söndag 9 oktober 2016

Aktuell portfölj

Så här ser min aktuella portfölj ut när tre fjärdedelar av 2016 har passerat:

Bolag
Andel idagAndel 1/1 2016
Handelsbanken
19 %
18 %
SAS Pref
16 %
17 %
Illikvida aktier
13 %
7 %
Hennes & Mauritz
11 %
12 %
Deere & Co
8 %
8 %
Industrivärden
7 %
7 %
Investor
6 %
6 %
Wal-Mart Stores
6 %
6 %
AP Møller-Mærsk
5 %
5 %
Sampo
5 %
5 %
Castellum
5 %
3 %

Om man jämför med portföljen i början av året har alltså innehaven i Johnson & Johnson samt Lundbergföretagen sålts, något som säkert överraskar en och annan läsare. JNJ föll på att portföljandelen var så liten och aktien var konstant dyr vilket gjorde det omöjligt att öka. Lundbergaktien lämnade det jordliga i år och värderas nu med substanspremie på en högt värderad portfölj med en bas av fastigheter med obefintliga avkastningskrav.

Om bolagen någon gång skulle bli köpvärda igen står jag redo, men när bolag värderas som att inget kan gå fel brukar något göra det.

Jag har ökat i de flesta innehav men de största köpen under året hittills har gjorts i Castellum där jag deltog fullt ut (och mer därtill) i nyemissionen i samband med Norrporten-förvärvet. Jag tyckte att de flesta verkade räkna fel där och börskursen har också korrigerats efteråt, detta har helt klart varit min bästa affär under året.

Sämre har det gått med Hennes & Mauritz där jag fyllt på men kursen snarare fortsatt neråt än vänt uppåt. H&M och de andra förtjänar egna inlägg lite senare, det har hänt mycket i alla bolagen sedan jag skrev om dem sist.

Totalavkastningen hittills i år har varit 13,0 %, att jämföra med SIX30RX som givit 4,4 %, en trevlig comeback efter det magra 2015.

42 kommentarer:

  1. Hur går tankarna kring Sampo. Är det ett långsiktigt innehav som du kommer fortsätta att fylla på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första inköpet var den 14 maj 2010 och jag har aldrig sålt en aktie i Sampo, så hyfsat långsiktigt börjar det bli. Jag har köpt mer i år också.

      Radera
  2. Intressant att se! Noterar att dessa illivida aktier blir en allt större elefant i rummet ;-)

    SvaraRadera
  3. Härligt att ha dig tillbaka i bloggosfären!

    Ser fram emot att höra din åsikt om H&M av idag. Min egen har förändrats radikalt mot det negativa i år (som så ofta väl sent) och sitter nu med bara några procent av innehavet.

    http://fundamentalanalys.blogspot.se/2016/09/h-pa-vag-att-disruptas.html?m=1

    http://fundamentalanalys.blogspot.se/2016/09/online-disruption.html?m=1

    Så du har helt släppt Swedbank nu... Hur kommer det sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste dina inlägg om HM, de var riktigt bra. Jag ska försöka väva in dem i min kommentar på bolaget.

      När det gäller Swedbank ville jag minska ner mängden bank i min portfölj och favoriserade (som jag alltid gjort) SHB.

      Radera
    2. Hur ser du på Handelsbanken och brexit? De gjorde ju England till hemmamarknad. Efter beskedet att de skulle gå ur, även om det kommer ta tid så var det väll inte bra. Har i och för sig dålig koll på bankunionen, men det borde rimligtvis ge någon effekt.

      Radera
    3. Helt rätt att favorisera SHB, gör det också mot Swedbank sedan nåt år med 1:5 (ung.).

      Radera
  4. Intressant att du sålt JNJ. Tycker de är överskattade eftersom de är så fruktansvärt högt värderade just nu att det tar flera år innan de kommer ikapp de utdelningsnivåer man får i t.ex. Axfood eller Castellum. Skulle du överväga att köpa tillbaka nu när JNJ sakta närmar sig 2,9-3 procents utdelning igen vilket är mer rimligt?

