onsdag 8 februari 2017

Rapport från Sampo

Dagens minst dramatiska rapport kom från finska Sampo, och bristen på dramatik uppskattades. För att summera:
 • Sakförsäkringarna i If fick en fin avslutning på ett lite trögt år. Intäkterna från investeringar har fallit ganska stort tidigare, men repade sig i kvartalet, premieintäkterna har tidigare fallit något men var nu i paritet med föregående år. Combined ratio var så låg som 84,4 procent för året. 15,6 procent ren vinst på premieinbetalningarna är fantastiskt inom försäkringar
 • Sampos andel av Nordeas vinst steg i år med 3 procent
 • Vinsten från livförsäkringarna i Mandator steg med hela 16 procent
 • Totala vinsten före orealiserade värdeförändringar stod i princip still på 2,95 euro per aktie att jämföra med 2,50 euro som jag har i mitt investeringsantagande. Inklusive orealiserade värdeförändringar blev vinsten 3,14 euro per aktie
 • Utdelningen höjs med 7 procent till 2,30 euro per aktie
Om man ska leta svagheter (och det ska man) så är det ju att premieintäkterna i If inte växer. Frånräknat valutaeffekter var intäkterna oförändrade, där Sverige och Danmark ökade med 4 procent medan Finland och Norge föll tillbaka motsvarande. Man kommenterar inte ytterligare vad det är som är så utmanande i dessa marknader - ökad konkurrens, försämrad marknad på grund av konjunktur eller oljeproblem etc.

Sampo är välskött och har varit ett bra innehav i många år. Avkastningen på eget kapital var goda 15 procent, så jag hade inte haft något emot om de behållt lite mer av vinsten. Men utdelningen är hög och ska såklart sättas i arbete när den kommer. Det är inte helt uteslutet att det blir fler Sampo.

9 kommentarer:

 1. Kommentar på novos rapport? Vad tkr du?

  SvaraRadera
 2. Sampo är stabilt. Och lönsamt. Räntabiliteten i P&C insurance var hela 25.3% för 2016. Imponerande. Topdanmark bidrog, som jag förstår det, med 65 Miljoner Euro till vinsten. Hur ser du på Wahlroos/Sampos intåg i Topdanmark?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Topdanmark verkar blivit en väldigt lyckad investering även om jag inte riktigt lyckats genomskåda Wahlroos plan. Han pratar om att överge återköpsprogrammet som ju varit Topdanmarks signum och istället börja dela ut. Med andra ord prioriterar han kassaflöde från investeringen framför att implicit öka ägarandelen.

   Antingen är han ute efter kassaflödet, eller så tror han att Topdanmark skulle uppvärderas med en generös utdelningspolicy. Kanske ser han en möjlighet till en strukturaffär om något år och vill pressa upp Topdanmarks börskurs? P/E enligt Avanza är ju beskedliga 12,6 för Topdanmark.

   Som privatinvesterare kan det vara ett intressant läge att köpa Topdanmark om man tror på den hypotesen, 20-30 % uppsida på något års sikt om Wahlroos lyckas.

   Radera
  2. Intressant, skall bli kul att följa Topdanmark. Helt klart har Sampo flyttat fram positionerna i bolaget: https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/02/10/topdanmark-sampo-vill-oka-i-styrelse-byta-aterkop-mot-utdeln.plc.html

   Radera
  3. Hej.
   Varför skulle han vilja pressa upp Topdanmarks aktiekurs om han vill göra en strukturaffär? Han borde ju snarare vilja trycka ner kursen då Sampo äger 48% av Topdanmark och 100% av IF? Eller tänker jag fel nu?

   Vad tänker du om en investering i Topdanmark? De värderas till 11 ggr snitt 7årsvinsten och skulle bolaget dela ut lika mycket som uppköpsprogrammen varit innebär det en väldigt hög direktavkastning.
   Tack för alla välskrivna inlägg!
   EP

   Radera
  4. Jag tänkte alltså att Sampo skulle sälja sin kontrollpost till någon annan aktör (inte köpa in återstoden).

   Jag har räknat lite på Topdanmark, men tyvärr gömmer sig rätt mycket engångsvinster i siffrorna det senaste året, så det såg inte så billigt ut efter de eliminerats.

   Radera
 3. @Unknown

  I väntan på kanske inte Godot så kan jag ge några synpunkter. Novo Nordisk är ett skuldfritt tillväxt företag med en en stor nettokassa som möjliggör ¨återköp av egna aktier. Med ett p/e tal runt 16 kan man inte säga annat än bolaget är attraktivt värderat. Mycket hänger på hur det går för spjutspetsarna Tresiba och Saxenda. Tresiba är en hög marginalprodukt för långtidsverkande diabetesläkemedel. Tresiba sålde mycket bättre än väntat. Novo tjänar verkligen pengar när besparingsprogrammen börjar visa sig. Är Novo Nordiskt köpvärda till dagens kurs? I min värld är Novo Nordisk A screaming buy!

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du håller ställningarna Lars, fantastiskt bolag som skämt bort börsen. Jag skulle tro den pågående turbulensen går över och att bolaget åter blir ett tillväxtbolag inom några år.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.