 29 oktober, och uppvisade väldigt stark omsättnings- och vinsttillväxt. Jag sålde ju 25 % av mitt innehav igår med motivationen att "många segrar var tagna" redan i priset, här visade det sig finnas en till seger i alla fall och idag har aktien stigit med 3 % i skrivande stund efter att varit mer än 5 % upp i förhandeln.

Höjdpunkter ur rapporten (fjärde kvartalet mot motsvarande kvartal 2016):
 • Försäljningen ökade kraftigt, totalt 26 %, med 22 % inom agriculture & turf och med 37 % i construction & forestry
 • Intäkterna från JDCC (finansieringen) ökade med 24 %
 • Vinsterna på samtliga områden steg och kraftigare än försäljningen, vinstökningen blev 79 %
 • Prognosen för nästa år är en försäljningsökning på 22 % vilket är i nivå med toppåren 2012-2014, till viss del en förvärvad tillväxt dock
 • Antalet utestående aktier har ökat med 3 % trots återköp under året, och vinst per aktie för kvartalet steg därför något mindre, med 74 %. För helåret blev vinsten för aktien 6,68 dollar vilket är över mitt investeringsantagande på 6,50 dollar vilket självklart är positivt och mer än jag trott inför denna rapport 
Den operativa vändningen för Deere & Co har med andra ord kommit fortare och starkare än vad jag och marknaden trott, efter en rejäl svacka under 2015-2016. Jag har svårt att hitta något svaghetstecken överhuvudtaget i denna rapport.

Jag tyckte att 10 procent var en alltför hög portföljandel för Deere igår, men nu tycks detta bolag i medvind vara på väg dit igen... Gårdagens beslut kostade ca 0,1 procent på portföljens avkastning.

3 kommentarer:

 1. Överraskande(iaf för mig) stark rapport minst sagt.

  Kan dock trösta dig med att jag själv sålde ca 25% av innehavet redan vid 126$.. dock med riktigt god vinst.

  Överlag känns förväntningarna något uppskruvade i många amerikanska bolag men många har ju även faktiskt levererat riktigt fina rapporter och positivt framåtblickande.

  Europa ligger något efter och i Sverige räds man bla den ”stundande bostadskraschen” som ska knäcka svenska internationella bolag vilken sekund som helst. Det lilla som tros finnas kvar av våra inhemska banker kommer ätas upp av fintechbolag osv..

  Det verkar skilja sig mycket åt hur man ser på läget runtom i världen.

  Sock  SvaraRadera
 2. Tycker nog du tog ett helt riktigt beslut!

  Jag skulle inte öka NEPS på den rapporten!

  Troligen skulle jag minska ytterligare vid en liknande uppgång!

  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svepande rådgivning?

   Varför minska när bolaget ser ut att ha fått luft under vingarna? Vilka svarta moln ser du på horisonten eller aktien helt enkelt för dyr?

   Andra godingar är ju Mcd och JnJ som kanske inte kändes snorbilliga runt 90$ även om dollarn hovrade närmare 6 än 7 SEK.

   Ingen av aktierna är billiga, deere är ju mer cyklisk men att sälja sina vinnare känns ju som att gå rakt emot gamla fina ordspråk.
   Contrarian once again? ;)

   Sock

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.