    Vore spännande att läsa din syn på H&M! Tycker den trots sämre framtidsutsikter är ganska rimligt värderad när man får 4 procents utdelning vilket ger utrymme för ytterligare nedgång utan att det för den sakens skull vore en dålig affär.

    SvaraRadera
  5. Grattis till bra utveckling!

    H&M vore intressant att läsa om och SAF-pref pga portföljandelen. Också nyfiken på hur du ser på skuldsättningen i Deere. Allra mest intressant vore att höra hur du resonerar om kravet på bolagsstorlek med tanke på de illikvida aktierna (antar att det ändrats?).

    SvaraRadera
  6. Kul att du är tillbaka!

    Tyckte också det var konstigt billigt med Castellum, önskade att jag hade mer likvider och var mer säker på min sak bara så hade det varit en större post. Får se om nedgången fortsätter nu och det kanske blir aktuellt att öka lite mer även om avkastningen inte alls lär vara på NE nivån.

    Tycker du fortfarande Investor & Industrivärden är intressanta vid substansrabatt (och andra investmentbolag)? (även om substansen påverkas av en hög värderad marknad).

    Ser fram emot framtida inlägg :)

    SvaraRadera
  7. Oj hela 13%! Det ska du vara glad för. Antar att det är de illikvida aktierna som bidragit med den överavkastningen. Anser du att du också tagit större risk för att nå den högre avkastningen? Hur många bolag är den illikvida positionen fördelad på?

    /Alfred

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommenterar inte de illikvida innehaven (antal, sammansättning etc.) men ja, de och Castellum har varit stora bidragsgivare till årets avkastning. Men även Lundberg och JNJ såldes med goda vinster.

      Radera
    2. I ett av dina inledande inläggen indikerade du att småbolag är det nya svarta. Välkommen i klubben! Ser fram emot din giv på nischen och mer information om de illikvida aktierna. Är det aktier som är noterade och i sådana fall var? Min hemsida Mikrobolagsanalys fokuserar uteslutande på mikro- och småbolag. Jag läser in mig på Aktietorgets aktier. Kul att du skriver igen! Vänligen, Gustav

      Radera
    3. Som luppen skriver i det inlägg du svarat på framgår det att han inte kommenterar de illikvida innehaven överhuvudtaget.

      Respekterar ditt beslut fullt ut att hemlighålla innehaven men du får nog räkna med att det kommer finnas en fruktansvärd nyfikenhet bland din läsare.

      Radera
  8. Hur låg omsättning ska det vara i en aktie för att du ska klassa den som illikvid?

    SvaraRadera
  9. Intressant att få ta del av din portfölj - tack för det!
    Lika intressant att se att du sålt av JnJ. Jag kom själv till den slutsatsen i somras (juli). För dyrt samt gjorde jag en jämförelse med (ditt före detta innehav) LUND B för att se avkastning (ex. utdelningar). Kändes tråkigt att se...
    Kan tyvärr ej klistra in den bilden här men vill du/man se den finns den på detta inlägg (menar ej att göra ngn sorts "reklam"):

    http://fermentumvitae.blogspot.se/2016/07/att-krossa-rubicon-halvtid.html

    Beträffande Lou Mannheim och hans inlägg om H&M har han många bra och viktiga poänger. Dock är jag en av dem som ser ljus och att döma av dina kommentarer får jag uppfattningen att du är mer positiv än negativ?

    Det finns mycket att säga om H&M, men kanske bättre att jag håller mina åsikter/siffror tills ett inlägg kommer om det(?).

    Beträffande CAST gjorde jag som du och deltog fullt ut i deras NE. Då aktien sjunkit mycket den senaste tiden börjar den dra åt sig lite blickar från mig, men ännu återstår många procent.

    Kul att du är tillbaka och jag ser fram emot en mycket rolig, intressant tillika givande höst/vinter här i kommentatorsfältet.

    /Sofokles

    SvaraRadera
  10. Kul att du är tillbaka!
    M

    SvaraRadera
  11. Off Topic

    Fick frågan tidigare om vad jag tycker om Novo Nordisk vid dagens kurs. Bolaget behöver ingen närmare presentation. Man är en världsspelare på insulinmarknaden. Man har verkligen demografin med sig.Välfärdssjukdomar som diabetes ökar. Novo står med andra ord helt rätt på planen.

