lördag 18 februari 2017

Rapport från Deere

De senaste veckorna har rapporteringen om Deere snarast handlat om vem som sålt bolaget än bolaget själv. Igår släppte man dock rapporten för årets första kvartal som avser de tre månader som avslutades den 29 januari (intressant period).

Inte bara stora maskiner, (c) Deere & Co

Kvartalet var precis som 2016 magert, med fortsatt svag försäljning och lönsamhet:
 • Omsättningen steg med 2 procent, men hela uppgången berodde på att man avyttrade sitt minoritetsägande i bolaget SiteOne Landscape Supply
 • Vinsten sjönk med 20 procent men SiteOne-försäljningen stod för halva vinsten så den jämförbara vinsten sjönk med 65 procent till 28 cent/aktie (istället för rapporterade 61 cent)
Första kvartalet är säsongsmässigt svagt, så ett kraftigt vinstfall i detta kvartal behöver inte betyda så mycket för helårets resultat. Men hur man än vänder och vrider på det så går det fortsatt trögt för Deere.

Vad som däremot gladde börsen (aktien steg 1 procent jämfört med +0,2 för S&P 500) var de lite muntrare framtidsutsikterna där vd Allen guidar för en försäljningsökning på 4 procent och ett resultat på 1,5 miljarder dollar motsvarande 4,7 dollar per aktie, nästan i linje med föregående år och något som skulle kunna signalera en vändning.

Till stor del är vändningen redan inprisad i aktien och jag tycker den är rimligt värderad idag, fyndläget är förbi. Samtidigt bör detta kunna vara ett lönsamt innehav med hygglig tillväxt och utdelning de kommande åren så jag tänker gå emot Warren och behålla mina aktier även om portföljandelen på nästan 10 procent kanske är i högsta laget. Jag får fylla på med annat.

8 kommentarer:

 1. Deere har alltså rusat 40% sedan augusti. Tydligen behöver man inte titta på nepalesiska nanocaps för att hitta felaktigt prissatta bolag.

  SvaraRadera
 2. Några Deere-aktier har jag inte, men tack för en fantastisk blogg!

  Hälsar Olof

  SvaraRadera
 3. Själv tror jag absolut att man behöver titta på nepalesiska småbolag för att hitta felaktigt prissatta bolag. Skulle man titta på JNJ eller Deere vid en given tidpunkt tror jag att du verkligen får vad du betalar för. Det är högst osannolikt att du skulle få något annat på världens mest effektiva marknad.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medhåll. Risker ser olika ut över tid, därför ändras priset. Antag tex att presidentkandidat X säger att hon ska förbjuda ett företags verksamhet och det är 50 % chans att hon blir vald. Sen äger valet rum och hon blir inte vald. Det är klart aktien skuttar upp. Var den därför felprissatt?

   Radera
  2. Jag håller inte med. Jag anser inte att fundamenta, varken makro eller mikro, förändrats tillräckligt för att motivera en 40-procentig förändring av priset i Deere. Jag anser att dagens pris på aktien är rimligt, men att det tidigare var överdrivet pessimistiskt.

   Och jag bryr mig faktiskt inte om vem jag står emot när jag bildar mig denna uppfattning. Detta är naturligtvis väldigt arrogant, men som jag ser det finns det inget annat sätt att investera aktivt. Om jag på allvar ansåg börsen effektiv hade breda indexfonder varit det enda jag investerat i.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. För mig finns det ett annat sätt att se på det. Jag har min idé om verkligheten och vill investera enligt den. Samtidigt förstår jag att andra har modeller av verkligheten som skiljer sig från min. Men jag är den jag är och investerar enligt min näsa. På så sätt får min omvärldsuppfattning en reality check nu och då. Det hade jag inte fått med indexfonder.

  Jag förlikat mig med det faktum att jag nog inte är bättre på att sätta aktiepriset än alla andra tillsammans. Alla som har investerat under en längre tid vet att man gör grova missbedömningar ibland. Jag följer trots det min natur.

  Och det du skriver om arrogans tolkar jag som att du egentligen inser detta också.

  SvaraRadera
 5. Tack för genomgången. Under förhållande ett välskött bolag. Jag tycker också det verkar som om Mr Market redan prisat in en vändning uppåt av affärerna i närtid.

  SvaraRadera