    De sista 10 åren har vinsten ökat med plus 20% per år. Utdelningar kring plus 20% per år. Bolaget är generöst mot sina aktieägare. Man delar ut i princip hela sitt fria kassaflöde. Ungefär 4% av börsvärdet. Siffror som talar sitt tydliga språk.

    Bolaget flaggar för en vinst och försäljningstillväxt runt 6%. Det tuffar på kan man säga. Är aktien köpvärd kring 270kr? Jag tycker det. Här är ett företag som förtjänat sina sporrar på fältet. Att betala p/e 18 för detta tycker jag inte är avskräckande.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Innebär det att du inte sålt aktien trots att den sjunkit med bra mycket mer än sju procent?

      Radera
    2. Jag tror jag tog upp det på Spartacus blogg jag sålde hälften när värderingen gick upp mot 30 årsvinster. Mitt GAV är inte hotat på de 50% jag har kvar. Aktien har hängt med ganska länge.

      Nu blev det en kraftig kursreaktion för att det blev lite darrigt när det gällde vinst och försäljningstillväxten.

      Jag har inte sålt HM bara för att det blev sommar i september, och en och annan höstkavaj blev kvar på klädhängarna i butiken. Här har jag köpt.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
  12. Tycker det är fantastiskt att så många är glada att ha dig tillbaka, mig inkluderad!

    Deltog själv också fullt ut i Castellum och ser fram emot rapporten på onsdag, även om det förmodligen inte blir några direkta överraskningar.

    Personligen är de två innehav som jag har fyllt på mest i under årets gång just H&M och Investor. Ser fram emot ditt H&M-inlägg och hoppas på ett om Investor förr eller senare.

    Vill även avsluta med en fråga, som kanske är svår att besvara utan att generalisera på tok för mycket men jag gör ett försök åtminstone. Vilka delar fokuserar du på när det kommer till delårsrapporter?

    //Humankapitalisten

    SvaraRadera
  13. @Didrik Finans

    Höll på att glömma ge svar på den viktigaste frågan. Vilka skor används på hösten? Här bär jag nästan alltid ett par Crockett & Jones skor deras Chelseamodell är verkligen suverän.

    Har kastat lystna blickar på Crocketts Luxury Shoe polish Box i rosenträ för 7500kr, men vek ner mig. Mest för husfridens skull är gift med en kvinna som kan komma hem iförd ett par HM skor för 399kr. Nog om detta.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar ödmjukast Lars.

      Intressant att höra om både Novo och den viktiga frågan om skorna. Efter dina inlägg kastar jag nu lystna blickar efter både Novo och ett par Crockett & Jones skor. Har haft något liknande Chelseamodellen men inser nu att det antagligen var en kopia.

      Skoputsen går på ett helt månadssparande för mig så det lär dröja ett tag innan jag tillåter mig själv att slå till på sådan lyx. Får nå mitt sparmål först. Låter för övrigt som att du har en vettig fru.

      Novo däremot. Aktien ligger -32% i år och jag har väntat ut den ett tag. Samtidigt är jag lite rädd för tillväxtbolag eftersom de alltid straffas ganska hårt när det dyker upp något problem, vilket gör att jag vill ha extra marginal vid köp. Bör ny konkurrens från exempelvis Google tas på allvar? Många frågor återstår men jag hade gärna ägt ett läkemedelsbolag för att diversifiera mig. Är tung i finans och fastigheter för närvarande.

      Mvh DF

      Radera
  14. Blev något förvånad över JNJs utträde även om du ju ger oss bevekelsegrunden. Tolkar det som att du blivit mer "Grahamsk" och mindre "Buffettsk" (fast de sitter ju fast vid varandra via, eh, höften). Du vill finna fundamentalt undervärderade bolag och sälja dem när de är fullvärderade/övervärderade i stället för att hålla kvalitet "för evigt"?

    Även de illikvida innehaven pekar på en återgång till klassisk Graham. Förstår till fullo varför du inte vill namnge dem. Ditt rykte är grundmurat; ser inga som helst problem med det (fast nyfikenheten är ju stor, så klart). Ingen vågad gissning att Bonheure låg högt på försäljningslistorna hos Avanza och Nordnet igår.

    Än mer förvånad blev jag över preferensaktiers intåg i portföljen. Nu var det ett tag sedan jag läste biblarna, men vill minnas att Graham avrådde från att investera i preferensaktier? Du såg ett värde som inte gick att motstå, antar jag.

    Du skrev i ett tidigare inlägg att försäljningslikviden för Swedbank användes till att lösa huslån samt låta uppföra en tillbyggnad. Om det är tillbyggnaden som blivit din skrivarstuga och möjliggjort en comeback, har jag svårt att räkna hem en bättre placering av de slantarna... ;-)

    Har fortfarande svårt att tro att jag sitter med morgonkaffet och läser nya inlägg av Lundaluppen...

    Vem hade kunnat ana att måndagen den 10 oktober 2016 (dagen jag fick nys om din återuppståndelse) skulle få en sådan guldkant?

    Med vänlig hälsning

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Carolus

      Jag blev också häpen när jag såg portföljen SAS preff, och illikvida aktier. Tiderna förändras. Investeringar handlar mycket om mode.

      Nu är det tydligen småbolag som gäller ju mindre desto bättre. Min första portfölj på denna blogg var: En Indexfond, Lundbergs och så Svolder för att få en exponering mot mindre bolag. Svolder var då ett litet bortglömt investmentbolag. Nu är det fullt drag på Svolders kontor. Aktien handlas nu till kurser överstigande substansvärdet. Man meddelar att man tänker satsa på än mindre bolag. Investeringar typ SAAB skall icke göras. Detta intresse för småbolag sprids som en präriebrand.

      Ett storbolag som HM betraktas på en del håll som en urtidsödla som snart skall lägga sig ner och dö.

      Ha det bäst

      Lars

      Radera
    2. Lars,

      Utvecklingen i H&M är minst sagt spännande. Ser fram mot Lundaluppens syn på saken (och efterföljande kommentarer).

      Vänliga hälsningar

      Carolus

      Radera
    3. Om H&M är en dinosaurie, vad är då asteroidnedslaget?

      Inditex? Internet och onlineförsäljning som en spelförändrande teknologi som Fundamentalanalysbloggen är inne på?

      Det är ofta farligt att generalisera sina egna vanor, men varken min hustru eller jag köper våra kläder på nätet. Har aldrig någonsin gjort det. Varför?

      Vi vill givetvis prova dem först! Det är för omständigt att skicka tillbaka varor även om det är gratis. Jag gör det ibland med böcker som är i dåligt skick och blir lika irriterad varje gång. Vill definitivt inte genomgå samma procedur med kläder eller andra varor.

      Vidare är det trevligt att ge sig ut på stan då och då. Jag vill inte göra allting hemifrån framför en skärm. Det är, bokstavligt och bildligt talat, syrefattigt och enahanda. Detta kan ju vara en generationsfråga, vi är något äldre. Yngre människor verkar inte ha några problem med för mycket skärmtid (åtminstone inga de själva vet om...). ;-)

      Däremot handlar vi kläder över nätet till vår dotter ibland. Det är inte lika viktigt att det blir rätt eftersom hon växer ur dem så fort ändå. Blir det fel där någon gång trasslar vi inte med reklamationer eftersom plagget ändå kommer vara för litet efter tre månader. Det blir till en present i stället för någon i lämplig storlek.

      Huruvida detta beteende är tillräckligt för att sänka H&M, tja... Är glaset halvtomt eller halvfullt?

      Med vänlig hälsning

      Carolus

      Radera
    4. Ofta är det så att förväntningsbilden spelar en stor roll för hur en aktieaffär utvecklas. Disney blev otroligt uppskrivit kring årsskiftet i samband med Star-Wars filmerna.

      Aktien kostade då runt 100 dollar nu runt 90 dollar. HM som jag köpt lite under 250kr har en förväntningsbild som är minst sagt låg. Vi får se hur det går. Att vara eller icke vara? Är glaset halvtomt eller halvfullt? Skall bli spännande att se.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    5. @Lars Jag är tacksam för att du öppnade mina ögon för Svolder som var ett bolag jag helt hade missat. Rätt eller fel så har jag precis avvecklat inehavet efter en väldigt trevlig resa. Den typen av uppslag är anledningen till att jag läser bloggar. Stavros

      Radera
    6. @Stavros

      Jag har nu bara en mindre post kvar. Tycker inte det går att motivera värderingen.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    7. @Carolus

      Det är helt otroligt att Bonheur låg högt på försäljningslistorna. Om de nu säljer på grund av att Luppen gjort sorti, varför sålde de då inte när Kenny skrev ett inlägg om att hans investering i Bonheur föranleddes av ett räknefel och han sålde av allt under 50 nok på grund av det.

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    8. Hej,

      Vet inte hur antalet Bonheurägare ändrats sedan Lundaluppen annonserade att han avyttrat sitt innehav. Jag hade inte koll på antalet strax före nyheten, men det kommer väl att framgå i kommande månadssammanställningar (?).

      Jag kände inte till Kennys räknefel. Rimligen borde en del följt hans exempel, åtminstone de som prenumererar på Värdepappret.

      Med vänlig hälsning

      Carolus

      Radera
  15. Hej och kul att du är tillbaka. Vore kul om du kunde nämna något om Bonheur, om inte annat än kort kommentar vad du tycker om dom idag.
    Hälsning,
    Andreas

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  17. Med 'likvida aktier' menar du då mindre bolag/förhoppningsbolag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Illikvid är motsatsen till likvid. Illikvida aktier är aktier där jag bedömer att eventuella skriverier från min sida skulle kunna på inverkan på handeln i aktien. Det är inte automatiskt kopplat till storlek eller typ av bolag, bara att handeln i bolagen är begränsad.

      Om jag ägt Bonheur idag skulle jag klassat det bland dessa, utan att det för den sakens skulle är så väldigt litet eller ett förhoppningsbolag.

      Radera
  18. Kul att du är tillbaka, har inspirerats oerhört av dina inlägg. Tack!

    Förstår att du kommer att skildra dina innehav närmare under de kommande inläggen. Men det skulle även vara intressant om du kunde ge din syn på den nuvarande marknaden.

    Hussman Funds skriver mycket om framtida förväntad avkastning i sina veckobrev. Är det något du har funderat på och hur förhåller du dig till det faktum att även du börjat titta på de mindre listorna i jakten på avkastning?

    "Whether you’re a passive buy-and-hold investor or a tactical one, the dumbest thing a smart investor can do with a disciplined, historically-informed, full-cycle strategy is to abandon it after the portion of the cycle where it didn’t do well, and chase a different strategy that did well in hindsight. “Risk-on, all-the-time” has done well in recent years precisely because nearly every asset class has been driven to obscene valuations. By making a shift into passive strategies after-the-fact, investors are locking in the worst prospects for 10-12 year portfolio returns in history, along with the likelihood of awful interim losses. [...] I continue to believe that investors should make room in their portfolios for safe, low-duration assets, hedged equities, and alternative strategies that have a modest or even negative correlation with conventional securities. Even low-yielding cash has significant option value, because it provides investors with the future opportunity to establish exposure to conventional assets after a material retreat in valuations."

    http://www.hussmanfunds.com/wmc/wmc161010.htm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela anledningen att SAS Pref finns med i portföljen är att min förväntan på framtida avkastning de kommande åren är mager, annars skulle jag inte äga en tillgång med avkastningstak på < 10 %. Jag lovar att återkomma kring detta.

      Radera
  19. Väldigt roligt att du har valt att börja blogga igen! Om jag fick önska ett inlägg så är det ett om Handelsbanken; hur ser du på risken för nedgång av bostäder i Sverige och konsekvenserna av Brexit? Är det bara brus eller finns det anledning att vara orolig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela portföljen kommer belysas efterhand plus mer därtill.

      Radera
  20. Hej Luppen!
    Det vore väldigt intressant att höra din take på hur Lundberg har seglat upp som en väldigt tung profil i svenskt näringsliv.

    Tack för att du valde att komma tillbaka!

    SvaraRadera
  21. Glömde att ställa den viktigaste frågan; när kommer bevakningslistan att publiceras igen?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.